LIVE Actualizat 28-11-2021
20:30

Coronavirus, tulpina Omicron. OMS dă primele detalii oficiale. Europa are tot mai multe cazuri. UE, veste importantă despre vaccin

Primele cazuri de infecţie cu noua tulpină sud-africană a coronavirusului au fost detectate în Europa, la o persoană care a sosit în Belgia din Egipt și la una sosită în Germania din Africa de Sud.
28.11.2021 | 22:30
Coronavirus tulpina Omicron OMS da primele detalii oficiale Europa are tot mai multe cazuri UE veste importanta despre vaccin
Coronavirus în România, luni, 17 ianuarie 2022. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT
28-11-2021
20:30

OMS: Testele PCR, eficiente și pentru tulpina Omicron. Celelalte teste de coronavirus, sub semnul întrebării

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunțat că, potrivit pprimelor informații, testele PCR sunt eficiente în detectarea noii variante Omicron a SARS-CoV-2. Totodată, mai spune  organizația, sunt în desfăşurare investigaţii științifice pentru a se determina dacă celelalte tipuri de teste, mai ales testele antigen rapide, pot detecta tulpina apărută în sudul Africii.

Potrivit datelor preliminare ale OMS, varianta Omicron prezintă „un risc sporit de reinfectare” în comparație cu tulpinile anterioare, inclusiv Delta, varianta cea mai răspândită în prezent şi recunoscută ca extrem de contagioasă.

Informaţii suplimentare despre noua tulpină vor fi disponibile în zilele şi săptămânile următoare, când vor fi prezentate date cu privire la contagiozitate, severitatea bolii sau eventuala rezistenţă la vaccin, a mai anunţat OMS.

Orhganizația a menţionat că, deocamdată, nimic nu sugerează că simptomele infecţiei provocate de tulpina Omicron ar fi diferite de cele ale variantei Delta, dar informațiile sunt deocamdată provizorii.

Pentru moment, evaluările și estimările se bazează pe cele spuse de un medic sud-african care a consultat pacienţi infectaţi cu varianta Omicron. Potrivit specialistului din Africa de Sud, pacienții cu noua variantă au simptome uşoare, însă majoritatea sunt bărbaţi sub 40 de ani şi, aproape jumătate, vaccinaţi.

28-11-2021
20:03

Sunt 19 cazuri confirmate în Botswana. Ministrul Sănătății spune că originea lor este în afara țării

Până acum sunt 19 cazuri de coronavirus – varianta Omicron confirmate în Botswana, potrivit unui anunț al ministrului sănătății din ţara africană. De altfel, din Botswana au fost prelevate primele probe cae au confirmat existenţa tulpinii Omicron a SARS-CoV-2

Ministrul susţine că originea cazurilor este importată, însă refuză să precizeze de unde veneau cele patru persoane, aflate „în misiune diplomatică”, de la care au fost prelevate probele.

Majoritatea cazurilor au fost descoperite în zona capitalei Botswanei, Gaborone. Toți cei confirmați cu Omicron au istoric de călătorie în afara țării sau sunt contacte ale acestor cazuri, mai susține ministrul sănătăţii din Botswana, Edwin Dikoloti. El cere și ca originile variantei să nu fie politizate.

„Detectarea a fost tratată ca origine”, a mai spus, nemulțumit, ministrul Dikoloti, la o conferinţă de presă ținută alături de ministrul de externe, Lemogang Kwape.

28-11-2021
17:10

Ursula von der Leyen le cere europenilor să dea timp cercetătorilor să studieze tulpina Omicron

 Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, spune că ne aflăm într-o „cursă contracronometru” pentru analizarea variantei Omicron a coronavirusului SARS-CoV-2. Ea le-a cerut europenilor să-şi ia măsuri de protecție pentru a le da timp cercetătorilor care studiază noua variantă. 

Ştim că suntem acum angajaţi într-o cursă contracronometru”, a declarat Ursula von der Leyen. în Letonia. Ea spune că producătorii de vaccinuri au nevoie de două-trei săptămâni pentru „a avea o viziune completă asupra mutaţiilor” noii variante.

„Trebuie să câştigăm timp”, a adăugat Ursula von der Leyen. Ea le-a cerut europenilor să se vaccineze, să poarte masca şi să respecte distanţarea socială pentru a preveni infectarea.

