News

Războiul măștilor! Statele Unite ale Americii, acuzate de „piraterie” pentru că încearcă să „deturneze” toate măștile de protecție

04.04.2020 | 23:36
ADVERTISEMENT

În plină pandemie de coronavirus, a devenit clar că fiecare țară e pe cont propriu când vine vorba de procurat măști de protecție, mănuși chirurgicale, combinezoane, ventilatoare și alte piese vitale în lupta cu coronavirus.

SUA, acuzate de „piraterie” de Germania

Fiind vorba de viața cetățenilor, fiecare țară pare lipsită de scrupule și empatia pare un cuvânt mult prea mare în acest moment. Extrem de important, cererea depășește oferta, astfel că degeaba ar exista bani la bugetul statului sau al spitalelor, atâta timp cât măștile de protecție ajung să valoreze greutatea lor în aur.

ADVERTISEMENT

Conform CNN, mai multe țări acuză Statele Unite ale Americii că încearcă să le „deturneze” comenzile, Franța și Germania fiind cele mai vocale în acest sens. Un oficial german i-a acuzat pe americani de „piraterie” după ce SUA ar fi deturnat un transport de 200.000 de măști din Bangkok.

Chiar și în vremuri de criză, aceste metode desprinse din Vestul Sălbatic nu au ce să caute”, a răbufnit Andreas Geisel, un oficial de la Berlin.

ADVERTISEMENT

La rândul lor, spaniolii s-au plâns că așteptau un transport de ventilatoare din Turcia, pentru care plătiseră, însă guvernul turc a decis să păstreze ventilatoarele pentru poporul din Turcia.

În Europa de Est, doar România ar avea nevoie de 5 milioane de astfel de măști pentru următoarele trei luni de zile, conform lui Dorel Săndesc, președintele Asociației de ATI din România. Italia a simțit pe propria piele ce înseamnă să fii ignorat de Uniunea Europeană, Uniune care s-a trezit tardiv să ajute Roma în lupta cu coronavirus.

ADVERTISEMENT

Atenție! Specialiștii vorbesc despre măștile necesare cadrelor medicale, pentru buna funcționare a spitalelor. Populațiile țărilor sunt cu totul altă poveste, iar lipsa totală a măștilor din farmacii e o problemă care va persista multă vreme.

În aceste condiții, singurul lucru pe care fiecare țară poate să-l facă, în special o țară precum România, ar fi producerea la scară largă a acestor materiale în fabricile autohtone.

ADVERTISEMENT