News

Răzvan Cherecheş, despre menţinerea şcolilor deschise indiferent de incidenţă: “Este o decizie egoistă şi lipsită de empatie”

Expertul în Sănătate Publică, Răzvan Cherecheș, susține că decizia de ridicare a pragului de infectări la 6 la mia de locuitori, pentru închiderea școlilor, va crește mult rata de infectare COVID.
30.09.2021 | 17:49
Razvan Chereches despre mentinerea scolilor deschise indiferent de incidentaEste o decizie egoista si lipsita de empatie
ADVERTISEMENT

Expertul în sănătate publică Răzvan Cherecheş consideră iresponsabilă și egoistă decizia de eliminare a pragului de infectare COVID de la 6 la mia de locuitori. Mai mult, acesta susţine că decizia nu este bazată pe dovezi ştiinţifice și după va fi implementată va duce la o creștere foarte mare a ratei îmbolnăvirilor.

Decizia de a elimina pragul de 6% este una iresponsabilă şi care nu este bazată pe dovezi ştiinţifice. Este ca şi cum s-ar decide că promovabilitatea la Bacalaureat de va face de la nota 2 în sus şi apoi ne-am bate cu pumnul în piept că avem rezultate bune. Scoaterea pragului de 6% (scos în mod arbitrar, fără un suport ştiinţific – exact la fel cum a fost introdus) mută presiunea şi responsabilitatea pe familii şi scuteşte ministerul educaţiei de orice complicaţie – ei insistă să ţină deschise şcolile şi nu au nicio legătură directă cu bunicii nevaccinaţi sau copiii cu comorbidităţi care vor ajunge la terapie intensivă. O abordare egoistă şi lipsită de empatie”, a declarat Cherecheş.

ADVERTISEMENT

Cherecheș acuză autoritățile că nu s-au pregătit

De asemenea, Cherecheș afirmă că Ministerul Educaţiei nu a făcut pregătiri pentru valul patru al pandemiei, iar asta se vede în deciziile luate. „Sunt extrem de acord cu importanţa ca şcoala să fie faţă în faţă, dar acest lucru putea fi obţinut doar dacă se pregăteau şi introduceau încă din vară: testarea săptămânală a tuturor copiilor şi cadrelor didactice, obligativitatea vaccinării la cadrele didactice, introducerea de protocoale şi metode de ventilaţie pasivă şi activă în clase, obligativitatea măştii cu repercursiuni în cazul nerespectării şi asigurarea distanţării în sălile de clasă”, a mai spus Răzvan Cherecheş.

Decizia privind anularea pragului de  6 la mie pentru închiderea şcolilor a fost anunţată, miercuri, de ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, în urma unei consultări cu specialiştii în domeniul medical, respectiv de  către specialiștii  din  Grupul de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României.

ADVERTISEMENT

Tot miercuri, Cîmpeanu a mai precizat că la ședința Comitetului tehnico-științific a fost adoptată o decizie prin care să fie luate măsuri suplimentare pentru „amplificarea testării în școli”. În acest sens, Cîmpeanu a mai spus că autoritățile vor solicita Agenției Naționale a Medicamentului aprobarea utilizării testelor non-invazive pe baza de salivă, cu rol de screening.

Se dorește extinderea testării în școli

Propunerea extinderii testării în școli și funcționarea școlii pe modelul grădiniței, din punct de vedere al regulilor în timp de pandemie, prin decuplarea de un anumit prag la care să fie automat închise cursurile față în față, deciziile fiind luate în funcție de numărul de îmbolnăviri fiecare școală,  se pare că ar fi venit de la ministrul educației, Sorin Cîmpeanu.

ADVERTISEMENT

De altfel, ministrul Educaţiei a transmis, miercuri, că doreşte ca şcolile să rămână deschise şi după ce incidenţa dintr-o localitate trece de 6 la mia de locuitori.

Direcția de Sănătate Publică București a precizat, miercuri, că va propune ca școlile din Capitală, în care nu sunt cazuri de COVID,  să nu se mai închidă, chiar dacă incidența cazurilor noi de COVID urmează să depășească pragul de 6 în următoarele zile.

ADVERTISEMENT

Medic DSP: “Cazurile pozitive în școli nu sunt așa de multe”

Medicul Angelica Chirică, de la DSP București, a explicat, în Parlament, că în Capitală, de la începutul anului școlar, 1088 de copii au fost depistați pozitiv din peste 100.000.
Totuși, potrivit datelor  prezentate de Inspectoratul Școlar București, peste jumătate dintre clasele din București sunt închise fizic, din pricina COVID, elevii învățând, deja, în sistem online.

Oricum, cazurile pozitive în școli nu sunt așa de multe, sunt 1088 de copii pozitivi de la începutul anului școlar, până acum, 154 de membri ai personalului de diferite tipuri, din 0 sută și ceva de mii de copii. Au și testat, sunt 2565 de copii testați și avem 73 de pozitivi. Într-adevăr, și noi suntem pentru școli deschise, doar că nu ține de Direcția de Sănătate Publică“, a explicat Angelica Chirică.

ADVERTISEMENT