News

Reforma pensiilor 2023: Nicio pensie să nu fie mai mare decât salariul din momentul pensionării

Reforma pensiilor asumată prin PNRR dă mari bătăi de cap Executivului, guvernanţii având de ales între tăierea pensiilor speciale sau renunţarea la banii europeni.
25.03.2023 | 17:09
Reforma pensiilor 2023 Nicio pensie sa nu fie mai mare decat salariul din momentul pensionarii
Reforma pensiilor ar însemna eliminarea pensiilor speciale
ADVERTISEMENT

Scandalul din jurul pensiilor speciale este departe de a se fi încheiat, în condiţiile în care din cauza acestora Comisia Europeană ameninţă să blocheze tranşele de bani din PNRR destinate ţării noastre, dacă guvernul de la Bucureşti nu face o reformă care să fie acceptată de executivul comunitar.

Fenechiu spune că ipoteza ministrului Boloş nu este asumată de Executiv

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a dat de înţeles că România ar putea renunţa la reforma pensiilor speciale, argumentând că există pericolul destabilizării unor domenii de „importanţă strategică naţională”.

ADVERTISEMENT

Nu toţi colegii săi liberali sunt însă de acord cu această renunţare, în condiţiile în care reforma pensiilor de serviciu a fost o reformă care a fost asumată de PNL de mai mult timp. Problema s-a încercat a fi rezolvată de primul guvern liberal, din 2019, apoi de cel al lui Florin Câţu, când a fost inclusă în PNRR această obligație.

“Ideea să renunțăm la PNRR de bună voie pentru a proteja pensiile de serviciu este o glumă, din păcate o glumă nu foarte bună, pe care nici măcar ca glumă nu ne dorim să o discutăm. Deci în ceea ce ne privește, facem tot ce este posibil ca să rezolvăm această problemă”, a declarat, la RFI, senatorul liberal Daniel Fenechiu.

ADVERTISEMENT

Referitor la declaraţiile lui Marcel Boloş, acesta spune că ministrul a înfăţişat o ipoteză neasumată de Executiv. “E foarte ușor să renunți, dar în contextul în care țara are nevoie de investiții, de infrastructură, de o serie de lucruri care sunt prinse în finanțările din PNRR, nu este o soluție bună să te gândești la a renunța.

Eu cred că prin dialogul care-l avem constant cu Comisia Europeană, premierul Nicolae Ciucă are o relație extrem de bună cu toți decidenții din Comisia Europeană, eu cred că soluția care se va găsi va fi o soluție care va satisface exigențele CE, pentru ca să nu blocăm PNRR-ul”, a mai spus Fenechiu.

ADVERTISEMENT

Cât priveşte reforma asumată prin PNRR ea punea la grea încercare guvernul Ciucă, dat fiind că nicio pensie nu ar trebui să fie mai mare decât salariul aflat în plată la momentul pensionării, situaţie care, dacă ar fi legiferată, ar însemna dispariţia pensiilor speciale.

Lucrul acesta a fost remarcat şi de Daniel Fenechiu, care apreciază dificultatea situaţiei, pentru guvernanţi. “Problema este legată de faptul că soluția care va trebui să fie legiferată va trebui să fie o soluție care să permită continuarea PNRR-ului.

ADVERTISEMENT

Din punctul ăsta de vedere, sunt niște lucruri care deja au fost stabilite, în sensul ca nici o pensie să nu fie mai mare decât salariul aflat în plată la momentul pensionării, separat de treaba asta, introducerea contributivității, eventual cu suportarea unei diferențe, pentru a nu bulversa corpul celor care ar urma să se pensioneze. Deci sunt niște lucruri care se află în momentul de față în discuție”, a mai spus senatorul liberal.

ADVERTISEMENT