Life

Regiunea din România unde oamenii trăiesc cel mai mult. Câți români au peste 100 de ani

Locul din România unde oamenii trăiesc cel mai mult. Mulți români care locuiesc aici au mai mult de 100 de ani împliniți.
16.05.2023 | 08:04
Regiunea din Romania unde oamenii traiesc cel mai mult Cati romani au peste 100 de ani
Regiunea din România unde oamenii trăiesc mai mult. Foto: montaj Fanatik/ Inquam/ Lavinia Cioaca
ADVERTISEMENT

Există un loc din România unde oamenii trăiesc cel mai mult. În această regiune a țării noastre, mulți locuitori au depășit, deja, 100 de ani. O arată datele de la ultimul recensământ al populației.

Locul din România unde oamenii trăiesc mult

Dacă în anul 1900 speranța de viață, indicatorul ce reprezintă vârsta medie până la care un om poate ajunge, era destul de mică, acum aceasta s-a dublat și ajunge până la 70 de ani. Totuși, există un loc în România unde oamenii trăiesc mult mai mult de atât.

ADVERTISEMENT

Speranța de viață se calculează ca o medie a anului nașterii, a sexului și a regiunii, ținând cont și de cauzele care ar putea duce la moartea persoanelor din zona respectivă. În trecut, într-o lume mult mai săracă și fără posibilități, speranța de viață era de 30 de ani.

Între țări și chiar în regiuni de pe teritoriul acestora există discrepanțe mari. De pildă, în anul 2019, în Republica Centrafricană s-a înregistrat cea mai mică speranță de viață la nivel mondial- 53 de ani. În același timp, în Japonia era cu 30 de ani peste.

ADVERTISEMENT

În Moldova, oamenii trăiesc mai mult

Statisticile arată că românii trăiesc mai puțin decât restul europenilor. Cu toate acestea, potrivit datelor colectate în timpul recensământului, speranța de viață a locuitorilor de pe teritoriul țării noastre a crescut.

Conform acestora, aproape 900.000 de români au depășit vârsta de 80 de ani. Mai mult de 500.000 au împlinit de 85 de ani, iar mai bine 7000 au peste 100 de ani. Totodată, se pare că femeile sunt cele mai longevive.

ADVERTISEMENT

Acestea reprezintă trei sferturi din populația care a trecut de 80 de ani. De altfel, regiunea din România unde oamenii trăiesc mai mult este Moldova și județele din zona de sud-est. Prin urmare, țara noastră are mai mulți locuitori care au depășit un veac decât Turcia, Portugalia sau Polonia, scrie playtech.ro. 

Totuși, acest lucru ar putea duce și la creșterea vârstei de pensionare, măsură la care se gândesc autoritățile. „Noi întâi trebuie să ne ocupăm de speranţa de viaţă a cetăţenilor români şi mai ales de speranţa de viaţă sănătoasă, pentru că nu trebuie să punem (…)  carul înaintea boilor.

ADVERTISEMENT

Haideţi să ne ocupăm de speranţa de viaţă sănătoasă a cetăţenilor români, după care să vedem dacă discutăm despre o eventuală majorare a vârstei de pensionare. Dar în acest moment nu este cazul”, a declarat în luna martie, Marius Budăi, ministrul PSD al muncii.

ADVERTISEMENT