News

Europarlamentare, comasarea alegerilor și listele PSD-PNL. Un nou sondaj INSCOP arată ce vor românii

Ce intenții de vot au românii la europarlamentare și ce spun despre comasarea alegerilor și listele PSD-PNL. Sunt multe păreri pro și contra
06.03.2024 | 10:44
Europarlamentare comasarea alegerilor si listele PSDPNL Un nou sondaj INSCOP arata ce vor romanii
Majoritatea românilor au o părere bună despre comasarea alegerilor pentru Parlamentul European și cele locale / Foto: Inquam Photos, Ilona Andrei
ADVERTISEMENT

Un sondaj de opinie INSCOP Research privind comasarea alegerilor și intențiile de vot la europarlamentare și locale relevă că majoritatea românilor sunt pentru comasare. 43,7% ar vota alianța PSD-PNL la europarlamentare, în timp ce PSD este creditat cu 30% la cele locale, pe primul loc.

Românii, pentru comasarea alegerilor

Potrivit sondajului, majoritatea românilor au o părere bună despre comasarea alegerilor pentru Parlamentul European și cele locale.

ADVERTISEMENT

„Părerile românilor cu privire la deciziile politice din ultima perioadă (comasarea alegerilor, candidaturile pe liste comune, respectiv separate ale PSD și PNL, intențiile de vot pentru celor două tipuri de alegeri) arată o diversitate mare de opinii”, arată directorul INSCOP, Remus Ștefureac.

Astfel, 57,2% din respondenți au declarat că au o părere bună despre comasarea alegerilor, la 9 iunie. 36,2% au o părere proastă iar un procent de 5,9% a răspuns „nu știu” sau „nu pot aprecia”.

ADVERTISEMENT

Un procent mare din votanții PSD-PNL (76%) au o părere bună despre comasarea alegerilor, în timp ce în rândul votanților AUR procentul este de 50% și în rândul votanților ADU de 47%. În egală măsură, 47% din votanții AUR au o părere proastă despre comasare, procentul în rândurile votanților ADU fiind de 51%.

„Au o părere bună despre comasare în proporții ceva mai mari decât media în  special persoanele cu studii superioare, gulerele albe si cei cu venituri foarte ridicate. Au o părere proastă despre comasare în special gulerele albastre, locuitorii din București și cei cu venituri scăzute”, arată INSCOP.

ADVERTISEMENT

Candidatura PSD si PNL pe liste comune la europarlamentare si separate la locale

36,9% din români spun că au o părere bună despre hotărârea PSD și PNL de a candida pe liste comune la europarlamentare și la cele locale să candideze separate. Un procent de 51,3% au declarat că nu au  o părere bună despre această decizie, 10,8% au răspuns „nu știu” sau „nu pot aprecia” iar 1% nu au răspuns.

64% din votanții PSD-PNL au o părere bună despre candidatura comună/separată la cele două tipuri de scrutin. În cazul votanților AUR, procentul este de 18% și 35% pentru votanții ADU. 28% din votanții PSD-PNL au o  părere proastă, în timp ce procentul în cazul votanților AUR este mai mare, 74%, și 56% în cazul votanților ADU.

ADVERTISEMENT

„Au o părere bună despre decizia PNL și PSD ca la alegerile europarlamentare să candideze pe liste comune, iar la cele locale pe liste separate în special inactivii potențial activi, persoanele care nu au cont pe social-media și cei cu venituri foarte ridicate. Împărtășesc opinia contrarie în special locuitorii din București și din regiunea Nord-Vest”.

Estimare participare vot alegeri europarlamentare

„Pe o scară de la 1 la 10, în care 1 înseamnă că `sigur nu’ vor merge la vot și 10 ‘sigur da’ vor merge la vot, 12.5% dintre români au ales 1, 1.2% au ales 2, 1.2% au ales 3, 1.4% au ales 4, 5.7% au ales 5, 2% au ales 6, 5.6% au ales 7.6.4% indică 8, 4.7% 9 și 59.1% indică 10. 0.2% nu știu sau nu răspund la această întrebare”, arată INSCOP.

Intenția de vot pentru partide la alegerile europarlamentare

„Raportat la cei care au exprimat preferința pentru un partid din listă (indiferent dacă declară că vin sau nu vin sigur la vot (75.3% din total eșantion)”, 43.7% dintre respondenți ar vota cu  alianța PSD – PNL.

Procentul este de 20,6% pentru AUR și 13,7% pentru Alianța Dreapta Unită (USR, PMP, FD). Un procent de 6,4% ar vota pentru SOS Romania iar pentru UDMR ar vota 3.9% dintre români.

PRO România este creditat cu un procent de 3,7%, Alianța AER (Partidul Verde și Partidul Ecologist Român) cu un procent de 3.4%, iar REPER cu 0.9%. „3.7% dintre respondenți își exprimă preferința pentru alt partid”, potrivit sondajului.

Intenția de vot pentru partide la alegerile locale

Sondajul INSCOP arată și intențiile de vot ale românilor pentru partide la alegerile locale (Consiliul Local), „raportat la respondenți care își exprimă preferința pentru un partid din listă (83.5% din total eșantion)”. PSD se află în fruntea opțiunilor românilor, cu un procent de 30,6%, urmat de PNL, cu 25,6%, și de AUR, cu 17,4%.

Alianța Dreapta Unită (USR, PMP, Forța Dreptei) are 9,8%, SOS România 4,3%, UDMR 4%, Alianța AER (Partidul Verde, Partidul Ecologist Român) 3,1%, PRO România 2,4% , iar 2.7% alt partid.

Multe păreri pro și contra

„Majoritatea populației (57%) are o părere bună despre comasarea alegerilor, dar peste o treime nu sunt de de acord cu această formulă. Chiar și o cincime din alegătorii PSD-PNL nu sprijină comasarea. Pe de altă parte, părerile votanților AUR și ai Alianței Dreapta Unită sunt și ele împărțite”, arată directorul INSCOP.

„Candidatura PSD și PNL  pe liste comune la europarlamentare, respectiv separate la locale nu este apreciată de 51% dintre români și apreciată de puțin peste o treime dintre votanți. Pe de altă parte, două treimi dintre votanții PSD-PNL sprijină acest proiect, iar 28% au o părere proastă.

În ceea ce privește intenția de vot pentru alegerile europarlamentare, Alianța PSD-PNL întrunește 43,7% din opțiuni, cu aproximativ 5 procente mai puțin decât suma celor două partide pentru alegerile europarlamentare măsurată în sondajul INSCOP de luna trecută”, mai spune acesta.

PSD, pe primul loc la locale

„Intenția de vot pentru Consiliile Locale măsurată în premieră arată plasarea PSD pe primul loc, cu puțin peste 30% din opțiuni, urmat de PNL (ușor peste 25%), semnificativ mai mult decât intenția de vot a liberalilor măsurată lunile trecute la alegerile parlamentare sau europarlamentare.

PNL valorifică în mod evident structura de aleși locali care determină un scor mai mare pentru consiliile locale ale orașelor și comunelor. Suma voturilor PSD și PNL la alegerile pentru Consiliile Locale este de aproximativ 56%, cu aproape 13 procente mai mult decât intenția de vot pentru alianța PSD-PNL la alegerile europarlamentare.

AUR, ADU și SOS România obțin scoruri mai mici la alegerile locale pentru Consiliile Locale decât la alegerile europarlamentare”, a conchis el.

ADVERTISEMENT