News

Serghei Lavrov: „Regimul de la Chișinău merge pe urmele celui de la Kiev”. Motivele furiei diplomatului rus

Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a criticat dur autoritățile de la Chișinău, în comentarii făcute pe marginea problemei transnistrene.
02.03.2024 | 20:18
Serghei Lavrov Regimul de la Chisinau merge pe urmele celui de la Kiev Motivele furiei diplomatului rus
Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Serghei Lavrov, ministrul de Externe rus, a acuzat Moldova că a început un proces de discriminare a vorbitorilor de limbă rusă, precum și o blocadă economică împotriva Transnistriei. Lavrov i-a acuzat totodată pe decidenții politici de la Chișinău că pregătesc anexarea Republicii Moldova la România, transmite Deschide.md.

Regimul de la Chișinău merge pe urmele regimului de la Kiev, anulând totul ce este rusesc, discriminând limba rusă în toate sectoarele și, împreună cu Ucraina, organizând blocada economică a Transnistriei”, a declarat Serghei Lavrov, răspunzând unei întrebări legate de cererea recentă a autorităților transnistrene de protecție față de blocada economică pe care ar fi impus-o Chișinăul.

ADVERTISEMENT

Șeful diplomației susține că Moldova este condusă de români care încearcă deliberat să blocheze rezolvarea problemei transnistrene. „Am cerut regimului de la Chișinău, condus de cetățeni români care nu fac un secret din faptul că vor să anexeze Republica Moldova la România, ca acest regim să nu mai blocheze procesul de negocieri”, a comentat Lavrov.

El a pledat pentru reluarea negocierilor privind Transnistria în Formatul 5+2, cu toate că acest format – din care fac parte Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina și Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), la care se adaugă Uniunea Europeană și Statele Unite cu statut de observatori – este practic neutilizabil în condițiile războiului ruso-ucrainean.

ADVERTISEMENT

Conducerea transnistreană vorbește de mult timp despre acest lucru: formatul “5+2” a permis luarea în considerare a intereselor transnistrenilor în contextul păstrării integrității teritoriale a Republicii Moldova. Tocmai reluarea acestui format este cea pe care o solicită Transnistria, în timp ce conducerea română de la Chișinău încearcă să distrugă definitiv acest format”, a mai spus Serghei Lavrov.

Acesta a făcut aceste declarații în cadrul unui forum diplomatic care are loc la Antalya, în Turcia. La același forum a participat și ministrul de Externe al Moldovei, Mihai Popșoi, care a avut o reacție virulentă față de comentariile lui Serghei Lavrov.

ADVERTISEMENT

Ministrul Lavrov și regimul de la Kremlin nu are niciun drept moral de a ține lecții despre democrație și libertate. Țara care închide în închisori politicienii din opoziție și îi omoară, atacă nejustificat vecinii, nu poate oferi lumii nimic decât sânge și durere.

Reamintim ministrului Lavrov, că în Moldova politicienii sunt aleși în cadrul unor procese electorale libere și transparente, recunoscute internațional, unde fiecare candidat beneficiază de drepturi egale, spațiu adecvat pentru campanie și posibilitatea de interacțiune directă cu alegătorii”, a scris Mihai Popșoi pe Facebook.

ADVERTISEMENT

Popșoi i-a amintit că Transnistria, în momentul de față, are o pondere a exporturilor către Uniunea Europeană de peste 70%, exporturi care tranzitează teritoriul Moldovei. De asemenea, el a respins și acuzația de discriminare a populației rusofone din Moldova.

Republica Moldova este un stat democratic pentru care libertatea și respectarea drepturilor omului sunt valori fundamentale. Construim un viitor european pentru toți cetățenii noștri, indiferent de limbă și etnie, pentru a trăi în pace și prosperitate”, a mai spus Popșoi.

ADVERTISEMENT