Rebeliunea Wagner împotriva comandamentului armatei ruse, în urma unui acord negociat sâmbătă de Belarus. Deși „amenințarea unui război civil” evocată de Vladimir Putin pare să fi fost evitată, această situație dă o lovitură serioasă imaginii liderului de la Kremlin, dezvăluind deficiențe ale aparatului de stat în plină contraofensivă ucraineană. Ironia sorții, liderul mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, este creația lui Putin.
Rebeliunea Wagner, ca și lovitura de stat din august împotriva lui Gorbaciov din 1991, condusă de Evgheni Prigojin a eșuat. Dar faptul că a avut loc arată că Vladimir Putin este mai slab decât pare. Masca de om puternic a liderului de la Kremlin s-a crăpat, iar Ucraina vede o oportunitate în această situație. Revolta de scurtă durată a liderului grupului Wagner, Evgheni Prigojin, din weekend a scos la iveală controlul fragil al lui Putin asupra pârghiilor puterii, dezbinarea din rândurile sale și slăbiciunea apărării de la granița Rusiei.
Ușurința cu care mercenarii Wagner au reușit să preia controlul asupra teritoriului rusesc și să mărșăluiască până la o distanță de 200 de kilometri de Moscova – și videoclipurile cu rușii care îi aclamau – au arătat că regimul lui Putin este departe de a fi invincibil. „Astăzi, lumea a văzut că șefii Rusiei nu controlează nimic”, a declarant, sâmbătă seara, președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Trecând de la ucraineană la rusă, Zelenski a continuat în ceea ce a fost în mod clar un mesaj pentru aparatul lui Putin: „Omul de la Kremlin este evident foarte speriat și probabil că se ascunde undeva, nu se arată. Sunt sigur că nu mai este la Moscova. El știe de ce se teme, pentru că el însuși a creat această amenințare. Tot răul, toate pierderile, toată ura – el însuși le alimentează. Cu cât mai mult timp poate fugi între buncărele sale, cu atât mai mult veți pierde cu toții, toți cei care au legătură cu Rusia”.
Putin, un adept al paralelelor istorice, a invocat sâmbătă dimineață spectrul războiului civil rus, care a izbucnit în 1917, în timp ce țara se lupta cu Primul Război Mondial – un indiciu al seriozității cu care pare să privească amenințarea pusă de Prigojin și de grupul Wagner. Dar poate că Putin ar trebui să se uite la lovitura de stat eșuată din august 1991 împotriva liderului sovietic de atunci, Mihail Gorbaciov, analizează Politico.
Atunci, adepții liniei dure a Partidului Comunist, furioși pe încercările lui Gorbaciov de a impune reforme, l-au reținut pe lider în casa sa din Crimeea și au intrat cu tancurile în Moscova. La fel ca și revolta eșuată a lui Prigojin, lovitura de stat din august 1991 a fost de scurtă durată – a durat doar trei zile. Dar consecințele au fost catastrofale pentru Uniunea Sovietică – a dus la pierderea încrederii în regimul comunist, iar în decembrie 1991, URSS nu mai exista.
Mercenarii Wagner au jucat un rol important în invazia Rusiei în Ucraina. Ca braț neoficial al forțelor armate ale Kremlinului, recrutați din închisorile și mediile pestrițe ale Rusiei, aceștia au fost printre cei mai ușor de sacrificat oameni ai lui Putin. O forță cu o capacitate de sălbăticie oribilă – inclusiv execuții de dezertori cu barosul – oamenii lui Prigojin au fost aruncați în cele mai brutale bătălii – bucăți în sinistra mașină de tocat carne militară a Rusiei.
Iarna trecută, când forțele rusești au fost epuizate și demoralizate în urma unei contraofensive ucrainene în creștere, care a recucerit Harkov și Herson, Moscova a folosit mercenarii lui Prigojin pentru a acoperi golurile din front și pentru a le oferi trupelor sale regulate spațiu de respiro. Pe măsură ce mercenarii Wagner au ținut linia de front pe timpul iernii, Rusia a putut să-și refacă stocurile de arme în scădere și să cheme și să antreneze un nou val de recruți pe care să-i arunce în tranșee.
