News

Reacțiile adverse la vaccin ar trebui să ne bucure. Care este explicația experților

02.04.2021 | 19:15
Reactiile adverse la vaccin ar trebui sa ne bucure Care este explicatia expertilor
ADVERTISEMENT

Reacțiile adverse la vaccinurile contra COVID-19 nu trebuie să fie un motiv de panică, spun experții. Acestea nu durează mult și sunt chiar un semn că sistemul imunitar funcționează așa cum ar trebui, deși vaccinurile sunt încă foarte eficiente chiar și fără efecte secundare. 

Printre cele mai frecvente reacții adverse se numără durerea la locul injecției, febra, durerile de cap, oboseala sau greața. Reacțiile alergice severe au fost întâlnite într-o proporție foarte mică, de două până la cinci persoane dintr-un milion de oameni vaccinați

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, COVID-19 este o boală care lasă urme adânci în organism, atât din punct de vedere fizic, cât și psihic. Un studiu recent arată că 30% dintre supraviețuitorii infecției au prezentat tulburări de stres post-traumatic sau PTSD, o boală psihologică care apare de obicei după o experiență care pune viața în pericol.

Care sunt cele mai frecvente reacții adverse la vaccinurile contra COVID-19?

„Cel mai des întâlnim dureri la nivelul brațelor, dureri ale corpului, uneori oboseală, uneori chiar febră scăzută”, spune dr. Peter Hotez, vaccinolog și decan al Școlii Naționale de Medicină Tropicală de la Colegiul de Medicină Baylor, citat de CNN.

ADVERTISEMENT

“Acest lucru se întâmplă deoarece vaccinul induce un răspuns imun puternic. Acesta este unul dintre motivele pentru care primim niveluri atât de ridicate de protecție” împotriva COVID-19.

Alte reacții adverse pot include durere, roșeață sau umflături la locul injectării și posibil cefalee sau greață, precizează Centrele SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).

ADVERTISEMENT

Mă pot îmbolnăvi de COVID-19 de la vaccin?

Nu. Este absolut imposibil să ne îmbolnăvim de COVID-19 de la oricare dintre vaccinurile aprobate pentru utilizare până acum, deoarece niciunul dintre ele nu conține nici măcar o bucată de coronavirus real.

Câți oameni dezvoltă reacții adverse?

Nu se știe sigur, deoarece milioane de oameni sunt vaccinați în fiecare zi, însă nu toți cei care suferă reacții adverse le raportează în sistemele naționale de raportare.

ADVERTISEMENT

Dar, în studiile clinice, aproximativ 10% până la 15% dintre voluntarii imunizați au dezvoltat „reacții destul de vizibile”, a precizat la sfârșitul anului trecut fostul consilier științific șef al operațiunii de vaccinare din SUA, Moncef Slaoui. “Majoritatea oamenilor vor avea reacții adverse mult mai puțin vizibile”, a spus el.

Când vine vorba despre anafilaxie – sau de reacții alergice severe – „rata este acum în jur de două până la cinci cazuri la un milion de persoane vaccinate”, a spus Hotez.

Asta înseamnă că aproximativ 0,0005% (sau mai puțin) dintre cei care primesc un vaccin contra COVID-19 au o reacție adversă gravă.

Vestea bună este că acest tip de reacții “se întâmplă de obicei în primele 30 de minute”, a mai spus Hotez.

De aceea, cabinetele de vaccinare țin oamenii acolo timp de 15 până la 30 de minute după aceea – pentru a fi siguri că nu au o reacție anafilactică.

Unele vaccinuri produc mai multe reacții adverse decât altele?

Fiecare organism este diferit. Deci, același vaccin poate face o persoană să se simtă rău pentru o zi și pe o altă persoană să se simtă bine.

Acestea fiind spuse, “vaccinurile cu ARNm – Pfizer și Moderna – sunt ceea ce se numește mai reactogene, ceea ce înseamnă că există mai multe reacții adverse”, a spus Hotez. “Nu sunt grave, dar pot fi neplăcute și uneori pot dura o zi sau două. De obicei nu. De obicei durează câteva ore.”

Ambele vaccinuri Pfizer/BioNTech și Moderna oferă o protecție de aproximativ 95% împotriva formelor simptomatice de COVID-19 și ambele sunt practic 100% eficiente împotriva formelor severe de boală. În studiile lor clinice, nicio persoană vaccinată nu a murit din cauza COVID-19.

Vaccinul Johnson & Johnson nu este un vaccin mARN. Printre participanții la studii din SUA, a avut o eficiență de 72% împotriva formelor simptomatice și de 85% împotriva bolii severe.

La fel ca și în cazul celorlalte două vaccinuri, nimeni care a fost vaccinat în timpul studiului clinic nu a murit din cauza COVID-19.

Pot renunța la a doua doză pentru a evita reacțiile adverse mai puternice?

E o idee foarte proastă, spune Hotez. Nu numai că se pierde o protecție sporită, dar se și reduce probabil durata de protecție.

