News

Războiul din Ucraina va provoca cea mai mare inflație din istoria UE. Prognoză sumbră pentru România

Comisia Europeană a anunțat luni că războiul din Ucraina va genera cea mai mare inflație din istoria Uniunii Europene. CE are vești rele și despre evoluţia economiei româneşti în 2023.
16.05.2022 | 14:50
Razboiul din Ucraina va provoca cea mai mare inflatie din istoria UE Prognoza sumbra pentru Romania
Inflația în UE va atinge un prag istoric. Foto: pixabay.com
ADVERTISEMENT

Explozia preţurilor la energie şi materii prime după ce armata Rusiei a invadat Ucraina a dus la această bornă istorică pentru inflația din UE. Astfel, oficialii de Bruxelles au fost nevoiți să revizuiască prognozele de creştere pentru UE şi zona euro. Ele sunt valabile atât pentru 2022, cât şi pentru 2023.

Cât de mult va crește inflația în Europa

Economiștii CE se așteaptă mai departe ca inflaţia prognozată să ajungă la valori-record, conform Reuters. Este prima estimare a costurilor economice ale războiului din Ucraina pentru cele 19 ţări din zona euro şi cele 27 de state membre UE. Previziunile economice de primăvară ale CE arată că atât în UE, cât şi în zona euro, creşterea reală a PIB ar urma să fie de 2,7% în 2022.

ADVERTISEMENT

La rândul lor, prognozele de creştere pentru 2023 au fost revizuite în jos: până la 2,3% atât în UE cât şi în zona euro, de la 2,8% (2,7% pentru zona euro) în februarie.

”Înainte de izbucnirea războiului, prognoza pentru economia UE era de expansiune prelungită şi robustă. Însă invadarea Ucrainei de către Rusia a creat noi provocări, tocmai când UE îşi revenea de pe urma impactului economic al pandemiei”, a anunţat Comisia Europeană în raport.

ADVERTISEMENT

Exercitând noi presiuni în sus asupra preţurilor materiilor prime, creând noi perturbări asupra lanţurilor de aprovizionare şi majorând incertitudinea, războiul a exacerbat obstacolele preexistente la adresa creşterii, care anterior erau aşteptate să se reducă”, se mai arată în documentul citat.

Încercare dură pentru economia UE

Practic, Banca Centrală Europeană vrea să menţină inflația la 2%, dar noile prognoze arată că în UE, rata inflaţiei ar urma să crească până la 6,8% în 2022. De abia în 2023 este estimată revenirea la 3,2%.

ADVERTISEMENT

În zona euro, inflaţia ar urma să ajungă la 6,1% în 2022, pentru a reveni la 2,7% în 2023. Înainte de război, CE estima că preţurile din zona euro vor creşte cu 3,5% în 2022 şi cu 1,7% în 2023.

În cazul UE, preţurile erau prognozate să avanseze cu 3,9% în 2022 şi cu 1,9% în 2023. Amintim că economiștii Comisiei Europene publică în fiecare an două seturi de previziuni detaliate (în primăvară şi în toamnă) şi două seturi de previziuni intermediare (în iarnă şi în vară).

ADVERTISEMENT

Ce se va întâmpla în România

Altfel, de la Bruxelles a venit și o estimare pentru evoluția economiei din România. Astfel, după creşterea din 2021, economia ar urma să încetinească cu 2,6% în 2022, pe măsură ce inflaţia reduce veniturile disponibile.

Inclusiv în țara noastră, războiul din Ucraina afectează încrederea în economie, lanţurile de aprovizionare şi investiţiile. În luna februarie, înainte de invadarea Ucrainei, CE anunța că economia României va înregistra un avans de 4,2% în acest an.

În plus, CE a revizuit în jos estimările despre evoluţia economiei româneşti în 2023, când Produsul Intern Brut (PIB) ar urma să înregistreze un avans de doar 3,6%, faţă de accelerarea de 4,5% prognozată în luna februarie.

În paralel, Comisia Europeană şi-a majorat semnificativ prognoza de inflaţie pentru acest an în cazul României. Inflația va ajunge de la 5,3% (cât fusese estimat în februarie) până la 8,9%, conform previziunilor de primăvară. În 2023, inflaţia din țară ar urma să ajungă 5,3%.

ADVERTISEMENT