News

România a câștigat procesul în cazul Roșia Montană. Anunțul momentului

România a câștigat procesul în cazul Roșia Montană. Prin urmare, Guvernul nu va plăti despăgubirile care ajungeau la 6,7 miliarde de dolari.
09.03.2024 | 00:21
Romania a castigat procesul in cazul Rosia Montana Anuntul momentului
România a câștigat procesul în cazul Roșia Montană. Foto Hepta.ro
ADVERTISEMENT

România a câștigat procesul în cazul Roșia Montană, împotriva Gabriel Resources, conform deciziei Curții Arbitrale de la Washington. Prin urmare, statul român nu va plăti despăgubirile care ajungeau la 6,7 miliarde de dolari.

România a câștigat procesul în cazul Roșia Montană

Vorbim de un proces istoric, după ce compania canadiana Gabriel Resources a chemat în instanță România, în dosarul arbitral internaţional legat de proiectul minier aurifer de la Roşia Montană. Decizia este definitivă.

ADVERTISEMENT

Mai mult, potrivit magistraților, statul român urmează să primească daune de la canadieni. Premierul Marcel Ciolacu a avut o reacție, după aflarea deciziei privind procesul în dosarul Roșia Montană.

Liderul Guvernului a anunțat, cu bucurie, hotărârea Curții Arbitrale de la Washington. În același timp, a ținut să lanseze noi atacuri la adresa foștilor premieri. „Am câștigat procesul Roșia Montană!!!

ADVERTISEMENT

Ne-am luptat pentru România pentru că era nedrept ca fiecare salariat și pensionar al acestei țări să fie penalizat pentru ticăloșia unor antiromâni! Mulțumesc echipei de avocați care a reprezentat România cu profesionalism, cinste și onoare! 

Românii nu trebuie să sufere din cauza deciziilor unor premieri care au pus interesele personale mai presus decât interesele naționale!

ADVERTISEMENT

Nu am acceptat jaful în cazul vaccinurilor anti-Covid, nu am făcut-o nici acum! Bravo, România!”, este mesajul transmis de premierul Marcel Ciolacu, vineri seara, după aflarea deciziei.

Premierul a propus un referendum privind Roșia Montană

De altfel, acum câteva zile, Guvernul informa că există soluții pentru fiecare scenariu. Pe de altă parte, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, spunea că dacă statul român va pierde procesul, ne-am afla în fața unor cheltuieli neprevăzute.

ADVERTISEMENT

Totodată, Marcel Ciolacu susținea că, dacă procesul va fi câștigat, ia în calcul organizarea unui referendum pentru Roșia Montana, pentru a afla dacă românii sunt de acord cu exploarea aurului din zonă.

Amintim că firma Gabriel Resources a depus încă din 2015 ICSID cererea de arbitraj împotriva României, deoarece nu au mai putut exploata aurul de la Roșia Montană.

 

ADVERTISEMENT