De asemenea, forțele lui Prigojin au avut un rol esențial în bătălia pentru Bahmut, orașul strategic din estul Ucrainei care a cunoscut unele dintre cele mai grele lupte și cele mai multe pierderi rusești din război. Ce se întâmplă acum cu forțele lui Prigojin? Duminică, după rebeliunea Wagner, mercenarii lui Prigojhin au început să se retragă din regiunea Voronej din sudul Rusiei, situată de-a lungul unei autostrăzi pe care grupul Wagner dorea să o folosească pentru a mărșălui spre Moscova, și din Rostov pe Don, orașul rusesc din apropierea graniței ucrainene cucerit sâmbătă de oamenii Wagner.
Întrebarea este: unde vor merge de acum încolo? După rebeliunea Wagner, odată ce Prigojin a fost scos din joc (și probabil că a evitat toate ferestrele, clanțele, ceștile de ceai și umbrele, în timpul presupusului său exil în Belarus), mercenarii lui – 25.000, dacă e să-l credem pe Prigojin – fie se vor întoarce de unde au venit, fie vor semna contracte cu ministerul rus al Apărării. Bloggerii militari ruși au speculat că Prigojin și-a lansat ofensiva asupra conducerii militare a țării ca răspuns la faptul că Kremlinul a încercat să îl slăbească autoritar prin integrarea mercenarilor săi în armată.
Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a ordonat la începutul acestei luni ca toate „detașamentele de voluntari” de pe frontul din războiul din Ucraina să semneze contracte cu ministerul până la 1 iulie – lucru de care Prigojin n-a vrut să audă. Dar mercenarii Wagner care semnează contracte s-ar putea să nu facă o mare diferență pe câmpul de luptă acum.
„Wagner a cumpărat timp pentru armata rusă în timpul iernii”, a declarat Mick Ryan, un strateg militar și general-maior în retragere al armatei australiene. „Dar cu sau fără Wagner, va fi dificil pentru Rusia să câștige acest război”, a adăugat el. „După cum vedem acum, există o mare diferență de voință între cele două părți”, a spus Ryan. ”Ucrainenii sunt absolut dedicați salvării țării lor, ei luptă pentru libertatea lor. Rușii sunt oarecum interesați să lupte împotriva Ucrainei – și oarecum interesați să se lupte între ei”.
Și în ce măsură poate Putin să aibă vreodată încredere în noii săi recruți, care erau gata să ia cu asalt Moscova sub comanda lui Prigojin? „Rusia tocmai a pierdut 25.000 de soldați”, a declarat duminică pentru Times Radio generalul-locotenent în retragere Ben Hodges, fost general al forțelor americane din Europa, referindu-se la mercenarii Wagner. „Fiecare dintre ei va fi privit cu suspiciune și va fi văzut ca fiind de neîncredere”.
În condițiile în care războiul se află în cea de-a 16-a lună, iar forțele lui Putin sunt adânc înrădăcinate în sudul și estul Ucrainei, Kievul s-a străduit să obțină câștiguri semnificative în contraofensiva sa. Dar rebeliunea Wagner și evenimentele extraordinare de sâmbătă au dat forțelor ucrainene un impuls moral foarte necesar. „Pentru soldații noștri, a fost, de asemenea, foarte motivant”, a declarat deputatul ucrainean Kira Rudik, din partea partidului liberal Holos, într-un interviu pentru Times Radio. „Este o mare dovadă că poți lupta împotriva Rusiei și că poți câștiga împotriva Rusiei și este foarte bine că lumea a văzut acest lucru”.
Forțele Kievului au lovit pozițiile rusești din sudul și estul Ucrainei, căutând o modalitate de a trece de linia Kremlinului, așa cum au făcut anul trecut. Iar isprăvile lui Prigojin au forțat Kremlinul să consolideze controlul asupra teritoriului rusesc, în loc să direcționeze întreaga putere a forțelor sale armate către Ucraina. Acest lucru oferă o deschidere pentru Kiev – dacă poate obține echipamentele de care spune că are nevoie pentru a forța prin pozițiile Rusiei. În discursul său de sâmbătă, Zelenski și-a reînnoit apelul ca Occidentul să furnizeze Ucrainei mai multe arme, pentru a permite țării să profite de momentul de slăbiciune al lui Putin. „Acum este momentul de furnizat toate armele necesare”, a spus Zelenski, menționând avioanele de luptă F-16 și sistemele de rachete tactice fabricate în SUA.
