News

Rușii, bătuți în Ucraina cu propriul armament. Costurile uriașe ale invaziei declanșate de Vladimir Putin

Arsenalul armatei ucrainene este alcătuit în proporție covârșitoare din armament de producție sovietică, în pofida achizițiilor recente din state NATO.
16.03.2022 | 10:06
Rusii batuti in Ucraina cu propriul armament Costurile uriase ale invaziei declansate de Vladimir Putin
Rușii au pierdut peste 300 de tancuri de la începerea războiului cu Ucraina/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Combatanții din războiul ruso-ucrainean au o parte din armament în comun, sursa fiind arsenalul fostei Uniuni Sovietice care a fost divizat între statele succesoare după ce URSS s-a prăbușit în 1991. Însă Ucraina pare că utilizează mai eficient acest armament, rezistând în fața unei armate mult mai puternice.

Ucraina se luptă cu echipament de pe vremea URSS

Rusia se află în situația stranie în care adversarii luptă cu armamentul conceput de către ea și, mai mult, îi provoacă pierderi severe, iar atacurile îi sunt ținute pe loc. Deși s-a vorbit mult despre eficiența pe câmpurile de bătălie din Ucraina ale lansatoarelor de rachete anti-tanc Javelin de producție americană, a celor NLAW ale britanicilor sau a dronelor turcești Bayraktar, acestea au încă o pondere redusă în armamentul de care dispune Ucraina, țară care abia în aceste zile ar urma să primească ajutor militar mai consistent din țările occidentale.

ADVERTISEMENT

Încă de la începutul conflictului din Donbas, în 2014, ucrainenii au fost nevoiți să caute prin depozite arme care se aflau în conservare, să le modernizeze în grabă și să le arunce în luptă. Deși complexul militar-industrial din Ucraina, Ukroboronprom, a produs după 1991 și modele proprii de armament, acestea au fost relativ puține, iar câteva dintre ele sunt upgrade-uri ale unor modele sovietice mai vechi.

Dată fiind durata mare de utilizare a echipamentelor militare, care se poate întinde pe durata a decenii întregi, în Ucraina se confruntă tancuri T-72 sau T-80 utilizate de ambele armate sau avioane Suhoi Su-27 sau Mikoian Gurevici MiG-29. Chiar dacă industria militară rusă a produs modele de tancuri și avioane mai noi, acestea nu au reușit încă să zdrobească rezistența Ucrainei.

ADVERTISEMENT

Pierderile materiale ale Rusiei, peste 5 miliarde dolari

Ediția ucraineană a revistei Forbes a făcut o estimare a valorii echipamentului militar pierdut de Rusia de la începutul invaziei, estimare care se bazează pe informațiile Ministerului Apărării de la Kiev, precum și pe alte surse publice. Suma totală trece de 5 miliarde de dolari, fără a mai pune la socoteală „consumabile” precum rachetele lansate de artileria rusă, transmite The Defense Post.

Potrivit raportărilor oficiale ucrainene de până la data de 12 martie inclusiv, pierderile armatei ruse au fost de 58 de avioane, 83 de elicoptere, 362 de tancuri, 1.205 vehicule blindate, 135 de tunuri ș.a.m.d.

ADVERTISEMENT
Sursă: Forbes.ua

Calculele s-au făcut pe baza  costului standard pentru fiecare tip de armament. De exemplu un avion Su-25 costă 11.000.000 dolari, un Su-30 – 33.000.000 dolari, iar un Su-34 – 36.000.000 dolari. Cele mai costisitoare pierderi au fost cele două avioane de transport Iliușin Il-76 distruse la Vasilkiv și Koprivnițki, fiecare aeronavă costând nu mai puțin de 86.000.000 dolari.

În total, valoarea aeronavelor rusești distruse este de 1,5 miliarde de dolari, aceeași sumă costând și tancurile scoase din luptă de către ucraineni. Costul total al elicopterelor distruse este de 0,9 miliarde dolari, iar cel al vehiculelor blindate de 0,7 miliarde dolari.

ADVERTISEMENT

Ucrainenii refolosesc echipamentul capturat

O parte din echipament a fost, de fapt, capturat de ucraineni, fiind vorba de tancuri sau transportoare blindate care acum sunt reparate și aruncate din nou în luptă, de data asta sub însemne ucrainene. „Dacă o parte a șasiului sau a șenilei este avariat, asta se poate rezolva rezolva repede pentru că nu avem probleme cu piesele necesare. Dăm cu vopsea peste elementele care indică faptul că este echipament militar rus”, a declarat Vladislav Kriklîi, oficial al Ukroboronprom.

Ucrainenii nu duc lipsă de piese de schimb tocmai pentru faptul că modelele de vehicule blindate sau de sisteme antitanc folosite în ambele armate sunt, în mare parte, de origine sovietică. Este vorba de diverse tipuri de transportoare blindate BTR sau mașini de luptă pentru infanterie BMP. Chiar dacă în era post-sovietică Rusia și Ucraina au făcut upgrade-uri diferite la aceste vehicule, ele rămân de bază în cele două armate, după cum arată și datele prezentate de către GlobalSecurity.org. Mai mult, în afară de dronele de fabricație americană și turcească, toate avioanele de vânătoare ale ucrainenilor sunt modele sovietice, aflate încă în serviciu, precum MiG-29 sau Su-27.

Soldații ruși, uciși de Kalașnikov-uri

Pe lângă echipamentele militare complexe și costisitoare, ucrainenii luptă împotriva rușilor cu o infanterie a cărei armă de bază este reprezentată de pistolul-mitralieră Kalașnikov, inventat chiar de un rus. Circa 7.000 de asemenea AKM-uri au fost donate Ucrainei de către Lituania, o țară care le-a moștenit și ea de pe urma ocupanților de altădată. De altfel, lituanienii au donat și mitraliere, tot de producție sovietică, precum și lansatoare de rachete anti-tanc Metis.

Același tip de armă a fost cumpărat de Ucraina și din Rusia, în anii 90. Este vorba de o armă destul de sofisticată, racheta fiind ghidată automat, ca și în cazul lansatoarelor Javelin. Chiar și lansatoarele mai vechi produse în URSS și care sunt disponibile pe scară largă în  Ucraina au fost folosite cu succes. Deși sunt ineficiente împotriva tancurilor, modele precum RPG-7 – sau AG-7, cum este cunoscut în România – pot avaria grav sau chiar distruge vehicule cu blindaj mai subțire.

În condițiile în care asistență militară din străinătate este pe cale să vină în Ucraina, rușii ar putea avea și alte surprize neplăcute. SUA a stopat, după unele ezitări, transferul unor avioane MiG-29 deținute de Polonia către Kiev, iar Germania a autorizat Estonia să doneze Ucrainei piese de artilerie provenite din RDG, pe vremea când Germania de Est era aliata URSS.

ADVERTISEMENT