News

Razele laser, folosite pentru devierea fulgerelor. Cum va putea fi utilizat noul tip de paratrăsnet

Razele lase s-au dovedit capabil să devieze traiectoria fulgerelor, lucru ce ar putea fi folosit pentru crearea unui nou tip de paratrăsnet.
21.01.2023 | 13:27
Razele laser folosite pentru devierea fulgerelor Cum va putea fi utilizat noul tip de paratrasnet
Fulgerele au tedința să urmărească traiectoria razelor laser/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Un grup de oameni de știință din Franța au reușit să devieze traseul unui fulger cu ajutorul unei raze laser, ceea ce înseamnă că zona de protecție față de descărcările electrice din atmosferă ar putea fi mai mare decât în cazul paratrăsnetelor clasice, scrie The Guardian, preluat de Digi24.ro.

Protecție mai mare decât în cazul paratrăsnetelor

Laserul ar putea înlocui astfel paratrăsnetele din jurul aeroporturilor sau pe cele amplasate pe clădirile înalte.

ADVERTISEMENT

Barele de metal sunt folosite aproape peste tot ca paratrăsnete, dar zona în care pot oferi protecţie este limitată de la câţiva metri, la câteva zeci de metri. Speranţa noastră este să extindem zona de protecţie la câteva sute de metri, datorită energiei laserelor”, a declarat Aurélien Houard, fizician la Universitatea Politehnică din Palaiseau, Franţa.

Potrivită unor estimări, în fiecare an au loc peste un miliard de fulgere, care se soldează cu mii morți, zeci de mii de răniți și pagube de miliarde de euro. În momentul de față, protecția împotriva fulgerelor se face cu ajutorul paratrăsnetelor – bare de metal ridicate în aer pentru a atrage fulgerele – create încă din secolul XVIII de către Benjamin Franklin.  Însă laserul s-ar putea dovedi o metodă mai eficientă de combatere a fulgerului.

ADVERTISEMENT

Houard și echipa sa au montat un lase puternic pe vârful muntelui Säntis, din nord-estul Elveţiei, unde se află amplasat un turn de telecomunicații de 124 metri înălțime. Turnul este lovit anual, de aproximatic 100 de fulgere.

Laserul a fost testat pe perioada furtunilor din iulie-septembrie. Atunci când se adunau norii, era trimise pulsuri rapide de laser către cer. Măsurătorile indică faptul că a fost deviată traiectoria fulgerelor de patru ori.

ADVERTISEMENT

Fulgerele urmăresc laserul în aer

Proba clară a acestui fenomen a fost obținută pe 21 iulie anul trecut, când un fulger produs în condiții de cer relativ senin a fost filmat de două camere speciale, ale căror imagini arată clar că fulgerul a urmărit traseul razei laser pe o distanță de 50 de metri.

Explicația este că raza laser ionizează moleculele de aer din jurul său, iar acestea au o conductivitate electrică mai mare decât în mod normal. Practic, se creaază un filament uriaș, în care fulgerul se infiltrează.

ADVERTISEMENT

Aurélien Houard crede că lasere mai puternice și alte lungimi de undă ar putea devia descărcările electrice din atmosferă pe o distanță chiar mai mare decât cea de 50 de metri obținută în Elveția. Mai mult, ar putea fi posibilă declanșarea controlată a fulgerelor cu ajutorul laserelor. „Poţi evita în felul acesta să nimerească într-un alt loc, unde nu ai control”, a afirmat Houard.

Dezavantajul este că folosirea laserelor este mult mai costisitoare decât paratrăsnetele clasice, a precizat Manu Haddad, care studiază fulgerele la Universitatea Cardiff, din Marea Britanie. Chiar și așa, noul sistem poate fi folosit pentru protejarea unor clădiri de mari dimensiuni, foarte importante.

Laserele reprezintă o modalitate mai eficientă de a redirecţiona o descărcare electrică, iar acest lucru este mai important când vine vorba de protejarea instalaţiilor şi echipamentelor critice”, a aprecia Manu Haddad.

ADVERTISEMENT