News

Reacția Departamentului de Stat al SUA după incidentele din Transnistria: ”Reiterăm apelul Guvernului Republicii Moldova la calm”

Departamentul de Stat al SUA reacționează după incidentele care au avut loc luni și marți în Transnistria. Purtătorul de cuvânt, Ned Price, face apel la calm.
27.04.2022 | 08:30
Reactia Departamentului de Stat al SUA dupa incidentele din Transnistria Reiteram apelul Guvernului Republicii Moldova la calm
ADVERTISEMENT

Purtătorul de cuvânt al Departamentul de Stat al SUA reacționează după incidentele care au avut loc luni și marți în Transnistria. Ned Price transmite că Republica Moldova trebuie să rămână calmă și că nu se cunosc multe detalii despre situație.

Departamentul de Stat al SUA face apel la calm către Republica Moldova după incidentele din Transnistria

Ned Price a mai precizat că este la curent cu evenimentele din regiunea separatistă a Republicii Moldova și că se monitorizează îndeaproape situația. De altfel, a manifestat îngrijorare față de încercările de a se escalada tensiunile din Transnistria

ADVERTISEMENT

”Reiterăm apelul Guvernului Republicii Moldova la calm ca răspuns la aceste incidente și sprijinim pe deplin, așa cum ne-ați auzit spunând anterior, integritatea teritorială și suveranitatea Republicii Moldova, respectăm neutralitatea garantată constituțional.

Nu cunoaștem toate detaliile dincolo de ceea ce s-a întâmplat ieri, dar rămânem îngrijorați de eventualele încercări de a escalada tensiunile”, a transmis Ned Price, într-o conferință de presă.

ADVERTISEMENT

Ned Price: ”Moldova este un partener puternic”

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a mai spus că Moldova ”este un partener puternic” și că se lucrează pentru a avea tot ceea ce are nevoie, încât să răspundă la consecințele agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

”Moldova este un partener puternic, lucrăm pentru a ne asigura că au ceea ce le trebuie pentru a răspunde la consecințele regionale ale agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei”, a mai precizat oficialul american.

ADVERTISEMENT

Cum au avut loc incidentele din Transnistria

În regiunea separatistă, luni, a avut loc un atac cu rachetă la o clădire de securitate guvernamentală. Aici sunt dislocați 1.500 de militari ruși, misiunea lor fiind aceea de a menține pacea.

A doua zi, marți, două antene de comunicații, radio-tv, au fost avariate în urma unor explozii inexplicabile. Drept urmare, Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, a convocat o ședință de urgență a Consiliului de Securitate al Țării.

ADVERTISEMENT

La finalul discuțiilor, Maia Sandu a transmis că incidentele par a fi provocate din interiorul regiunii. Însă, auto-proclamatul lider al Transnistriei spune că Ucraina ar fi declanșat totul, pentru a extinde conflictul.

”Conform datelor disponibile la ora 9:00, nu funcționează două cele mai mari antene. Ambele transmiteau posturi de radio din Federația Rusă”, au justificat autoritățile pro-ruse de la Tiraspol.

Însă, Ucraina respinge acuzațiile liderului Transnistriei. Țara acuză Rusia că vrea să deschidă un nou front în conflictul pe care-l poartă.

ADVERTISEMENT