News

Reducerea mandatului președintelui la patru ani. Șeful statului și premierul, din aceeași tabără politică? Ce spun majoritatea românilor, potrivit unui nou sondaj INSCOP

Majoritatea românilor sunt pentru reducerea mandatului președintelui la patru ani, potrivit unui sondaj INSCOP. Ce spun despre mandatele parlamentarilor și primarilor
11.03.2024 | 08:51
Reducerea mandatului presedintelui la patru ani Seful statului si premierul din aceeasi tabara politica Ce spun majoritatea romanilor potrivit unui nou sondaj INSCOP
Potrivit unui sondaj INSCOP Reswarch, 80,2% din respondenți consideră că reducerea mandatului președintelui la patru ani este o idee bună / Foto: Inquam Photos, George Călin
ADVERTISEMENT

Majoritatea românilor sunt de părere că reducea mandatului șefului statului la patru ani este o idee bună, potrivit unui sondaj INSCOP Research cu privire la opiniile cetățenilor despre reducerea mandatului președintelui, respectiv apartenența comună a președintelui și a prim-ministrului.

Reducerea mandatului președintelui la patru ani

Potrivit unui sondaj INSCOP Reswarch, 80,2% din respondenți consideră că reducerea mandatului președintelui la patru ani este o idee bună. Același procent consideră o idee bună și reducerea mandatului parlamentarilor și primarilor la paru ani, scrie News.ro.

ADVERTISEMENT

În ambele situații, un procent de 15,3% din respondeți afirmă că este o idee proastă, în timp ce un procent de 2,7% au răspuns „nu știu” sau „nu știu se să răspund”.

Aceeași tabără politică: tandem premier-președinte

Tot potrivit sondajului, la întrebarea „Este mai bine ca președintele și primul ministru să facă parte din aceeași tabără politică pentru a nu mai exista certuri și instabilitate?”, 48,5% au răspuns afirmativ. Un procent de 49,4% au răspuns contrariu, în timp ce 2,1% au spus că nu știu sau nu știu ce să răspundă.

ADVERTISEMENT

„Românii îşi doresc o sincronizare a mandatelor preşedintelui, parlamentului şi primarilor, probabil pentru simplicarea proceselor electorale”, a declarat directorul INSCOP, Remus Ștefureac.

„Instabilitatea şi crizele politice generate după modificarea Constituţiei din 2003 care a stabilit un mandat al preşedintelui de 5 ani determinând coabitari dificile între preşedinţi de o anumită orientare politică şi majorităţi parlamentare de altă culoare politică sunt percepute drept probleme doar de o parte a populaţiei”, spune Ștefureac.

ADVERTISEMENT

„ Astfel, jumătate dinte români sunt de părere că este mai bine ca preşedintele şi prim-ministrul să facă parte din aceeaşi tabără politică pentru a nu mai exista certuri şi instabilitate, în timp ce cealaltă jumătate din populaţie este de părere că este mai bine ca preşedintele şi prim-ministrul să fie din tabere politice diferite pentru a se controla unul pe altul, chiar şi cu riscul de a avea certuri şi instabilitate”, afirmă directorul INSCOP.