News

Rechizitoriu: Călugărul Sebastian Jitaru a agresat și violat mai mulți elevi la Seminarul Teologic Huși, timp de 10 ani

05.02.2021 | 16:08
Rechizitoriu Calugarul Sebastian Jitaru a agresat si violat mai multi elevi la Seminarul Teologic Husi timp de 10 ani
Rechizitoriu: Călugărul Sebastian Jitaru a agresat și violat mai mulți elevi la Seminarul Teologic Huși, timp de 10 ani. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Acuzații extrem de grave la Seminarul Teologic din Huși. Potrivit unui rechizitoriu al procurorilor, călugărul Sebastian Jitaru a agresat şi violat, în ultimii ani, mai mulți elevi care participau la cursuri.

Abuzurile feței bisericești s-ar fi derulat timp de 10 ani, anunță jurnaliștii de la publicația Săfielumină.ro.  Dezvăluirile lor sunt bazate pe rechizitoriul trimis în instanță de procurori.

ADVERTISEMENT

La fel de grav este faptul că acest comportament al călugărului ar fi fost trecut cu vederea de episcopul Cornel Onilă, care i-ar fi oferit lui Jitea ranguri clericale și putere.

Călugărul Sebastian Jitea a agresat și violat mai mulți elevi la Seminarul Teologic din Huși

Încă din 2019, sursa citată prezenta cazurile lui Tudor şi Bogdan, doi tineri care au avut probleme cu acest călugăr. Tudor a fost agresat de Jitaru în 2009, iar Bogdan violat în 2010. Aceste mărturii se regăsesc şi la dosarul cauzei trimise în judecată.

ADVERTISEMENT

Ulterior, pe lista victimelor lui Jitaru au apărut alţi doi tineri, Dragoş şi Paul. Pe atunci, Jitaru era în plină ascensiune ierarhică. În 2014 a căpătat postul de protosinghel, iar în 2016 primeşte rangul de Arhimandrit, la propunerea episcopului Corneliu, mai scriu jurnaliştii ”Să fie lumină”.

Cu avansarea în rang, călugărul s-a simțit tot mai puternic și a devenit din ce în ce mai agresiv şi amenințător. Şi tot mai abuziv, scrie sursa citată.

ADVERTISEMENT

Tânărul Paul a fost agresat, abuzat şi violat timp de doi ani, din mai 2015 până în iunie 2017. Din 2016, Jitaru era deja arhimandrit, rang monahal superior obţinut prin însăşi decizia Sfântului Sinod al BOR.

Elevi de 15-17 ani, victimele preferate ale lui Jitaru

Într-o altă perioadă în care a abuzat elevi de la Seminar, Jitaru și-a îndreptat atenția asupra celor cu vârste cuprinse între 15-17 ani.

ADVERTISEMENT

Rechizitoriul procurorilor vorbește despre alți 5 cinci elevi de la Huși pe care Jitaru i-a întrebat în cadrul spovedaniei despre unele detalii intime, iar ulterior i-a chemat în chilia sa.

Din același document rezulată că Sebastian Jitaru a refuzat să se apere în faţa acuzaţiilor punctuale de agresiune şi viol aduse de procurori. Nu a cerut administrarea niciunui mijloc de probă în apărarea sa.

Pe data de 21 decembrie 2020, episcopul Cornel Onilă, retras între timp, şi Sebastian Jitaru au fost trimişi în judecată pentru viol şi alte agresiuni sexuale comise împotriva unor elevi de seminar. Rechizitoriul întocmit în cauză mai dispune şi chemarea în instanţă, ca părţi responsabile, a instituţiilor BOR care au găzduit şi tolerat abuzurile, scrie sursa citată.

ADVERTISEMENT