News

Reacție dură de la Moscova după declarațiile lui Emmanuel Macron. Kremlinul vorbește din nou despre război nuclear

Kremlinul a reacționat dur după ce președintele francez Emmanuel Macron a lăsat să se înțeleagă că trupele NATO ar putea pune piciorul în Ucraina, ca și ajutor pentru Kiev.
06.03.2024 | 16:58
Reactie dura de la Moscova dupa declaratiile lui Emmanuel Macron Kremlinul vorbeste din nou despre razboi nuclear
ADVERTISEMENT

Emmanuel Macron a făcut o serie de declarații cel puțin controversate, cu siguranță riscante, când a lăsat să se înțeleagă că nu e exclus ca NATO să trimită în viitor trupe pentru a ajuta regimul de la Kiev. Mai mult, președintele Francez și-a întărit această declarație în urmă cu 24 de ore, încercând să-și asume cele transmise.

Reacție dură de la Moscova după declarațiile lui Emmanuel Macron

”Acesta este războiul nostru sau nu este războiul nostru? Putem noi să ne sustragem, să considerăm că lucrurile pot continua să se joace? Eu nu cred, şi prin urmare este un salt strategic la care am îndemnat şi pe care mi-l asum deplin”, a declarat Emmanuel Macron. ”Rusia nu trebuie să învingă în acest război. Dar, noi nu vrem escaladare, n-am fost niciodată în beligeranţă”, a explicat președintele francez.

ADVERTISEMENT

În consecință, rușii au înțeles mesajul subliminal al lui Macron drept un avertisment, astfel că Serghei Narîşkin, directorul SVR (Serviciul de Informații Externe al Rusiei) a catalogat declarațiile lui Macron periculoase, considerând că astfel NATO ar putea ajunge la un război nuclear cu Rusia.

Statele Unite ale Americii au reacționat, de asemenea, și au anunțat că niciodată nu vor accepta ca trupele NATO să pună ”bocancul” în Ucraina, de teama escaladării unui conflict nuclear cu Rusia. În consecință, Emmanuel Macron pare că a rămas singur în urma acestor declarații considerate ”iresponsabile” de Kremlin.

ADVERTISEMENT

“Aceasta arată gradul ridicat de iresponsabilitate al liderilor Europei de astăzi, în acest caz, al preşedintelui Franţei”, a completat directorul SVR într-un interviu acordat presei din Rusia. “Este, desigur, trist să vezi, să observi şi să înţelegi că abilitatea de negociere a elitelor actuale din Europa şi Atlanticul de Nord este la un nivel foarte scăzut.

Kremlinul critică în termeni duri declarațiile lui Emmanuel Macron

Este din ce în ce mai rar ca ei să dea dovadă de bun simţ. Dar aceste afirmaţii sunt extrem de periculoase. Ele deja ne duc în pragul războiului nuclear”, a replicat Narîşkin. Totuși, de remarcat că Emmanuel Macron a precizat că nu există momentan niciun consens cu privire la trimiterea de trupe NATO în Ucraina.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, președintele Francez crede că acest subiect ”nu poate fi exclus, pentru a ne asigura că Rusia nu câștigă războiul cu Ucraina”. De altfel, purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dmitri Peskov, a amenințat Occidentul ”că se joacă cu focul” în urma declarațiilor făcute de Emmanuel Macron.

Mai mult, Kremlinul a transmis că nu are nicio intenție să se implice în alegerile din SUA sau din alte zone ale lumii civilizate. ”Nici de data aceasta nu intenţionăm să ne amestecăm. Noi nu dictăm nimănui cum să trăiască, şi nici nu dorim ca alţii să ne dicteze nouă”, a declarat Peskov. În acest sens, Peskov a avertizat Occidentul să nu se implice în alegerile prezidențiale din Rusia din 27 martie 2024.

ADVERTISEMENT

În concluzie, Dmitri Peskov a recunoscut că relațiile dintre SUA și Rusia nu au fost niciodată ”mai rele”, pentru că ”SUA luptă împotriva Rusiei”. Cât despre declarațiile lui Macron, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a transmis că ”simplul fapt de a discuta acest lucru este periculos. Ei se joacă toţi cu focul”.

ADVERTISEMENT