News
notix pixel id

Răzvan Cherecheș, semnal de alarmă legat de noua tulpină Omicron. De ce vaccinul ar putea fi inutil

Răzvan Cherecheș, semnal de alarmă legat de noua tulpină Omicron. Expertul în sănătate atrage atenția și spune că vaccinul ar putea să devină chiar inutil
27.11.2021 | 10:34
Răzvan Cherecheș, semnal de alarmă legat de noua tulpină Omicron. De ce vaccinul ar putea fi inutil
Răzvan Cherecheș, semnal de alarmă legat de noua tulpină Omicron care a ajuns în Europa. Sursa foto - facebook
ADVERTISEMENT

Răzvan Cherecheș spune că rata de creștere pentru noua tulpină Omicron este una incredibilă. Expertul în sănătate a prezentat chiar și un grafic în care a arătat cât de periculoasă este răspândirea.

Acesta a transmis că dacă datele inițiale se confirmă, noua tulpină este de 5 (cinci) ori mai infecțioasă decât Delta și are o creștere cu 500% mai mare

Răzvan Cherecheș, semnal de alarmă legat de noua tulpină de COVID-19

„Sper cu disperare să nu se confirme datele inițiale …dacă are și potențialul de a evada imunologic (nu mai suntem protejați de infecția anterioară sau vaccinuri), ajungem din nou în punctul 0 …”, a notat Răzvan Cherecheș.

ADVERTISEMENT

De altfel, într-un raport de evaluare a riscurilor, Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor notează că există “o incertitudine considerabilă privind contagiozitatea, eficienţa vaccinurilor, riscul de reinfectare şi alte caracteristici ale variantei Omicron”

“Nivelul general de risc pentru UE şi statele EEE (Spaţiul Economic European) din care fac parte Islanda, Liechtenstein şi Norvegia, asociat variantei Omicron a SARS-CoV-2 este considerat la foarte “ridicat”, potrivit ECDC.

ADVERTISEMENT

Având în vedere posibilitatea ca vaccinurile actuale să nu protejeze împotriva acestei variante şi a faptului că ar putea fi mai contagioasă, “considerăm ridicată posibilitatea de noi contaminări (cu Omicron) în UE şi EEE“, a indicat agenţia cu sediul la Stockholm.

“Într-o situaţie în care varianta Delta revine în UE şi EEE, impactul introducerii şi posibila răspândire a Omicron ar putea fi foarte ridicate”, a adăugat aceasta.

ADVERTISEMENT

În afară de Africa de Sud, Omicron a fost depistată în Malawi, în Israel la o persoană venită din Malawi, în Botswana, la Hong Kong şi în Belgia, ţară membră a UE.

Noua variantă B.1.1.529 a Covid a fost clasată “îngrijorătoare”  de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Această poziționare plasează Omicron în cea mai îngrijorătoare categorie dintre variantele de Covid-19, alături de Delta.

ADVERTISEMENT

Despre ultima știm în acest moment că domină planeta. Alpha, Beta şi Gamma au fost variantele peste care omenirea a reușit să treacă mai ușor.

Din ce în ce mai multe ţări suspendă călătoriile din şi către Africa australă pentru a stopa Omicron. Îngrijorarea pe care o provoacă a dus la căderea burselor în lume şi a cursului petrolului, dând o nouă lovitură economiei mondiale în plină convalescenţă.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Abonează-te acum la Taifasuri și poți câștiga premii de vis!
  • Nr. 865. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri