News

Război în Ucraina, ziua 737. Finlanda dă undă verde armatei ucrainene să folosească armele primite împotriva rușilor

Ucraina a primit arme de la Finlanda pentru a se lupta cu armata rusă. Autoritățile de la Helsinki a dat acordul ucrainenilor să folosească armele
01.03.2024 | 06:00
Razboi in Ucraina ziua 737 Finlanda da unda verde armatei ucrainene sa foloseasca armele primite impotriva rusilor
Finlanda permite Ucrainei să utilizeze armele furnizate în atacuri împotriva Rusiei, conform oficialilor de la Helsinki. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Potrivit unor oficiali de rang înalt din Helsinki, Finlanda a furnizat Ucrainei arme pe care aceasta le poate utiliza în atacuri împotriva unor ținte aflate pe teritoriul rusesc, conform relatărilor POLITICO.

Finlanda și-a dat acordul ca Ucraina să folosească armele furnizate

Jukka Kopra, președintele comisiei parlamentare finlandeze pentru apărare, a subliniat că Ucraina poartă o luptă defensivă complet legitimă. De asemenea, ministrul finlandez al Apărării, Antti Kaikkonen, a menționat că Finlanda nu a impus restricții privind modul în care Ucraina poate utiliza armele furnizate de aceasta.

ADVERTISEMENT

El a explicat că restricțiile au fost stabilite în principal de către țările care au oferit Ucrainei sisteme de arme cu rază lungă de acțiune. Kopra a subliniat din nou că Ucraina are dreptul să lovească ținte militare de pe teritoriul Rusiei, în conformitate cu Carta ONU, care permite atacarea obiectivelor militare dincolo de granițele terestre.

„Dacă este necesar, Ucraina ar trebui să lovească și ținte militare din partea Rusiei. Este o bătălie defensivă complet legitimă pe care o duce Ucraina. Carta ONU permite ca obiectivele militare să fie atacate dincolo de granițele terestre”, a spus Jukka Kopra, președintele comisiei parlamentare finlandeze pentru apărare.

ADVERTISEMENT

Această poziție clară a Finlandei reprezintă o diferență semnificativă față de alte state occidentale, precum Germania. Cancelarul Olaf Scholz a exprimat reticență în privința trimiterii de rachete de croazieră Taurus cu rază lungă de acțiune în Ucraina.

Olaf Scholz se teme că acestea ar putea fi folosite pentru a ataca ținte din Rusia, ceea ce ar putea atrage Germania într-un conflict cu președintele rus Vladimir Putin. Kaikkonen a îndemnat Germania să ia în considerare cu seriozitate acest aspect și a subliniat importanța acestor arme.

ADVERTISEMENT

Polonia a învățat din lecția Ucrainei și vrea să lanseze sateliți militari

Polonia are planuri să lanseze o serie de sateliți militari de observare în cursul anului viitor, conform declarațiilor făcute joi de ministrul adjunct al Apărării, Cezary Tomczyk, scrie Sky News.

În cadrul unei conferințe de presă, Tomczyk a afirmat: „Anul viitor vrem să punem primii noștri sateliți polonezi pe orbită”. De asemenea, ministrul apărării, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a precizat că, în acest an, țara va dezvolta o forță spațială, alături de alte unități, inspirată din lecțiile învățate din experiențele Ucrainei în contextul invaziei ruse.

ADVERTISEMENT

Polonia urmărește să achiziționeze un sistem de sateliți echipat cu tehnologie radar și optică, care să permită observarea Pământului indiferent de condițiile atmosferice și să utilizeze atât tehnologie străină, cât și națională.

Macron și-a reanalizat ideea trimiterii de trupe în Ucraina

Președintele francez Emmanuel Macron a afirmat joi că fiecare dintre declarațiile sale cu privire la situația din Ucraina au fost “cântărite” şi “măsurate”. Aceste afirmații vin în urma controverselor generate de sugestia sa privind posibila trimitere a trupelor terestre în țara aflată în conflict cu Rusia.

„Acestea sunt teme destul de grave. Fiecare cuvânt pe care îl spun pe această temă este cântărit, gândit şi măsurat”, a spus Emmanuel Macron în timpul inaugurării Satului Olimpic pentru Jocurile de la Paris, desfășurate în Saint-Denis, în apropierea capitalei franceze.

ADVERTISEMENT