News

Război în Ucraina, ziua 740. Turcia invită Moscova și Kievul la negocieri. Scandal de proporții în Germania privind livrările către Ucraina

Turcia speră să convingă Ucraina și Rusia să înceapă discuții privind încetarea focului, în timp ce Germania acuză Moscova de o tentativă de destabilizare.
04.03.2024 | 06:00
Razboi in Ucraina ziua 740 Turcia invita Moscova si Kievul la negocieri Scandal de proportii in Germania privind livrarile catre Ucraina
Serghei Lavrov și Hakan Fidan, miniștrii de Externe din Rusia, respectiv Turcia/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Turcia a mediat, fără succes, primele negocieri dintre Moscova și Kiev la începutul războiului ruso-ucrainean, însă acum Ankara speră să readucă țările beligerante la aceeași masă pentru a conveni asupra unei încetări a focului.

Ucrainenii sunt încă sub șocul atacului rusesc asupra orașului Odesa, care a avut loc sîmbătă. O dronă a lovit un bloc de locuințe, iar bilanțul a crescut la 10 morți, după ce au fost descoperite cadavrele unei femei și a bebelușului ei de opt luni. Inițial, printre victime fuseseră descoperiți doi băieți de trei ani, respectiv patru luni. Alte opt persoane au fost rănite, printre ele fiind și o fetiți de trei ani.

ADVERTISEMENT

Pe plan diplomatic, evenimentul cel mai important a fost forumul de la Antalya organizat de Turcia, la care au fost invitați atât ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, cât și diplomați din țări membre ale NATO și UE. Forumul diplomatic a fost o ocazie pentru Ankara să invite din nou Rusia și Ucraina la negocieri privind un armistițiu.

În problema Ucrainei, opinia noastră este că ambele părţi au atins limitele a ceea ce pot obţine prin război. Credem că este timpul să înceapă un dialog pentru o încetare a focului”, a declarat Hakan Fidan, ministrul turc de Externe, la finalul unei întrevederi cu Serghei Lavrov, transmite Agerpres.

ADVERTISEMENT

Aceasta nu înseamnă recunoaşterea ocupaţiei (teritoriilor ucrainene de către Rusia – n.red.), dar problemele de suveranitate şi de încetare a focului ar trebui discutate separat”, a adăugat şeful diplomaţiei  turce. Turcia a oferit până acum sprijin militar Ucrainei și s-a pronunțat pentru menținerea integrității sale teritoriale, dar nu s-a alăturat sancțiunilor occidentale care au fost impuse Rusiei.

Moartea şi rănirea a peste 500.000 de oameni şi distrugerea completă a infrastructurii şi suprastructurii unei ţări întregi nu este o realitate suportabilă pentru noi. Aceasta trebuie oprită cumva. Ar trebui să existe nişte discuţii şi toată lumea ar trebui să se obişnuiască cu această idee”, a mai spus Hakan Fidan.

ADVERTISEMENT

În schimb, la Berlin a izbucnit un scandal de proporții după ce a fost publicată pe rețelele de socializare o înregistrare a unor ofițeri superiori din armata germană, Budeswehr, în care se discută despre livrarea către Ucraina a unor rachete cu rază lungă de acțiune Taurus, precum și impactul pe care acestea l-ar avea asupra ostilităților.

Oficial, Germania a refuzat să livreze până acum acest tip de echipament militar de teamă ca războiul să nu escaladeze, astfel că discuția înregistrată pune guvernul de la Berlin într-o situație delicată. Ministerul german al Apărării a recunoscut autenticitatea înregistrării și a demarat o anchetă internă privind modul în care sunt securizate convorbirile în armata germană.

ADVERTISEMENT

Face parte dintr-un război informaţional purtat de Putin. Este vorba de a ne dezbina. Este vorba despre subminarea unităţii noastre. Şi, în consecinţă, noi ar trebui să reacţionăm într-o manieră deosebit de echilibrată, dar nu mai puţin hotărâtă”, a comentat incidentul Boris Pistorius, ministrul german al Apărării.

ADVERTISEMENT