News

Război în Ucraina, ziua 738. Atac sângeros la Odesa. Rusia a pierdut 6.630 de soldați și 90 de tancuri în ultima săptămână. Update

Război în Ucraina, ziua 738. O dronă a armatei ruse a lovit un bloc de apartamente din Odesa, provocând moartea a șapte persoane și rănirea altor opt.
02.03.2024 | 22:10
Razboi in Ucraina ziua 738 Atac sangeros la Odesa Rusia a pierdut 6630 de soldati si 90 de tancuri in ultima saptamana Update
Război în Ucraina, ziua 738. Colaj Fanatik/ Foto Hepta.ro/ captură „X”
ADVERTISEMENT
02-03-2024
20:07

Doi copii, victime ale unui bombardament cu dronă la Odesa

O dronă rusească a lovit un bloc de apartamente din orașul Odesa, iar în urma atacului și-au pierdut viața șapte persoane. printre acestea se află un bebeluș și un copil de doi ani. Alte opt persoane au fost rănite, printre care și o fetiță de trei ani. Este posibil ca acest bilanț să crească întrucât echipele de salvare încă mai caută persoane sub dărâmături.

Întârzierea furnizării de arme către Ucraina, sisteme de apărare antirachetă pentru a ne proteja poporul, duce, din păcate, la astfel de pierderi”, a spus președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în mesajul zilnic adresat ucrainenilor. Zelenski a afirmat că drona folosită de ruși era de tip Shahed, produsă în Iran. Președintele a spus că astfel de atacuri sunt menite exclusiv pentru a genera teroare în rândul populației civile, neavând nicio justificare militară.

Ministrul de Interne, Ihor Klimenko, a precizat că bebeluşul a fost găsit mort alături de mama sa şi a postat o fotografie cu un salvator alături de o pătură însângerată, din care se vede braţul unui bebeluş într-o parte şi un braţ de adult care se întinde pe cealaltă parte.

02-03-2024
13:47

Rusia a pierdut aproape 950 de soldați pe zi în Ucraina în ultima săptămână

În ultima sa actualizare, Statul Major General al Ucrainei a informat sâmbătă că, în ultimele 24 de ore, forțele rusești au pierdut 960 de soldați și 17 tancuri, ridicând totalul pierderilor de trupe de la începutul războiului la 415.640.

Cele 17 tancuri pe care Ucraina a spus că Rusia le-a pierdut vineri ridică la 6.624 numărul vehiculelor pentru întregul război.

De la retragerea trupelor ucrainene, la 17 februarie, Rusia a făcut progrese marginale în regiunea Donețk, la Ivanivske, lângă Bahmut, precum și în localitățile apropiate Stepove și Berdici, a declarat vineri grupul de reflecție independent Institute for the Study of War (ISW), cu sediul în SUA. Cu toate acestea, numărătoarea Kievului sugerează că aceste câștiguri mici se obțin cu mari pierderi.

În ultima săptămână, numărul pierderilor rusești a atins patru cifre în două ocazii, ajungând la 1.060 miercuri și la 1.150 joi – acest din urmă număr fiind cel mai mare din 18 februarie. Între 25 februarie și sâmbătă, Rusia a pierdut 6.630 de soldați, potrivit Kievului, adică o medie de 947 pe zi. Ucraina a mai spus că Rusia a pierdut alte 17 tancuri în ultimele 24 de ore, ceea ce face un total de 90 de vehicule în aceeași perioadă.

Numărătoarea victimelor și numărătoarea pierderilor de echipamente este dificil de confirmat, experții sugerând că ambele părți umflă cifrele pierderilor adversarilor lor. Ucraina a anunțat că bilanțul său zilnic a inclus militarii care au fost atât răniți, cât și uciși.

Război în Ucraina, ziua 738. După ce președintele rus, Vladimir Putin, a vorbit despre armele nucleare în discursul despre starea națiunii, Ministerul Apărării de la Moscova anunță că a testat cu succes o rachetă nucleară.

Război în Ucraina, ziua 738. Rusia anunță că a testat o rachetă nucleară

Anunțul este văzut ca o nouă amenințare asupra țărilor NATO. Conform Ministerului Apărării din Rusia, ar fi vorba despre o lansare a rachetei balistice intercontinentale cu combustibil solid Yars. Totul s-ar fi desfășurat la cosmodromul de testare Pleseţk, fiind făcute publice și imagini de la fața locului.

ADVERTISEMENT

„Un pluton al unităţii Forţelor Strategice din regiunea Ioşkar-Ola a efectuat astăzi o lansare de probă cu o rachetă balistică intercontinentală cu combustibil solid Yars de la cosmodromul statal pentru teste Pleseţk”, transmit rușii.

Oficialii de la Moscova mai spun că lansarea a fost făcută pentru a confirma caracteristicile tactice, tehnice şi de zbor ale sistemului de rachete. „Toate obiectivele prevăzute au fost îndeplinite integral”, se precizează în comunicatul Ministerului rus al Apărării.

ADVERTISEMENT

Amintim că Rusia deține cele mai multe arme nucleare din lume. După statul condus de Vladimir Putin, la acest capitol, se clasează Statele Unite ale Americii. Împreună dețin mai bine de 90 la sută din armele nucleare, la nivel mondial.

De asemenea, vineri, Ministerul Britanic al Apărării a anunțat că Rusia va crește limita de vârstă pentru mobilzarea soldaților. Astfel, va ajunge de la 51 de ani, cât este în prezent, la 65 de ani, arată sursa citată.

ADVERTISEMENT

NATO va fi atrasă în conflict, dacă Ucraina va pierde lupta

Declarații îngrijorătoare au fost făcute și de șeful Pentagonului, Lloyd Austin, în cadrul unei audieri a Comisiei pentru Servicii Armate din Camera Reprezentanților. Acesta spune că dacă Ucraina va pierde războiul, NATO va fi nevoită, în cele din urmă, să lupte cu Rusia, alianța fiind atrasă în conflict.

Austin adaugă faptul că este convins că Vladimir Putin nu se va opri, dacă va învinge Ucraina. Președintele rus ar urma să pună la cale acțiuni „mai agresive”. Șeful Pentagonului susține că țările baltice, precum Lituania, Estonia și Letonia, ar putea fi pe lista „viitoarelor ambiții expansioniste ale lui Putin”.

ADVERTISEMENT

Cele trei state sunt membre NATO, prin urmare Moscova ar intra în război cu alianța. „Dacă ești un stat baltic, ești cu adevărat îngrijorat dacă ești sau nu următorul. Ei îl cunosc pe Putin, știu de ce este capabil … Și, sincer, dacă Ucraina cade, chiar cred că NATO va intra într-o luptă cu Rusia”, a adăugat Lloyd Austin.

 

ADVERTISEMENT