Șefa Comisiei Europene a mai precizat că în contractul semnat de Comisia Europeană cu Pfizer-BioNTech există o clauză care prevede ca, dacă apare o nouă variantă a coronavirusului pentru care vaccinul existent nu mai este eficient, compania producătoare trebuie să-şi adapteze serul într-un termen de 100 de zile.

28-11-2021
15:40

Germania confirmă al treilea caz de infectare cu varianta Omicron

Al treilea caz de infectare cu varianta Omicron a coronavirusului a fost confirmat de autpritățile germane duminică. Cazul fusese anunţat anterior ca fiind suspect la o persoană sosită pe 21 noiembrie la Frankfurt cu un zbor din Africa de Sud.

Persoana infectată, vaccinată cu schema completă anti-Covid-19, a dezvoltat între timp simptome şi s-a testat.

Primele două cazuri de infectare cu noua variantă sud-africană au fost confirmate sâmbătă în Germania la două persoane sosite pe aeroportul din Munchen, venind de asemenea din Africa de Sud.

 Tot duminică, Marocul a anunţat că începând de la miezul nopţii suspendă toate zborurile internaţionale timp de cel puţin două săptămâni, pentru a se proteja de varianta Omicron a coronavirusului.

Comitetul interministerial marocan însărcinat cu coordonarea măsurilor anti-COVID-19 a precizat că această decizie a fost luată pentru ”a prezerva succesele obţinute de Maroc în lupta împotriva pandemiei şi a proteja sănătatea cetăţenilor”.

28-11-2021
15:39

Preşedintele Germaniei îndeamnă la restângerea contactelor

Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier i-a îndemnat pe locuitorii Germaniei să-şi restrângă contactele în condiţiile în creșterii cazurilor de Covid-19 și răspândirii variantei Omicron.

“Este important să acţionăm împreună acum”, a scris Steinmeier într-un editorial pentru Bild am Sonntag. “Haideţi să respectăm regulile, să reducem contactele încă o dată. Haideţi să facem aceasta, pentru ca şcolile şi centrele de îngrijire a copiilor să nu se închidă din nou, să nu trebuiască să închidem din nou viaţa publică”, a subliniat el.

Îndemnul lui Steinmeier survine după ce autorităţile sanitare germane au anunţat un număr record de contaminări cu noul tip de coronavirus. În unele regiuni, pacienţi au fost transferaţi către alte landuri în condiţiile în care spitalele nu mai aveau paturi libere.

28-11-2021
13:44

Olanda are cele mai multe cazuri confirmate de coronavirus Omicron. Iar acesta e doar „vârful aisbergului”. Alte 5.000 de persoane, suspecte

Autoritățile din Olanda au anunțat că 13 cazuri de infectare cu varianta Omicron a coronavirusului au fost confirmate duminică printre cei 61 de pasageri testaţi pozitiv la COVID-19 la întoarcerea, vineri, din Africa de Sud, potrivit Reuters.

Mai mult, e posibil ca printre pasagerii celor două zboruri din Africa de Sud să fie şi alţi infectaţi cu noua variantă, pentru că nu a fost încheiată secvenţierea probelor prelevate.

„Ar putea fi doar vârful aisbergului”, consideră ministrul olandez al sănătăţii, Hugo de Jonge. El a spus, într-o conferinţă de presă desfășurată la Rotterdam, că „nu este improbabil ca şi alte cazuri să apară în Olanda”.

Dar ceea ce este și mai îngrijorător este că alte circa 5.000 de alte persoane au venit în ultima săptămână din ţări din zona Africii Australe. Iar în prezent autorităţile sanitare din Olanda încearcă să le găsească şi să le testeze.  

Iar veștile proaste pentru continentul european nu e opresc aici. Danemarca a confirmat că cele două cazuri suspecte de varianta Omicron s-au confirmat.

28-11-2021
09:05

Anunțul ministrului Novak despre sportivii blocați în Africa de Sud

Ministrul Sportului, Eduard Novak, a anunțat că este în „contact strâns” cu echipa campioană la rugby a României, CSM Știința Baia Mare. Sportivii sunt blocați în Africa de Sud, ca urmare a interdicțiilor de călătorie impuse în urma depistării variantei Omicron a coronavirusului.

