News

Pensiile speciale ale parlamentarilor, tăiate cu scandal. Circ în plen, în timpul votului. Update

Eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor este discutată, luni, în Senat și Camera Deputaților. Ce prevede proiectul de lege supus votului.
26.06.2023 | 14:44
Pensiile speciale ale parlamentarilor taiate cu scandal Circ in plen in timpul votului Update
Senatul și Camera Deputaților, ședință privind eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT
26-06-2023
11:52

Circ în plen, în timpul votului

Proiectul de lege privind tăierea pensiilor speciale ale parlamentarilor a fost aprobat cu 382 de voluri pentru, trei abţineri, în timp ce trei parlamentari nu au votat. Senatorul Diana Şoşoacă a perturbat dezbaterile, ea fluierând toată ședința și sunând dintr-un clopoțel. “Vreau şi eu să vorbesc. E dreptul meu să vorbesc”, a spus senatoarea, care a rupt mai multe hârtii în faţşa prezidiului. “Lăsaţi circul, nu ne intimidaţi. Respectăm regulamentul”, i-a transmis Alfred Simonis, cel care a condus şedinţa.

Proiectul, iniţiat de deputatul PSD Alfred Simonis, modifică Legea nr. 96/2006 privind statutul deputaţilor şi senatorilor, în sensul abrogării dispoziţiilor capitolului XI care vizează acordarea dreptului la indemnizaţia pentru limita de vârstă de care beneficiază deputaţii şi senatorii.

“De la data intrării în vigoare a prezentei legi încetează plata indemnizaţiilor pentru limită de vârstă acordate în baza prevederilor art. 49 din Legea nr.96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 49 din 22 ianuarie 2016, cu modificările şi completările ulterioare”, prevede proiectul.

26-06-2023
09:59

Nicolae Ciucă anunţă excluderea din partid a liberalilor care nu votează proiectul

Nicolae Ciucă a declarat că parlamentarii PNL care nu votează legea de eliminare a pensiilor parlamentarilor vor fi excluşi din partid.

“Sunt convins că veţi întreba ce se întâmplă cu parlamentarii care nu votează legea pensiilor parlamentarilor. Am luat decizia ca cei care nu votează să fie excluşi din partid”, a declarat preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, după şedinţa de luni dimineaţă a conducerii liberale.

Camera Deputaţilor şi Senatul se reunesc luni, la ora 14.00, în şedinţă comună, pentru a dezbate acest proiect de lege, al eliminării pensiilor speciale pentru parlamentari.

Zi importantă pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. Măsura este discutată, luni, în Senat și Camera Deputaților. Prevederile proiectului de lege depus de PSD.

Senatul și Camera Deputaților, ședință privind eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor

Telenovela privind eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor va cunoaște, în cursul acestei zile, un nou episod. La ora 14.00, Camera Deputaţilor şi Senatul se întrunesc în şedinţă comună.

ADVERTISEMENT

”Aleșii” trebuie să voteze proiectul de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor, cunoscute și ca pensii de serviciu. Noul proiect modifică Legea nr. 96/2006 privind statutul deputaţilor şi senatorilor, în sensul abrogării dreptului la indemnizaţia pentru limita de vârstă de care beneficiază deputaţii şi senatorii.

Joia trecută, Comisia comună pentru statutul deputaţilor şi senatorilor a dat un raport de adoptare a proiectului. S-au înregistrat 8 voturi ”pentru” şi o abţinere.

ADVERTISEMENT

Din expunerea de motive reiese că ”parlamentarii ar trebui să beneficieze, la fel ca toţi cetăţenii acestei ţări, exclusiv de pensie în sistemul public de pensii, pe bază de contributivitate”.

Inițiatorul acestui proiect privind eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, deputatul PSD Alfred Simonis, spune, pentru România Liberă, că dacă legea va trece, ar urma să fie făcută astfel ”o reaşezare pe baze solide, atât a sistemului de pensii de serviciu, cât şi a sistemului de indemnizaţii pentru limită de vârstă acordate parlamentarilor care şi-au încheiat exercitarea unuia sau mai multor mandate”.

ADVERTISEMENT

Eugen Nicolicea, reprezentantul Asociației Foștilor Parlamentari: ”Inițiativa PSD încalcă Constituția”

Joi, în Comisia comună din Parlament a participat și reprezentantul Asociației Foștilor Parlamentari, Eugen Nicolicea. El a criticat dur proiectul PSD și a spus că acesta ”încalcă Constituția. Este o propunere care copiază o lege ce a fost declarată neconstituțională”.

Partidul AUR, care s-a abținut de la vot în Comisie, a recomandat impozitarea pensiilor speciale ale parlamentarilor cu 90%. Formațiunea lui George Simion a spus că legea, așa cum este propusă, ar putea fi declarată neconstituțională după ce va fi votată de Parlament.

ADVERTISEMENT

Tot săptămâna trecută, noul președinte al Senatului, Nicolae Ciucă, a afirmat că proiectul de lege, alături de legea pensiilor speciale și de legea cumulului pensiei cu salariul, vor fi aprobate până miercuri, la încheierea sesiunii parlamentare.

ADVERTISEMENT