Discursurile de macho-man ale lui Prigojin, care au atacat virulent conducerea militară a Rusiei, au fost inspirate de sentimentul general al compatrioților săi că „operațiunea militară specială” nu merge atât de bine pe cât ar trebui, având în vedere ceea ce ei consideră a fi inferioritatea militară a Ucrainei. În timp ce Evgheni Prigojin s-a oprit înainte de a-l blama direct pe pe Putin pentru performanțele slabe ale Rusiei pe câmpul de luptă, el a insinuat în avalanșa sa de postări pe Telegram, la sfârșitul zilei de vineri și la începutul zilei de sâmbătă, că președintele rus a fost cel puțin manipulat de cei din cercul său.
Insinuarea lui Prigojin este că Putin nu este la curent cu nimic, este slab, ușor de păcălit – opusul imaginii de cârmaci pe care liderul de la Kremlin a cultivat-o cu grijă de-a lungul deceniilor sale la comanda Rusiei. Iar atacurile lui Prigojin par să fi găsit un public receptiv la rebeliunea Wagner. Scenele din Rostov, unde mulțimile de ruși i-au întâmpinat pe mercenarii Wagner cu scandări și aclamații, au dezvăluit măsura în care sprijinul pentru membrii cercului apropiat al lui Putin este în scădere – în special pentru ministrul apărării, Serghei Șoigu, și pentru comandantul armatei, generalul Valeri Gherasimov.
Poate și mai grăitoare a fost ieșirea de superstar a lui Evgheni Prigojin, când tancurile și forțele sale puternic înarmate s-au retras din Rostov. Mulțimea a aplaudat, a fluierat, a fluturat steaguri Wagner și a strigat „Bună treabă! Bună treabă!” și „Wagner! Wagner!” – la doar câteva ore după ce Putin i-a etichetat pe Prigojin și pe adepții săi drept „trădători”. „Ceea ce s-a întâmplat sâmbătă nu a fost sfârșitul”, a adăugat Rudik. „A fost începutul, pentru a arăta că Putin nu controlează țara și că nu este invincibil și că, dacă ai suficientă forță, poți încerca să te lupți cu el. Și cred că pentru multe mișcări naționaliste din Rusia, acestea așteptau această ocazie”.
Un fapt tulburător în legătură cu rebeliunea Wagner este că Washingtonul prevăzuse revolta mercenarilor lui Prigojin împotriva armatei ruse. Este pentru a doua oară când serviciile secrete americane se dovedesc corecte în analizele lor. Prima a fost anunțarea invaziei Ucrainei. Serviciile de informații americane știau deja de câteva săptămâni că Evgheni Prigojin pregătea ceva împotriva forțelor armate ruse, scrie Europe 1.
Casa Albă a fost, bineînțeles, informată în regim de urgență. Ceea ce nu știau serviciile secrete americane era natura exactă a ceea ce plănuia grupul Wagner. Aparent, îngrijorarea era mare la Washington, cu temeri legate de un război civil și de consecințele acestuia, după cum a amintit secretarul de stat american Anthony Blinken. „Ori de câte ori o țară mare precum Rusia dă semne de instabilitate, este un motiv de îngrijorare. În ceea ce privește arsenalul lor nuclear, nu au existat schimbări de partea lor, dar rămânem extrem de vigilenți”, a declarat Anthony Blinken.
Americanii se așteptau, dar rapiditatea cu care s-a acționat i-a surprins, la fel ca și acordul încheiat între Vladimir Putin și Evgheni Prigojin. La Washington, mulți au crezut că rebeliunea Wagner se va sfârși într-o baie de sânge, dar lipsa de rezistență din partea armatei și disponibilitatea președintelui rus de a face compromisuri îi determină pe americanii să spună că rebeliunea Wagner a scos la iveală defectele sistemului Putin.