Pot lua medicamente fără prescripție medicală dacă am reacții adverse

„Puteți lua aceste medicamente pentru a ameliora efectele secundare post-vaccinare dacă nu aveți alte motive medicale care să vă împiedice să luați aceste medicamente în mod normal”, recomandă CDC.

Dar nu este “recomandat să luați medicamente fără prescripție medicală – cum ar fi ibuprofen, aspirină sau acetaminofen – înainte de vaccinare, în scopul de a încerca să preveniți efectele secundare legate de vaccin. Nu se știe cum ar putea afecta aceste medicamente funcționarea vaccinului”, a spus agenția.

“Cu toate acestea, dacă luați aceste medicamente în mod regulat din alte motive, ar trebui să continuați să le luați înainte de a vă vaccina. De asemenea, nu este recomandat să luați antihistaminice înainte de a primi un vaccin COVID-19 pentru a încerca să preveniți reacțiile alergice”, mai precizează CDC.

Când ar trebui să cer ajutor dacă reacțiile mele adverse par severe?

Trebuie să vă contactați medicul dacă efectele secundare vă îngrijorează sau nu par să dispară după câteva zile. De asemenea, dacă roșeața sau sensibilitatea de la locul injecției se agravează după 24 de ore.

Dacă există șanse de reacții adverse, trebuie să fie vaccinați adulții tineri și sănătoși?

Există o mulțime de motive pentru care persoanele tinere și sănătoase ar trebui să primească un vaccin Covid-19:

O nouă variantă periculoasă, extrem de contagioasă, afectează tinerii.

Tinerii pot avea complicații ale COVID-19 pe termen lung. Deși este mai puțin probabil să moară din cauza bolii, o mulțime de oameni tineri și sănătoși s-au transformat în bolnavi de COVID pe termen lung. Mulți suferă de oboseală cronică, dureri în piept, dificultăți de respirație și confuzie cerebrală la câteva luni după infecție.

Un studiu recent a constatat că 30% dintre persoanele care au avut COVID-19 aveau încă simptome până la nouă luni după infecție.

Tinerii pot fi ușor transmițători de coronavirus. Dacă nu sunt suficienți oameni vaccinați, nu se va ajunge niciodată la imunitatea de turmă.

30% dintre cei care au supraviețuit COVID-19 suferă de PTSD

Milioane de oameni au supraviețuit spitalizării pentru COVID-19 și, pentru majoritatea, simptomele fizice acute au dispărut. Dar mulți continuă să suporte trauma emoțională și psihologică care vine odată cu a avea această boală.

Un studiu publicat în februarie 2021 a constatat că 30% dintre supraviețuitorii COVID-19 au prezentat tulburări de stres post-traumatic sau PTSD, o boală psihologică care apare de obicei după ce cineva are o experiență care pune viața în pericol.

Dacă nu este tratat, PTSD are potențialul de a transforma o recuperare plină de speranță într-un coșmar. Și dacă studiile de după epidemia de SARS în 2003-2004 au constatat rate similare de PTSD la aproximativ 25% dintre supraviețuitori, dimensiunea pandemiei de COVID-19 este o diferență cheie. Este motivul pentru care unii experți spun că lumea ar trebui să se pregătească pentru o criză de sănătate mintală.

PTSD este o tulburare de sănătate mintală în care o persoană experimentează gânduri, flashback-uri și coșmaruri care apar imprevizibil și readuc persoana la momentul traumei. Reexperimentarea amintirilor provoacă atacuri de panică și probleme cu somnul.

Studiul a inclus 381 de pacienți tratați la un spital din Roma, Italia, între aprilie și octombrie 2020. După vindecarea de infecție, toți pacienții au fost direcționați către un centru de îngrijire post-recuperare unde au primit o evaluare psihiatrică completă.
Pacienții au fost evaluați pentru anxietate, depresie, tulburări de dispoziție și PTSD.

De asemenea, cercetătorii au căutat caracteristici ale pacienților care au risc crescut de a dezvolta PTSD. Cel mai puternic predictor a fost persistența a trei sau mai multe simptome COVID-19, aceleași simptome descrise de pacienții cu COVID pe termen lung: oboseală, confuzie cerebrală, palpitații cardiace, dificultăți de respirație, dureri de cap și altele.

Studiul a constatat că aproximativ 70% dintre persoanele care au raportat că au prezentat trei sau mai multe simptome medicale persistente au PTSD, comparativ cu 31% pentru persoanele cu una sau două simptome.

Un studiu anterior din China în care au fost implicați 714 pacienți spitalizați în cinci spitale din Wuhan în martie 2020 și publicat în Psychological Medicine, a constatat că 96% dintre persoanele chestionate aveau PTSD post-COVID. Jumătate dintre pacienții chestionați au spus că le-ar fi utilă consilierea online în domeniul sănătății mintale ar fi utilă.

ADVERTISEMENT