News

Războiul dintre ANI și Nicușor Dan devine personal. Avocatul edilului: „Mi-au oprit și telefonul, ca la DNA”

Avocatul lui Nicușor Dan acuză că ANI l-a ținut în frig și i-a oprit telefonul la poartă ”cum se făcea la DNA și DIICOT pe vremuri”
08.12.2023 | 17:24
Razboiul dintre ANI si Nicusor Dan devine personal Avocatul edilului Miau oprit si telefonul ca la DNA
Nicușor Dan susține că nu i s-a acordat acces la dosarul de la ANI, pentru că avocatul său nu a putut să copieze documentul / Foto: Eduard Vânătoru / Mediafax Foto / Hepta
ADVERTISEMENT

Avocatul lui Nicușor Dan susține că a fost tratat asemenea unui infractor de către Agenția Națională pentru Integritate, atunci când a cerut să-și vadă dosarul.

Avocatul lui Nicușor Dan, lăsat să aștepte la intrarea în ANI

Avocatul lui Nicușor Dan, Primarul General al Capitalei, a fost ținut 15 minute în frig și nu a fost lăsat să-și fotocopieze dosarul de la ANI. Mai mult, lui i s-a oprit telefonul la poartă, pentru a nu putea face fotografii, înregistra sau suna pe cineva.

ADVERTISEMENT

Dezvăluirea a fost făcută chiar de avocatul lui Nicușor Dan, în timpul procesului pe care actualul primar îl are cu Agenția Națională pentru Integritate. Primarul Nicușor Dan a contestat concluziile raportului ANI, precum și legalitatea acestuia, iar instanța i-a dat parțial dreptate, însă decizia nu este definitivă. Cele două părți au solicitat deja apelul.

La ultima pledoarie, la Curtea de Apel București, avocatul lui Nicușor Dan a arătat că nu a putut să-și pregătească din timp apărarea, el neavând voie să copieze dosarul cu ajutorul unor dispozitive tehnice, la solicitarea clientului pe care-l reprezintă.

ADVERTISEMENT

I s-a comunicat că nu are voie să le fotocopieze

”Nu există transparență și nu există nici legalitate. În ceea ce privește dreptul la apărare, a antamat puțin când a vorbit despre tardivitatea cererii şi vrea să spună niște lucruri pe care le-a trăit personal când a stabilit cu inspectorul de integritate să se ducă să studieze dosarul, a fost ținut afară, în frig, un sfert de oră, i s-a oprit telefonul la poartă, exact cum se făcea la DNA și DIICOT pe vremuri, a fost invitat și în fața unei mese pline cu bibliorafturi, pe care trebuia să le consulte.

În momentul în care a spus că ar vrea să le fotocopieze, i s-a comunicat faptul că nu are voie. Se întreabă unde este legea care interzice unui avocat să fotocopieze cele cinci bibliorafturi, mari cu documente, ca să le poată studia, să formuleze un punct de vedere. Legea permite să formuleze puncte de vedere, să aducă date şi informații noi, să formuleze apărări”, a spus avocatul lui Nicușor Dan, potrivit încheierii de ședință citate de FANATIK.

ADVERTISEMENT

Reprezentantul primarului general a mai arătat că acesta ”semnează foarte multe documente” și nu mai știe exact ”ce și unde a semnat”, astfel încât are nevoie de acces neîngrădit la dosarul său de la ANI, pentru a-și putea formula apărarea.

ANI: ”Afirmații tendențioase”

Reprezentantul ANI, prezent în sală, a caracterizat drept ”tendențioase” afirmațiile avocatului lui Nicușor Dan. El spune că inspectorii de integritate care au realizat raportul l-au invitat din timp pe primarul general pentru a oferi un punct de vedere, dar și pentru a fi înștiințat de extinderea procedurii privitoare la posibile fapte de incompatibilitate. ”Reclamantul nu a înțeles să ridice la timp corespondența”, a spus avocatul ANI, care îl bănuiește pe primar că a încercat să împiedice, astfel, activitatea de evaluare.