Novak a mai precizat, într-o postare pe Facebook, că este în legătură și cu premierul și cu ministrul afacerilor externe.

Se fac eforturi pentru găsirea unor alternative de zbor care să-i aducă acasă atât pe “zimbri”, cât și pe ceilalți români aflați în aceeași situație la Pretoria. Deocamdată, se fac demersuri pentru prelungirea vizei de ședere, dacă va fi cazul, precum și a cazării”, a precizat ministrul.

Situația lor se va rezolva și vom avea curând detaliile, dar vă pot asigura că toți vor reveni în deplină siguranță. Dacă nu se va identifica o altă variantă de zbor, vom trimite o aeronavă special pentru a-i aduce acasă. Niciunul dintre ei nu a fost testat pozitiv, ceea ce e o veste la fel de îmbucurătoare”, a mai scris Eduard Novak, în anunțul făcut. 

28-11-2021
07:42

Două cazuri de Omicron confirmate în Australia la persoane vaccinate cu schema completă

Autorităţile din Australia au anunţat că au detectat varianta Omicron la doi pasageri care s-au întors din sudul Africii la Sydney, potrivit dpa, preluată de Agerpres. Prezența noii tulpini a fost confirmată prin teste de urgență, în statul Noul Wales de Sud, aflat în estul țării. 

Cei doi pasageri infectați cu tulpina Omicron au ajuns la Sydney cu o cursă operată de Qatar Airways, prin Doha. 

Călătorii au fost descoperiți pozitivi cu COVID-19 imediat după sosire, iar autoritățile sanitare au decis să cerceteze mai amănunțit și au descoperit că e vorba de tulpina Omicron, originară în Africa de Sud.

Deocamdată, cele două persoane sunt asimptomatice și se află în izolare. Oamenii erau vaccinați cu schema completă.

28-11-2021
07:08

Danemarca, două persoane suspecte de infectare cu tulpina Omicron

Două persoane sosite în Danemarca din Africa de Sud sunt suspecte de infectare cu noua variantă de coronavirus – Omicron. Anunțul a fost făcut sâmbătă seara de ministerul sănătăţii de la Copenhaga, citat de Reuters.

„Autorităţile au suspiciunea rezonabilă că ne confruntăm cu primele două cazuri ale noii variante Omicron în Danemarca”, a spus ministrul danez al sănătăţii, Magnus Heunicke. 

El a adăugat că aceste cazurile vor putea fi confirmate doar după ce secvenţierea genomului va fi finalizată, adică peste câteva zile. 

28-11-2021
07:01

Israel interzice intrarea tuturor străinilor din cauza tulpinii Omicron

Israelul va interzice tuturor străinilor intrarea în ţară, potrivit unui anunț făcut de autorități sâmbătă seara. De asemenea, va fi reintrodusă tehnologia de urmărire telefonică împotriva terorismului pentru a limita răspândirea noii variante de coronavirus. 

Premierul Naftali Bennett a anunțat că interdicţia, care depinde de aprobarea guvernului, va fi aplicată pe o durată de 14 zile.

Israel este prima ţară care şi-a închis complet graniţele pentru a evita contaminarea cu varianta Omicron, după ce un caz a fost deja confirmat, iar alte şapte persoane sunt suspecte de a fi infectate cu noua variantă. 

27-11-2021
19:02

Italia se alătură țărilor cu cazuri confirmate de Omicron: Marea Britanie, Germania, Cehia și Belgia

Primul caz de infectare cu varianta Omicron a coronavirusului SARS-CoV-2 din Italia a fost depistat sâmbătă, a anunţat Institutul Superior al Sănătăţii (ISS), aflat în subordinea guvernului, citat de AFP.

Este vorba despre o persoană care s-a întors din Mozambic, au mai anunțat autoritățile de la Roma.

„Pacientul şi membrii familiei sale sunt în stare bună de sănătate”, au precizat reprezentanții Institutului Superior de Sănătate.

27-11-2021
15:16

Spitalele din România, alertate să recolteze probe pentru depistarea variantei Omicron

Potrivit directorului Centrului Național de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), dr. Adriana Pistol, România are capacitate suficientă de a realiza secvenţieri pentru depistarea noii variante a coronavirusului, iar spitalele Covid au fost deja instruite să recolteze probe.

“În prezent, în România există şapte laboratoare care efectuează secvenţieri. Capacitatea acestor laboratoare este diferită. Sunt laboratoare care pot face până la 800-1.000 de probe pe zi. Sunt laboratoare care pot face un număr mai mic de probe, undeva la 200-300.

Important este să avem probele recoltate, motiv pentru care noi am încercat prin intermediul direcţiilor de sănătate publică să alertăm toate spitalele Covid care au fost foarte clar invitate şi cu o recomandare foarte fermă să recolteze probe pentru PCR de la cazurile severe, în primul rând, pentru că ne-am dori să ştim dacă această tulpină este cumva mai severă şi să se obişnuiască ca la toate cazurile pe care le internează să întrebe persoana respectivă dacă a avut călătorie undeva într-o ţară africană sau a venit în contact cu o persoană care a călătorit de curând în acea zonă, acestea fiind primele indicii epidemiologice de legătură cu zona.

Dacă vom avea probe din unităţile sanitare cred că la acest moment capacitatea este suficientă”, a declarat directorul CNSCBT.

27-11-2021
14:49

Primele două cazuri de infecție cu Omicron, detectate în Marea Britanie

Ministrul britanic al sănătății a anunțat sâmbătă că două persoane din Marea Britanie sunt infectate cu noua variantă de SARS-CoV-2, Omicron.

Potrivit lui Sajid Javid, Agenția de Securitate a Sănătății din Marea Britanie a detectat cazuri în Chelmsford, Essex și în Nottingham.

Cazurile sunt legate și cele două persoane s-au autoizolat alături de membrii familiilor lor, în timp ce au loc mai multe teste și urmărirea contactelor, a mai precizat ministrul.

Țările din întreaga lume se întrec în prezent pentru a introduce interdicții de călătorie și restricții pentru cei care vin din țările din sudul continentului african, într-un efort de a limita răspândirea variantei Omicron.

Zece țări se află acum pe lista roșie de călătorii a Marii Britanii, ceea ce înseamnă că, de duminică, la ora 04:00 GMT, toate sosirile vor trebui să se plaseze în carantină într-un hotel timp de 10 zile.

Vineri, Marea Britanie a plasat pe listă Africa de Sud, Namibia, Zimbabwe, Botswana, Lesotho și Eswatini.

În anunțul său de sâmbătă, ministrul sănătății a precizat că Angola, Mozambic, Malawi și Zambia vor fi adăugate pe această listă.

„Astăzi pot să anunț un lucru pe care îl facem imediat este să efectuăm testarea țintită și secvențierea cazurilor pozitive în cele două zone care sunt afectate. Dacă cineva a călătorit în aceste patru țări sau în oricare dintre celelalte țări pe lista roșie în ultimele patru zile, atunci trebuie să se autoizoleze și să facă teste PCR”, a mai declarat Sajid Javid, citat de BBC.

27-11-2021
12:30

Tulpina nouă - Omicron, în Europa. Ce măsuri ia România

România se va alinia la măsurile europene care limitează sau suspendă călătoriile dinspre zonele afectate de tulpina Omicron, a anunțat noul ministru al Sănătății, Alexandru Rafila.

El a precizat că persoanele care vin din țările afectate vor fi carantinate. „Trebuie să vedem dacă vaccinul este sau nu eficient în cazul noii tulpini”, a spus Rafila.

El a adăugat că România nu este ferită de apariția acestor tulpini și că laboratoarele au declanșat deja operațiunea de secvențiere pentru cazurile grave sau cu legături cu Africa, pentru a descoperi dacă circulă și la noi noua tulpină Omicron.

Rafila a mai spus că avem de-a face cu o tulpină mai contagioasă, dar rămâne de văzut cum vor reacționa cei vaccinați și cei trecuți prin boală. 

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a precizat că țările în care a fost descoperită noua tulpină erau în zona verde, iar astăzi au fost incluse în zona roșie.

Legislația se va schimba prin includerea carantinei obligatorii de 14 zile pentru cei sosiți din Botswana, Eswatini, Lesotho, Africa de Sud, Namibia și Mozambic.

„Având în vedere avertizările care s-au primit de la OMS şi de la Comisia Europeană s-a făcut modificarea astăzi în următorul sens: se modifică clasificarea ţărilor şi teritoriilor aprobată prin hotărârea Comitetului Naţional nr. 106/26 noiembrie 2021 în sensul introducerii statelor Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud şi Zimbabwe în zona roşie începând cu data publicării acestei hotărâri, adică cu data de astăzi. Ea urmează să fie publicată în Monitorul Oficial în această după-amiază”, a declarat Raed Arafat. 

El a mai spus că toţi cetăţenii din România, din UE, din spaţiul economic european și din Confederaţia Elveţiană care ajung în România din Africa intră în carantina pentru 14 zile. Aceasta poate fi ori la domiciliu, dacă există posibilitatea delimitării faţă de ceilalţi membri ai familiei, ori în spaţii speciale.

Aceste persoane vor face și teste RT-PCR pentru SARS-CoV-2 la sosirea în România şi în a opta zi de la sosire. În cazul unui rezultat negativ, oamenii pot ieşi din carantină începând cu ziua a zecea.

Arafat a mai spus că se interzice accesul pe teritoriul României prin punctele de trecere a frontierei de stat a cetăţenilor străini sau apatrizilor, definiţi conform OUG 194/2002 privind regimul străinilor în România, care sosesc din Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud şi Zimbabwe.

Măsurile au fost adoptate prin hotărâre de CNSU, semnată de premierul Nicolae Ciucă. Şeful DSU a mai precizat că recomandarea este ca vizitele în aceste zone să fie limitate.

„Există riscul să apară decizii care să îngreuneze revenirea în ţară a persoanelor plecate sau care să creeze alte probleme pe mecanismul de transport şi revenire în ţară dacă pleacă cu chartere sau dacă pleacă cu diferite mijloace de transport”, a încheiat Arafat. 

27-11-2021
12:19

Cehia confirmă o infectare cu noua variantă coronavirus. Vești proaste despre tulpina Omicron din Hong Kong

Și în Cehia a fost depistat un caz de infectare cu noua variantă Omicron a coronavirusului, la o persoană întoarsă din Africa.  

Dar vești proaste vin și din afara Europei. În Hong Kong, la două persoane infectate cu noua variantă Omicron a virusului SARS-CoV-2, detectată iniţial în Africa de Sud, s-au descoperit încărcături virale deosebit de mari.

Această constatare a stârnit o mare îngrijorare în comunitatea medicală cu privire la eficacitatea vaccinurilor actuale anti-COVID-19 împotriva noii variante. 

27-11-2021
11:06

Tulpina nouă - Omicron, în Europa. 87 de cazuri noi în lume. Germania și Belgia, cazuri confirmate

O persoană sosită în Germania din Africa de Sud a fost confirmată cu noua tulpină Omicron a coronavirusului apărut acum doi ani în China.

Persoana infectată se află în carantină în landul Hesse, din centrul Germaniei. 

Este a doua confirmare a noii tulpini africane, după cazul din Belgia.

Varianta Omicron poate să fie și mai periculoasă decât varianta Delta, din cauza multiplelor mutații suferite la proteina spike și a contagiozității ridicate.

27-11-2021
10:29

Carantină și pentru vaccinații care vin din Africa de Sud în România!

Fără să mai aștepte o decizie oficială transmisă de premierul Nicolae Ciucă, Lucian Bode a anunțat că autoritățile române vor include pe lista roșie statele vizate de noua tulpină din sudul Africii. Se va întâmpla lucrul acesta numai dacă OMS va recomanda procedura.

Această măsură presupune carantină obligatorie, indiferent dacă persoanele care vin din aceste țări sunt vaccinate sau nu.

‘’Așa cum foarte corect ați remarcat privim cu îngrijorare la ceea ce spune OMS, cu riscurile care s-ar putea să vină dintr-o anumită zonă a lumii, din Africa mai exact. Vom vedea raportul OMS și noi astăzi adoptăm o hotărâre a CNSU prin care vom stabili lista țărilor cu zonele verzi, zonele galbene și zonele roșii și, cu siguranță, dacă OMS ne spune că există aceste riscuri, eu cred că România va introduce în zona roșie automat aceste țări”, a declarat Lucian Bode.

 

 

27-11-2021
10:12

Ce măsuri ia România contra variantei din Africa de Sud

Nicolae Ciucă l-a chemat la raport pe ministrul Sănătății. Alexandru Rafila trebuie să gestioneze prima mare criză. Noua tulpină de coronavirus a ajuns în Europa

„Vă informăm că este în desfășurare o ședință a CNSU, pentru actualizarea listei statelor de risc epidemiologic. La finalul ședinței vă vom comunica Hotărârea adoptată”, au transmis reprezentanții Guvernului. 

Este posibil ca România să-și închidă și ea granițele pentru călătorii care vin din această parte a lumii. 
 

27-11-2021
09:34

Omicron face ravagii! 87 de cazuri noi în întreaga lume

Panica s-a instalat atunci când Organizația Mondială a Sănătății a numit noua variantă COVID-19 drept una periculoasă și a clasificat-o „variantă de îngrijorare”.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by ABC World News Tonight (@abcworldnewstonight)

Între timp, oamenii de știință au confirmat 87 de cazuri ale noii variante. Dintre acestea, nu mai puțin de 77 se află în Africa de Sud. Șase provin din Botswana, două în Hong Kong și câte unul în Israel și Belgia.

Din păcate, semnalele OMS sunt însă mult mai grave. Organizația a precizat că sunt așteptate alte sute de diagnostice în următoarea perioadă.

27-11-2021
09:13

Noua tulpină de coronavirus - Omicron - a ajuns în Europa. 61 de infectați în Olanda, în zboruri din Africa de Sud

Cel puțin 61 de pasageri, din două zboruri sosite în Olanda din Africa de Sud, au fost testaţi pozitiv cu COVID-19 la sosirea pe aeroportul din Amsterdam. Anunţul a fost făcut sâmbătă de autoritatea sanitară olandeză.

În prezent, specialiștii analizează rezultatele pentru a afla dacă cei 61 de infectați au noua variantă a virusului, Omicron, informează Reuters și AFP.

„Știm că sun 61 de rezultate pozitive și 531 de rezultate negative”, au precizat autoritățile sanitare olandeze. 

Pasagerii infectați au fost puși în carantină într-un hotel de lângă Aeroportul Amsterdam-Schipol.

Cei circa 600 de pasageri din Africa de Sud au ajuns vineri pe Aeroportul Amsterdam-Schipol

Guvernul din Olanda a suspendat, vineri, toate zborurile din ţările din sudul Africii.

27-11-2021
07:11

Ministrul sud african al sănătății, acuze dure la adresa interdicțiilor de călătorie ce îi vizează țara

Ministrul sud-african al Sănătăţii, Joe Phaahl este nemulțumit de decizia luată de mai multe ţări de a interzice intrarea pe teritoriul lor persoanele care vin din Africa de Sud. Se întâmplă lucrul acesta după ce în Africa de Sud a fost descoperită o nouă variantă a coronavirusului.

Oficialul spune că hotârârea este una “nejustificată”. “Unii lideri caută ţapi ispăşitori pentru a rezolva o problemă care este mondială”, a adăugat el, spunând că este vorba de “reacţii instinctive de panică”.

26-11-2021
19:07

OMS declară variantă de îngrijorare noua tulpină de COVID

OMS a declarat noua tulpină de COVID originară din sudul Africii drept “variantă de îngrijorare”. Asta înseamnă că această variantă poate fi mai transmisibilă, fie poate să provoace forme mai grave ale bolii, fie nu răspunde la tratament sau evită răspuns imunitar.

 

Tulpina sud-africană a coronavirusului provoacă îngrijorare atât în rândul medicilor, cât şi în rândul populaţiei. Încă nu se ştie dacă actualele vaccinuri oferă protecţie împotriva acestei mutaţii.

Shabir Madhi, un reputat virusolog din Africa de Sud, susţine că eficacitatea serurilor anti-covid ar putea fi mai scăzută în cazul acestei variante, relatează DPA.

ADVERTISEMENT

Primul caz de infectare cu noua variantă sud-africană a apărut în Europa

Belgia a detectat deja un prim caz al noii variante a coronavirusului descoperite în Africa de Sud, au informat, vineri, autorităţile belgiene.

