News

Ciolacu reacționează după revolta primarilor. Ce le-a promis liderul PSD nemulțumiților din partid

Ciolacu reacționează după revolta primarilor. Ce le-a promis liderul PSD nemulțumiților din partid după ce tot mai mulți primari s-au plâns public.
25.04.2023 | 14:53
Ciolacu reactioneaza dupa revolta primarilor Ce lea promis liderul PSD nemultumitilor din partid
Ciolacu reacționează după revolta primarilor. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Ciolacu reacționează după revolta primarilor. Ce le-a promis liderul PSD nemulțumiților din partid după ce tot mai mulți primari s-au plâns public. Primarii au făcut mare caz din înghețările angajărilor la stat și sunt nemulțumiți, printre altele, că au salarii mici și ”sunt înjurați de oameni”.

Ciolacu reacționează după revolta primarilor

Cu toate acestea, Marcel Ciolacu, lider al PSD, i-a asigurat pe primari că nu au motive de îngrijorare, din contră. Pentru că vor fi reduse cheltuielile, spune Ciolacu, vor rămâne mai mulți bani pentru investiții. “N-am văzut nicio primărie încuiată. Îi anunț că le vor rămâne mai mulți bani pentru investiții, ceea ce este foarte bine”, a declarat Ciolacu.

ADVERTISEMENT

Potrivit Digi 24, primarii s-au plâns public că înghețarea angajărilor la nivelul anului 2022 ar putea duce la concedieri și ar bloca administrația locală. Mai mult, înghețarea salariilor ar afecta realizarea proiectelor europene pentru că angajații nu ar mai fi stimulați financiar așa cum se întâmpla până acum.

În consecință, amenință primarii, taxele și impozitele vor crește, iar cei mai nemulțumiți vor fi tot cetățenii de rând, cei care susțin de fapt întreaga economie prin munca lor și prin faptul că plătesc taxe și impozite. ”Blocarea angajărilor nu e o soluție”, a transmis, ferm, Adrian Teban, președinte al Asociației Orașelor.

ADVERTISEMENT

“Înțelegem nevoia de a economisi. Sunt primării care au de unde. Dar această abordare uniformă nu e o abordare bună. Avem variante ori să creștem impozitul pentru agenții economici, ori să creștem taxa turistică, să împovărăm turistul”, se plânge la rândul său Gheorghe Baciu, primar din Slănic Moldova. Nici primarul din Sânnicolau Mare, printre alții, nu acceptă austeritatea impusă de Guvern: “Ne dorim să implementăm cât mai multe proiecte din fonduri europene. Și asta necesită bani suplimentari pentru consultanță. Și am încercat să motivăm funcționarii care se ocupă de proiecte”.

“E o presiune mare pe bugetele locale, pe bugetele orașelor. Avem nevoie de personal super calificat sau un personal cheie. În rest, anul acesta prioritatea autorităților locale e să își finalizeze proiectele”, a completat și Aurelia Fedorca, primar în Negrești-Oaș. Coaliția PSD – PNL – UDMR încearcă în aceste zile să găsească soluții de unde să strângă cureaua, fără să supere pe nimeni, însă Marcel Ciolacu a lansat public scenariul impozitării salariilor mari, care a detonat din nou liniștea coaliției.

ADVERTISEMENT

”Vorbim numai de cumulul de salariu şi pensie specială și numai de zona bugetară. În acel moment, dacă prin acel cumul depăşeşti salariul brut al preşedintelui, care e aproximativ 25.000 de lei, este normal să vii, dacă e constituţional, cu o impozitare suplimentară, pentru că sunt două venituri de la bugetul statului. În lege nu poţi să treci numai pe cei care au şi componentă specială în pensie, nu poţi interzice numai la unii. Eu cred că abordarea corectă e zona de impozitare pe praguri”, a declarat Ciolacu.

Așadar, Marcel Ciolacu i-a ridicat mingea la fileu premierului Nicolae Ciucă, care a fost nevoit să scoată cu mâinile goale din foc cartoful fierbinte. ”Mie îmi pare foarte rău că începând de vineri a fost circulat un document neoficial și în întâlnirea de aseară am solicitat ca toate aceste aspecte să fie clarificate. Nu avem nevoie să inducem motive de panică în rândul populației că vor fi luate măsuri de austeritate. Săptămâna trecută, vineri, am precizat că în acest moment pe masa Guvernului analizăm posibilitatea de a chibzui mai bine bugetul, fără să se facă referire la măsuri de înghețare a salariilor și măsuri care nu sunt motivate.

ADVERTISEMENT

Motivul a fost acela că după 3 luni de zile pe colectare s-a realizat un deficit de 4,5 miliarde de lei, ori ținta noastră este să ne încadrăm în deficit. Avem nevoie de analize ca să confirme situația. Am cerut Ministerului Finanțelor toate elementele pentru a lua aceste decizii. Vorbim de impozitarea anumitor venituri. Ideea de bază a fost impozitarea celor care au salarii mai mari decât al președintelui. Așteptăm să se vină cu măsura, așteptăm analiza Ministerului Finanțelor”, a declarat Ciucă.

ADVERTISEMENT