News

Predica Patriarhului Daniel pune pe jar clasa politică! “Nu iubește toți politicienii, doar pe unii”

27.10.2020 | 18:40
Predica Patriarhului Daniel pune pe jar clasa politica Nu iubeste toti politicienii doar pe unii
ADVERTISEMENT

FANATIK a luat o reacție de la deputații PNL după predica ținută de Patriarhul Daniel la ceremoniile organizate cu ocazia sărbătorii Cuviosului Dimitrie cel Nou.

Înaltul prelat a transmis că, în toamna anului 1989, autorităţile comuniste au interzis închinarea la sfintele moaşte pe motiv că în clădirea de alături, unde era sediul Marii Adunări Naţionale, ar avea loc o şedinţă importantă.

ADVERTISEMENT

Patriarhul Daniel a explicat că ”această umilire a Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou a fost răsplătită în sensul că peste câteva luni regimul comunist a căzut”, clădirea devenind sediul Patriarhiei. Afirmaţiile sale au fost făcute şi pe fondul restricţiilor decise de autorităţi cu privire la ceremoniile din acest an, în contextul pandemiei de COVID-19.

Ce spun liberalii despre predica patriarhului Daniel!

Fără să acuze în termeni duri, liberalii au făcut un nou apel la respectarea măsurilor impuse. Deputatul Florin Romeo Nicoară a explicat că e posibil ca patriarhul să iubească doar o parte a politicienilor.

ADVERTISEMENT

„Nu știu ce a vrut să sugereze, oricum ce a sugerat întotdeauna că puterea divină e atotputernică și veghează să meargă lucrurile bine. Își apără evident rostul. Pare o aluzie la faptul că sunt aceste restricții și nu sunt lăsați oamenii să se manifeste liber, dar e nevoie de restricțiile acestea, sunt imperative.

Sursa foto – pnl.ro

Nu se poate fără ele, fără mască, fără distanță fizică, fără spălat pe mâini, nu se poate fără ele, nu putem opri pandemia fără ele. Poate patriarhul nu iubește toți politicienii, doar pe unii. Posibil să nu-i iubească pe toți, numai pe unii”, a zis Florin Nicoară pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

Liberalul Ovidiu Raețchi a ținut să precizeze că între partidul aflat la guvernare și reprezentanții BOR nu există niciun conflict.

Fără relevanță politică

Mai mult de atât, liberalul spune că, în ultima perioadă, ambele părți s-au înțeles foarte bine în ciuda restricțiilor impuse de pandemie.

ADVERTISEMENT

„Sunt cuvinte rostite în cadrul predicii, fac parte aşadar dintr-un demers spiritual care trebuie tratat cu deplină consideraţie. Nu le pot oferi o relevanţă politică tocmai pentru că discursul politic şi cel religios au fost separate încă din Evanghelii.

Sursa foto – facebook

Şi BOR a respectat această separaţie, inclusiv în perioada comunismului. Astăzi, statul respectă autonomia Bisericii, Biserica respectă deciziile statului în chestiuni vitale cum este sănătatea publică.

Patriarhul Daniel a avut o relaţie extrem de constructivă cu autorităţile în ultimele luni, a refuzat orice discurs negationist si orice inflamare publică”, a zis pentru FANATIK deputatul liberal Ovidiu Raețchi.

Atacuri dure din partea PMP

Nu de aceeași părere a fost deputatul PMP Constantin Codreanu. Acesta a explicat pentru site-ul nostru că reacția patriarhului este una normală, având în vedere frustrările adunate de credincioși în ultima perioadă.

„Este o declarație destul de …trei puncte….Este o opinie exprimată care, de fapt, demonstrează frustrarea existentă în rândul credincioșilor creștini ortodocși din România după o serie de evenimente în care drepturile acestora au părut a fi încălcate.

Este destul de complicat, vă spun lucrul acesta din proprie experiență, când mă întreabă cineva de ce este liber să mergem la mall, e liber să mergem oriunde altundeva, dar nu putem să facem anumite ritualuri care fac parte din intensitatea noastră creștin ortodoxă”, a explicat Codreanu.

La vot, da, la biserică, nu prea

Codreanu nu înțelege de ce partidul aflat la guvernare a fost de acord cu organizarea alegerilor, dar îngrădește accesul credincioșilor în biserici.

Sursa foto – facebook

“Vorbim despre o limitare într-o manifestare spirituală, religioasă, este destul de complicat să explici oamenilor cum afectează, cât afectează, cât de eficiente sunt măsurile impuse de autorități care ne-au îndemnat și ne-au așteptat la secțiile de vot pe de o parte, dar nu ne îndeamnă și nu ne așteaptă în lăcașurile de cult sau la diverse manifestări religioase.

Este pe undeva o anumită doză de ipocrizie care, așa cum cum vă spuneam, naște o mare doză de frustrare și de nervozitate în rândul creștin ortodocșilor din România”, a subliniat Codreanu pentru site-ul nostru.

Dumnezeu nu se lasă batjocorit

„Fraţilor, Dumnezeu nu se lasă batjocorit”, a mai atras atenția Patriarhul Daniel. Declarația conducătorului BOR este susținută și de deputatul PSD Sorin Roman. Acesta crede că pandemia de coronavirus a afectat din plin Biserica.

Sursa foto – cdep.ro

„În perioada aceasta de pandemie credința are cel mai mult de pierdut. Credința și Biserica. Adică dacă se păstrează măsurile de siguranță, chiar Biserica este grav afectată. Faptul că noi, o țară creștină, n-am reușit să trecem Referendumul pentru familia tradițională și alte eșecuri. Pare un atac la adresa partidului aflat la guvernare la prima vedere”, a adăugat Sorin Roman.

Pelerinajul de Sf. Dumitru din acest an s-a desfăşurat cu respectarea unor măsuri stricte, sanitare şi de distanţare socială, fiind deschis doar celor care locuiesc în Bucureşti.

Restricţii similare au fost decise şi la Iaşi, cu ocazia sărbătorii Cuvioasei Parascheva, la acel moment Patriarhul calificând măsurile drept discrimatorii şi disproporţionate, acuzând faptul că Biserica Ortodoxă Română nu a fost consultată.

ADVERTISEMENT