News

Reforma pensiilor 2023: Nicio pensie să nu fie mai mare decât salariul din momentul pensionării

Reforma pensiilor asumată prin PNRR dă mari bătăi de cap Executivului, guvernanţii având de ales între tăierea pensiilor speciale sau renunţarea la banii europeni.
25.03.2023 | 17:09
Reforma pensiilor 2023 Nicio pensie sa nu fie mai mare decat salariul din momentul pensionarii
Reforma pensiilor ar însemna eliminarea pensiilor speciale
ADVERTISEMENT

Scandalul din jurul pensiilor speciale este departe de a se fi încheiat, în condiţiile în care din cauza acestora Comisia Europeană ameninţă să blocheze tranşele de bani din PNRR destinate ţării noastre, dacă guvernul de la Bucureşti nu face o reformă care să fie acceptată de executivul comunitar.

Fenechiu spune că ipoteza ministrului Boloş nu este asumată de Executiv

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a dat de înţeles că România ar putea renunţa la reforma pensiilor speciale, argumentând că există pericolul destabilizării unor domenii de „importanţă strategică naţională”.

ADVERTISEMENT

Nu toţi colegii săi liberali sunt însă de acord cu această renunţare, în condiţiile în care reforma pensiilor de serviciu a fost o reformă care a fost asumată de PNL de mai mult timp. Problema s-a încercat a fi rezolvată de primul guvern liberal, din 2019, apoi de cel al lui Florin Câţu, când a fost inclusă în PNRR această obligație.

“Ideea să renunțăm la PNRR de bună voie pentru a proteja pensiile de serviciu este o glumă, din păcate o glumă nu foarte bună, pe care nici măcar ca glumă nu ne dorim să o discutăm. Deci în ceea ce ne privește, facem tot ce este posibil ca să rezolvăm această problemă”, a declarat, la RFI, senatorul liberal Daniel Fenechiu.

ADVERTISEMENT

Referitor la declaraţiile lui Marcel Boloş, acesta spune că ministrul a înfăţişat o ipoteză neasumată de Executiv. “E foarte ușor să renunți, dar în contextul în care țara are nevoie de investiții, de infrastructură, de o serie de lucruri care sunt prinse în finanțările din PNRR, nu este o soluție bună să te gândești la a renunța.

Eu cred că prin dialogul care-l avem constant cu Comisia Europeană, premierul Nicolae Ciucă are o relație extrem de bună cu toți decidenții din Comisia Europeană, eu cred că soluția care se va găsi va fi o soluție care va satisface exigențele CE, pentru ca să nu blocăm PNRR-ul”, a mai spus Fenechiu.

ADVERTISEMENT

Cât priveşte reforma asumată prin PNRR ea punea la grea încercare guvernul Ciucă, dat fiind că nicio pensie nu ar trebui să fie mai mare decât salariul aflat în plată la momentul pensionării, situaţie care, dacă ar fi legiferată, ar însemna dispariţia pensiilor speciale.

Lucrul acesta a fost remarcat şi de Daniel Fenechiu, care apreciază dificultatea situaţiei, pentru guvernanţi. “Problema este legată de faptul că soluția care va trebui să fie legiferată va trebui să fie o soluție care să permită continuarea PNRR-ului.

ADVERTISEMENT

Din punctul ăsta de vedere, sunt niște lucruri care deja au fost stabilite, în sensul ca nici o pensie să nu fie mai mare decât salariul aflat în plată la momentul pensionării, separat de treaba asta, introducerea contributivității, eventual cu suportarea unei diferențe, pentru a nu bulversa corpul celor care ar urma să se pensioneze. Deci sunt niște lucruri care se află în momentul de față în discuție”, a mai spus senatorul liberal.

ADVERTISEMENT
Deși tatăl ei are o avere de 2,1 miliarde de dolari, Ioana s-a...
Deși tatăl ei are o avere de 2,1 miliarde de dolari, Ioana s-a angajat ca agent imobiliar. A fost dată de gol de mama sa, care a postat o fotografie
Gigi Becali, „incurabil“: a pierdut un proces costisitor, dar dă semne că nu...
Gigi Becali, „incurabil“: a pierdut un proces costisitor, dar dă semne că nu și-a învățat lecția scumpă
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
Schema prin care turiştii au fost păcăliţi cu cazări ieftine în Mamaia Nord....
Schema prin care turiştii au fost păcăliţi cu cazări ieftine în Mamaia Nord. Au plătit mii de lei să stea la un hotel care era închis
Gigi Becali, accident rutier în Pipera, chiar în faţa bisericii pe care o...
Gigi Becali, accident rutier în Pipera, chiar în faţa bisericii pe care o construieşte din banii săi
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Gigi Becali, implicat într-un accident de circulație chiar în Pipera. Care este starea...
Gigi Becali, implicat într-un accident de circulație chiar în Pipera. Care este starea patronului FCSB
WhatsApp introduce o funcție senzațională. Totul se schimbă
WhatsApp introduce o funcție senzațională. Totul se schimbă
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția...
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția lui. Este superbă și are siluetă de model! Nașii sunt și ei foarte cunoscuți!
VIDEO. Șoșoacă s-a plâns de câți bani a dat pe un sandvici la...
VIDEO. Șoșoacă s-a plâns de câți bani a dat pe un sandvici la Bruxelles. Cum arată biroul ei din Parlamentul European
Ce zice Marina Almășan despre femeia cu care a înlocuit-o Georgică Cornu, la...
Ce zice Marina Almășan despre femeia cu care a înlocuit-o Georgică Cornu, la o lună de la despărțire? „Mi-e milă de ea, dar se potrivesc…”