ADVERTISEMENT

”De asemenea, nu i s-a încălcat vreun drept la apărare prin faptul că apărătorul ales al reclamantului s-a prezentat la sediul instituției pârâte și nu a avut posibilitatea să efectueze fotocopierea documentelor din dosar.

Sub acest aspect, de altfel, a formulat o cerere consemnată, de altfel, în procesul verbal, cu ocazia prezentării acestuia la sediul Agenţia Naţională de Integritate, ulterior, a formulat o adresă prin care a solicitat să îi fie transmise, iar instituția pârâtă i-a răspuns faptul că, potrivit legii, Agenţia Naţională de Integritate nu este obligată să pună la dispoziția și, respectiv, să efectueze fotocopii din dosarul administrativ, având posibilitatea să-l studieze și să-și exprime ulterior un punct de vedere”, a mai arătat reprezentantul legal al Agenției Naționale de Integritate.

Agenția Națională de Integritate nu are bani pentru xerox

Acesta a mai arătat că afirmația că dosarul conține cinci volume este o exagerare și că Nicușor Dan s-a bucurat de același tratament pe care toți cei care sunt evaluați de ANI îl au.

”Într-adevăr, era o modalitate mai facsimilă de a avea documentele, dar, încă o dată, nu numai față de reclamant, ci față de toate persoanele care sunt evaluate, există un același tratament, tocmai pentru că legea nu obligă instituţia pârâtă și nu are angajat un personal specializat pentru a efectua aceste fotocopieri care implică niște cheltuieli și, mai mult decât atât, legea nu obligă la această procedură”, se mai arată în dosar.

Acuzațiile ANI la adresa lui Nicușor Dan

Într-un raport finalizat la începutul lui noiembrie 2022, Agenția Națională de Integritate a formulat ”patru capete de acuzare” la adresa lui Nicușor Dan:

1.   Elemente de incompatibilitate, prin exercitarea simultană a funcției de primar și a funcției de director al unor servicii subordonate

2.   Elemente de conflict de interese, prin semnarea de documente care impun două funcții de reprezentare

3.   Elemente de conflict de interese prin achitarea unei amenzi contravenționale din bugetul primăriei

4.   Indicii de încălcare a legislației penale prin întocmirea unei plângeri contravenționale față de procesul verbal al Inspectoratului de Stat în Construcții de către Direcția Juridică a Primăriei Municipiului București.

Nicușor Dan a reușit să anuleze în instanță concluziile raportului referitoare la existența unor stări de incompatibilitate și de conflict de interese. În schimb, primarului i-a fost respinsă excepția inadmisibilității exercitării controlului de legalitate, prin care ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

ANI a sesizat Parchetul General cu privire la o amendă plătită de Nicușor Dan din bugetul primăriei

ANI a sesizat Parchetul în legătură cu o posibilă faptă penală a primarului Nicușor Dan, pe care-l acuză că a plătit o amendă personală din banii instituției. Este vorba despre o contravenție primită de Nicușor Dan de la Inspectoratul de Stat în Construcții, pentru întârziere în emiterea unei autorizații. În acest caz, ISC a susținut că l-a amendat pe Nicușor Dan personal, în timp ce acesta a susținut că a fost sancționat contravențional în calitate de primar. În cele din urmă, edilul a obținut o sentință definitivă prin care instanța arată că nu trebuia să plătească din propriul buzunar amenda.

”Arată în orice moment în care Primăria va discuta cu B.E.I., cu Banca Mondială cu orice bancă la care va vrea să se împrumute, bordul acelei bănci va citi din toată presa din România că Primarul Municipiului București a plătit o amendă personală din banii instituției. Care este concluzia pe care aceştia o vor avea până când Parchetul se va pronunța”, s-a întrebat avocatul lui Nicușor Dan.

ADVERTISEMENT
Tags: