News

Războiul din Ucraina, cele şase scenarii prin care conflictul s-ar putea încheia. Experţii spun că iarna va “îngheţa frontul”

Bussines Insider: Războiul din Ucraina s-ar putea încheia în şase moduri. Pericolul nuclear sau intrarea NATO în conflict rămân marile temeri
07.11.2022 | 18:49
Razboiul din Ucraina cele sase scenarii prin care conflictul sar putea incheia Expertii spun ca iarna va ingheta frontul
Bussines Insider: Războiul din Ucraina s-ar putea încheia în şase moduri Foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Experții occidentali cred că Vladimir Putin nu se va opri până nu va obţine victoria, astfel că este prea devreme să vorbim despre sfârșitul războiului din Ucraina, dar cu toate acestea există opțiuni pentru scurtarea sa. Bussines Insider scrie despre șase scenarii posibile pentru încheierea ostilităţilor.

Pentru Putin, victoria ar putea arăta şi ca un acord de pace

Încetarea bruscă a focului. Dacă luptele ajung într-un impas, Rusia și Ucraina ar putea conveni asupra unui armistițiu temporar. Un astfel de scenariu a avut loc între primul și al doilea război cecen. În mod special, Seth Jones, directorul Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale, consideră că, într-un astfel de scenariu, Putin va spera la pierderea interesului față de Ucraina din partea aliaților, în timpul respectivului armistițiu.

ADVERTISEMENT

Acord pașnic. Acest scenariu este posibil dacă Vladimir Putin obține ceva pe care l-ar putea considera o victorie, de exemplu, părți din regiunile Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson.

Victoria Rusiei. Din moment ce Ucraina a demonstrat capacitatea de a opri avansul rușilor, acest scenariu este puțin probabil, scrie Bussines Insider. Pentru Vladimir Putin, victoria poate arăta mai mult ca un acord de pace care i-ar oferi mai mult teritoriu decât înainte de 24 februarie.

ADVERTISEMENT

Victoria Ucrainei. Este puțin probabil ca Putin să retragă complet trupele din teritoriile ocupate, așa că o retragere completă a Federației Ruse este posibilă doar dacă Putin moare sau este eliminat.

Război pe termen lung. Unele războaie pot continua ani de zile fără încetarea focului, spune Seth Jones. Există semne că frontul va fi înghețat la iarnă, iar ostilitățile active vor fi reluate în primăvară. Cu toate acestea, nu se știe cât timp va continua războiul după aceea.

ADVERTISEMENT

Războiul nuclear și/sau intervenția NATO. Probabilitatea utilizării armelor nucleare de către Rusia este scăzută, deoarece pentru Putin acest pas va presupune mai multe riscuri decât realizări. Încă nu se știe ce ar putea convinge NATO să intre în conflict, pentru că acest lucru ar putea duce la un război mondial.

Prognozele părții ucrainene și informațiilor americane

Şeful Direcției principale de informații a Ministerului Apărării al Ucrainei, Kiril Budanov, declara în urmă cu câteva săptămâni că războiul se va calma puțin o dată cu venirea iernii.

ADVERTISEMENT

Este și logic, pentru că iarna vor fi probleme fizice și geografice. Așteptăm în continuare o astfel de iarnă, mai mult sau mai puțin caldă, așa că solul va fi noroios, iar în principiu, vehiculele pe roți aproape că nu sunt operative pe câmpul de luptă, doar cele cu şenile. Dar şi acest lucru se va complica, odată cu apariţia ploilor continue“, spunea el.

Serviciile de informații americane consideră că armata ucraineană ar putea face progrese împotriva armatei ruse în următoarele șase săptămâni dacă își pot continua ofensiva în sud și nord-est înainte ca iarna să oblige armatele să se oprească și să se regrupeze.

ADVERTISEMENT