News

Reforma pensiilor speciale a fost votată de Parlament. Care sunt principalele modificări aduse proiectului. Update

Legea privind pensiile speciale a fost votat miercuri de senatori şi deputaţi. Conform actului normativ revizuit, pensiile care vor depăși 4.000 de lei vor fi impozitate cu 15%.
28.06.2023 | 15:08
Reforma pensiilor speciale a fost votata de Parlament Care sunt principalele modificari aduse proiectului Update
Legea privind reforma pensiilor speciale a trecut de Senat Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
28-06-2023
12:15

Legea pensiilor speciale a trecut şi de deputaţi

La câteva ore după ce a fost votată de senatorii, deputaţii au adoptat şi ei Legea pensiilor speciale. Actul normativ a trecut cu 209 voturi “pentru”, 27 “împotrivă” și 17 abțineri.

“Parlamentul României a adoptat astăzi reforma pensiilor speciale, esențială pentru stabilizarea unui sistem de pensii echitabil și sustenabil pe termen lung. Partidul Național Liberal și-a asumat această reformă și a susținut-o constant și necondiționat, dovadă stau voturile noastre în favoarea acestui proiect, atât în Camera Deputaților, cât și în Senat. 

Ne-am asumat prin PNRR legea votată astăzi în Parlament și am spus mereu că vom urma calea responsabilă și ne vom îndeplini toate obiectivele pentru atragerea de bani europeni”, a scris pe Facebook Nicolae Ciucă, preşedinte al Senatului şi lider al PNL.

Acum, legea va merge spre ăpromulgare la preşedintele Klaus Iohannis.

În votul de la Senat au fost înregistrate 91 de voturi “pentru”, 19 “împotrivă” şi o abţinere. Actul normativ privind reforma pensiilor speciale vizează calcularea pensiilor de serviciu plecând de la vechimea în specialitate, reducerea procentului de calcul raportat la venitul obţinut şi alinierea stagiului de contributivitate minim la cel aplicat în sistemul public de pensii.

Pensiile mai mari de 4.000 de lei vor fi impozitate cu 15%

Camera Deputaţilor adoptase luni acest proiect, care a revenit însă ulterior la Senat, pe motiv că au fost aprobate mai multe amendamente care “generează deosebiri majore de conţinut juridic” faţă de forma adoptată anterior. Între altele, se prevede că procurorii și judecătorii se pot pensiona în aceleași condiții de acum și în următorii 5 ani, adică indiferent de vârstă, dacă au 25 de ani vechime, și beneficiind de o pensie în cuantum de 80% din indemnizația brută și sporurile din ultima lună în care au lucrat.

ADVERTISEMENT

Preşedintele comisiei de muncă, senatorul PSD Ion Rotaru, a declarat despre Legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu şi a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal că Guvernul a transmis că trebuie îndeplinit un jalon important şi în acest sens au fost întreprinse măsuri pentru intrarea în vigoare a cadrului legislativ pentru reducerea cheltuieilor cu pensiile speciale.

Lucrurile se vor schimba abia după 31 decembrie 2028, când va fi introdusă o vârstă minimă de pensionare, care va crește până la 60 de ani, în 2035, în cazul magistraților, și până la 65 de ani în cazul celorlalte categorii vizate de actul normativ.

ADVERTISEMENT

“Astfel, se face referire la o serie de categorii de indemnizaţii şi pensii, reglementate prin acte normative individuale, cu caracter special, aplicabile pentru şase categorii”, a spus Ion Rotaru, după votul de la Senat.

“În vedere respectării principiului bicameralismului (..) întrucât Camera Deputaţilor, în calitate de Cameră decizională, a adoptat prevederi care produc, cumulativ, existenţa unor deosebiri majore de conţinut juridic şi existenţa unei configuraţii semnificatiiv diferite între formele adoptate de cele două Camere, încălcându-se criteriile CCR, pentru respectarea principiului bicameralismului s-a decis transmiterea legii Senatului pentru ca acesta să dezbată şi să se pronunţe asupra textelor noi introduse”, a mai spus Rotaru.

ADVERTISEMENT

La rândul său, preşedintele Comisiei de muncă a Camerei Deputaţilor, Adrian Solomon (PSD), spunea în urmă cu câteva zile că acest proiect nu prevede desfiinţarea acestor pensii, ci trecerea treptată la pensii pe bază de contributivitate până în 2043.

USR a a votat împotriva acestui proiect de lege, argumentând că acesta nu face altceva decât ”să salveze pensiile speciale”. Practic, partidul lui Cătălin Drulă susține că prin proiect nu este tăiată, de fapt, nicio pensie specială și că nu este asigurată echitatea generală.

ADVERTISEMENT

În urma modificărilor aduse în Camera Deputaților s-a stabilit că pensiile mai mari de 4.000 de lei vor fi impozitate cu 15%. De asemenea, au fost adoptate mai multe amendamente care să ofere unele garanții magistraților și militarilor că nu în următorii cinci ani nu se vor produce schimbări majore legate de pensiile lor.

Astfel, unul dintre amendamentele adoptate prevede că toți pensionarii speciali care îndeplinesc criteriile pentru a ieși la pensie până la intrarea în vigoare a legii să rămână în sistem și să se poată pensiona până în 2028 în aceleași condiții.

Miercuri, proiectul de lege va ajunge la Camera Deputaţilor, unde va fi votată din nou, iar în cazul în care va fi adoptat el va ajunge la promulgaee la preşedintele Klaus Iohannis.

ADVERTISEMENT