News

Război în Ucraina, ziua 739. Bilanțul atacului asupra Odesei: 10 morți, dintre care 3 copii. Rușii continuă să aducă flori la mormântul lui Navalnîi

Potrivit presei din Rusia, forțele speciale ale FSB (fostul KGB) au fost angajate într-un schimb de focuri cu militanții locali din Republica autonomă Ingușeția
03.03.2024 | 17:31
Razboi in Ucraina ziua 739 Bilantul atacului asupra Odesei 10 morti dintre care 3 copii Rusii continua sa aduca flori la mormantul lui Navalnii
Nou atac cu drone asupra Peninsulei Crimeea. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT
03-03-2024
15:40

Rușii au stat la coadă pentru a depune flori la mormântul lui Navalnîi

Duminică, pentru a treia zi consecutiv, sute de ruși au stat la coadă pentru a depune flori la mormântul lui Navalnîi, aflat în cimitirul Borisovo din sud-estul Moscovei. “Coada creşte minut în minut”, a comentat pe Telegram un susținător al acestuia.

Imaginile filmate de către corespondentul BBC la Moscova, Steve Rosenberg, arată că mormântul lui Navalnîi este acoperit în întregime de flori.

03-03-2024
15:35

Bilanțul atacului asupra Odesei: 10 morți, dintre care 3 copii

Bilanțul atacului cu drone rusești asupra orașului Odesa, din 2 martie, a crescut la 10 morți în urma descoperirii sub dărâmături a cadavrului unei femei și a bebelușului său de opt luni, a declarat guvernatorul orașului Odesa, Oleh Kiper, la 3 martie.

Atacul din timpul nopții a lovit o clădire cu mai multe etaje din sudul orașului, distrugând 18 apartamente și prinzând oamenii sub dărâmături. Printre cele 10 persoane ucise se aflau băieți de patru luni și trei ani. Opt persoane au fost rănite, inclusiv o fetiță de trei ani.

Operațiunile de căutare și salvare continuă, potrivit Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență.

Ucraina a fost supusă unui atac cu drone la 2 martie, forțele aeriene raportând că 14 dintre cele 17 vehicule aeriene fără pilot rusesc de tip Shahed au fost doborâte.

După atacul de la Odesa, președintele Volodymir Zelenski a îndemnat aliații să transfere mai repede arme Ucrainei, afirmând că “jocurile și disputele politice” ale acestora limitează apărarea țării.

“Eforturile de căutare vor continua până când soarta tuturor celor care se aflau în clădire va fi clarificată”, a mai spus președintele ucrainean.

“Fiecare pierdere rusă pe linia frontului este răspunsul țării noastre la teroarea rusă. Lumea trebuie să răspundă la fiecare manifestare a răului rusesc și să respingă acțiunile Rusiei. Fiecare act de terorism rusesc ignorat de lume le permite să continue să ucidă”, a mai spus Zelenski.

Pe rețelele de socializare au apărut mai multe înregistrări cu un presupus schimb de focuri între trupele speciale ale FSB și un grup de militanți locali din Republica autonomă Ingușeția, din Caucazul de Nord. Evenimentul nu are legătură cu Ucraina, însă arată instabilitatea existentă în Rusia în actualul context.

Confruntări între trupele speciale FSB și militanții locali din Ingușeția

Pe rețelele de socializare au fost publicate mai multe înregistrări care, potrivit presei din Rusia, arată confruntări între forțele speciale ale FSB și militanții locali în orașul Karabulak, din Ingușeția (Caucazul de Nord).

ADVERTISEMENT

Schimb de focuri destul de violent între poliție și un grup înarmat care pare să fi luat poziție într-o proprietate (apartament). Potrivit primelor informații, acest lucru nu are legătură cu Ucraina, în schimb, grupul armat a fost implicat anterior în uciderea unor ofițeri de poliție din zonă.

Chiar dacă evenimentul nu are legătură cu Ucraina, analiștii sunt de părere că acest tip de incidente arată instabilitatea inerentă din Rusia și poate obliga Kremlinul să aloce trupe de securitate în aceste republici autonome. De asemenea, acest tip de evenimente vor fi exploatate de către Ucraina pentru a genera instabilitate în Federația Rusă.

ADVERTISEMENT

„Garda Națională Rusă și alte forțe de securitate internă sunt trimise în Ucraina pentru controlul populației, slăbind controlul în provincii. Astfel, este probabil ca Rusia, din cauza instabilității din provincii, să fie nevoită de fapt să recheme unități teritoriale în provincii”, a scris pe Twitter, analistul militar Jan Kallberg.

Martorii oculari au relatat că în schimbul de focuri au fost implicate lansatoare de grenade și arme automate, dar că focurile de armă s-au liniștit după circa nouă ore. Se pare că luptele sunt localizate într-o clădire de apartamente în care forțele de securitate au blocat presupușii militanți. Forțele de securitate au afirmat că luptătorii plănuiau o serie de atacuri teroriste pe întreg teritoriul Rusiei, scrie publicația Kiev Independent.

ADVERTISEMENT

Ingușetia este situată în Caucazul de Nord și are o graniță comună cu Georgia la sud. Este una dintre cele mai instabile regiuni ale Rusiei, iar insurgența din Cecenia, aflată în apropiere, depășește uneori granițele sale.

Atac cu drone asupra bazelor rusești din Crimeea

Sâmbătă seara, Forțele Aeriene Ucrainene au anunțat pe Telegram că, timp de patru ore, niciun avion militar rusesc nu s-a aflat în spațiul aerian al Ucrainei. Acest lucru vine după ce, în ultimele zece zile, armata ucraineană a doborât nu mai puțin de 15 avioane rusești.

ADVERTISEMENT

În cursul nopții a urmat un atac cu drone asupra mai multor baze militare rusești aflate în Peninsula Crimeea. Ținta ar fi fost baza militară din Feodosia, acolo unde se află un important depozit de combustibil al armatei ruse, dar și o importantă bază aeriană.

Ministerul rus al Apărării a precizat duminică dimineață că toate cele 38 de drone ucrainene au fost doborâte de către apărarea antiaeriană. Anterior, oficialii ruși din Crimeea au anunțat restricționarea traficului rutier în apropiere de Feodosia dar și întreruperea circulației, timp de câteva ore, pe podul ce leagă Crimeea de Rusia continentală.

Precizările oficialilor ruși vin în contextul în care pe rețelele de socializare localnicii au publicat mai multe înregistrări în care se aud „explozii puternice” în apropierea bazei militare și de depozitului de combustibil, iar ambulanțe și echipaje de salvare au fost trimise la fața locului.

ADVERTISEMENT