Fanatik SuperLiga cu Horia Ivanovici

Reacție dură în scandalul de rasism cu Dawa victimă: “Ne insultă inteligența”

Jurnalistul Daniel Șendre nu s-a arătat impresionat la FANATIK SUPERLIGA de motivele prezentate de Robert Stănici în scandalul de rasism cu Joyksim Dawa.
22.09.2023 | 17:09
Reactie dura in scandalul de rasism cu Dawa victima Ne insulta inteligenta
Jurnalistul Daniel Șendre nu s-a arătat impresionat la FANATIK SUPERLIGA de motivele prezentate de Robert Stănici în scandalul de rasism cu Joyksim Dawa. Sursă foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Fostul jucător al Rapidului a intervenit la FANATIK SUPERLIGA și a mărturisit că mesajele rasiste la adresa fundașului de la FCSB nu îi aparțin și crede că i-a fost spart contul de Facebook.

Apărarea lui Robert Stănici în scandalul de rasism cu Joyksim Dawa nu a convins

Însă, apărarea lui Robert Stănici nu l-a convins sub nicio formă pe Daniel Șendre, care a cerut la emisiunea FANATIK SUPERLIGA ca gruparea FCSB să depună oficial o plângere, astfel încât agresorul să nu scape nepedepsit.

ADVERTISEMENT

”Toleranță zero în astfel de cazuri. Cred că tocmai declarațiile jucătorului sunt o circumstanță agravantă. Mi se pare că el sfidează opinia publică. Declarații de genul: ‘Am contul spart, dar mi l-am închis. O să-l deschid diseară și o să postez pe el’ mi se pare că îți insultă inteligența.

De obicei când ți se sparge contul, cel care o face, hacker-ul, îți schimbă imediat parola tocmai ca tu să nu mai acces la el. Sută la sută nu se poate extrage din povestea asta și mai ales că printre cei cărora le-a dat contul este chiar tatăl lui.

ADVERTISEMENT

În ideea asta de toleranță și în lumina sfidării care vine din partea jucătorului cred că ar trebui ca inclusiv clubul Steaua (n.r. – FCSB) să meargă mai departe, să depună plângere pentru că trebuie să se dea un exemplu. Acolo este un abuz, acolo este rasism.

Mie mi s-a părut o sfidare, însă numai organele de anchetă pot decide dacă el a mințit. Și o pot face într-un mod foarte ușor, vorbim de sateliți, de tehnică. Pas cu pas, împreună cu Instagram-ul cu Facebook-ul, se poate spune exact cine s-a logat, când, locul unde era în momentul în care a scris”, a declarat Șendre.

ADVERTISEMENT

Comparație cu un caz similar din Anglia

Jurnalistul a făcut o comparație cu cazul de rasism din Anglia, când un puști de doar 19 ani a fost condamnat la închisoare cu executare pentru insulte rasiste la adresa unor jucători de culoare din națională care au ratat la loviturile de departajare în finala pierdută la Euro 202o.

”După finala de la Euro din 2020, cu penalty-urile ratate de Rashford, Saka și Sancho, toți fotbaliști de culoare, au fost oameni care au procedat la fel cum au procedat cei care l-au atacat pe Dawa. Unul dintre ei, adolescent, 19 ani, a fost condamnat la 6 săptămâni cu executare, deci nu cu suspendare, nu cu muncă în folosul comunității.

ADVERTISEMENT

Trebuie să dai un exemplu. Șase săptămâni a stat închis ca să aibă timp să reflecteze la ce a făcut. Este așa numita politică de ‘name in shame’, i-au dat numele, pentru că oamenii ăștia nu trebuie să mai aibă sentimentul ăsta de siguranță, de anonimat pe internet. Lucrul acesta le dă lor senzația că pot face orice.

Mă bucur că presa i-a dat numele, că a făcut un caz din asta, sper ca jucătorul și clubul să fac plângeri, să meargă mai departe pentru că numai așa se poate pune capăt unor lucruri de genul ăsta. De undeva trebuie să începem. Nu se poate cu scuze, n-am scris eu, adică punem batista pe țambal și așteptăm următoarea victimă din campionatul românesc.

Nu se poate, suntem o țară în 2023 cu restul lumii, o țară din Uniunea Europeană, avem probleme și trebuie să le rezolvăm. Iar abuzul îndreptat înspre persoanele publice și înspre jucătorii de fotbal, înspre sportivi în general, trebuie să înceteze.

Cum poți să faci asta? Luându-le sentimentul ăsta de siguranță al anonimatului în care trăiesc și că nu li se întâmplă nimic. Trebuie să înțeleagă că abuzul nu are loc într-o lume civilizată”, a mai spus Daniel Șendre, la FANATIK SUPERLIGA.

FANATIK SUPERLIGA e LIVE pe homepage-ul FANATIK.RO în fiecare luni, marți și vineri, de la ora 10:30. Emisiunea este transmisă ÎN PREMIERĂ pe Facebook și YouTube, de la ora 17:30.

Toleranță zero în cazurile de rasism

ADVERTISEMENT