Marc Van Ranst, al cărui laborator cooperează în strânsă legătură cu organismul belgian de sănătate publică Sciensano, a precizat pe Twitter că această variantă a fost găsită la un pasager care s-a reîntors în Belgia din Egipt pe 11 noiembrie. Această persoană a manifestat primele simptome pe 22 noiembrie, a afirmat virusologul, scrie Reuters.

ADVERTISEMENT

Conform ministrului sănătății din Belgia, au fost două mostre analizate. Persoana care a călătorit în Egipt nu era vaccinată.

Ce eficiență pot avea vaccinurile existente contra mutației SARS-CoV-2 din Africa de Sud

Virusologul Shabi Madhi a vorbit cu privire la eficiența actualelor vaccinuri contra noii variante B.1.1.529, într-o discuție pentru televiziunea eNCA din Johannesburg, una din cele trei capitale ale Republicii Africii de Sud.

ADVERTISEMENT

„Încă ne gândim cum să obţinem o protecţie rezonabilă”, a declarat Madhi.

Vaccinurile existente sunt probabil mai puțin eficiente împotriva noii variante de coronavirus, a adăugat el.

Cercetătorii sunt de părere că varianta COVID-19 depistată în Africa de Sud poate fi foarte extrem de contagioasă din pricina existenței unui număr anormal de mare de mutații și că, din acest motiv, ar putea trece mai ușor prin scutul imunitar al vaccinurilor.

ADVERTISEMENT

Afirmațiile virologului sud-african au fost făcute în contextul în care mai multe state, inclusiv Marea Britanie, Israel, Italia, Germania și Austria, anunțau restricționarea curselor aeriene către unele țări din sudul Africii.

Specialiștii cercetează în prezent în ce fel noua variantă ar putea să afecteze și stabilirea diagnosticului, tratamentul și campaniile de vaccinare contra COVID-19.

Organizația Mondială a Sănătății sugerează o strategie științifică, axată pe riscuri, privind restricțiile de călătorie

Organizația Mondială a Sănătății a atenționat cu privire la implementarea în grabă a unor noi restricții de călătorie ca urmare a descoperirii variantei B.1.1.529 și a îndemnat la o ”abordare științifică și bazată pe riscuri”, scrie DW.com.

„În acest moment, se recomandă să nu se pună în aplicare restricții de călătorie”, a afirmat purtătorul de cuvânt al OMS, Christian Lindmeier, într-o conferință de presă la Geneva.

La o reuniune organizată vineri, specialiștii vor analiza dacă să clasifice varianta ca fiind una ”de interes” sau ”de îngrijorare”. Cercetătorilor le va lua câteva săptămâni să afle mai multe despre această variantă.

Îngrijorările sunt în creștere în legătură cu o nouă variantă de coronavirus detectată în Africa de Sud

Institutul Național pentru Boli Transmisibile din Africa de Sud (NICD) a anunțat joi că 22 de persoane infectate cu varianta B.1.1.529 care au fost depistate în această țară și a declarat că sunt preconizate și alte cazuri pe măsură ce analizele genomice avansează.

OMS consideră că această tulpină a fost catalogată miercuri ca fiind una dintre ”variantele sale aflate sub monitorizare” și a menționat că primele mostre dovedite proveneau din mai multe țări, în luna noiembrie.

Maria Van Kerkhove, responsabilul tehnic al OMS pentru Covid-19, a afirmat că această variantă a fost depistată în Africa de Sud și că mai puțin de 100 de secvențe ale genomului integral al tulpinii sunt acum disponibile.

Van Kerhkove a menționat că numărul ridicat de mutații ale variantei ar putea modifica felul în care se manifestă virusul. Însă nu este clar deocamdată ce ar însemna acest lucru cu privire la eficacitatea vaccinurilor și a medicamentelor actuale.

„Toți cei care sunt acolo (Africa de Sud) să înțeleagă că, cu cât virusul respectiv circulă mai mult, cu atât virusul are mai multe posibilități de a se schimba, cu atât mai multe mutații vom vedea”, explică Van Kerhkove.

Au fost înregistrate cazuri de coronavirus cu această variantă în Botswana, Africa de Sud și Hong Kong. În total, 59 de mostre cu această tulpină au fost transmise pe site-ul de monitorizare al variantei din Africa de Sud, potrivit PA.

ADVERTISEMENT