News

Reguli care trebuie respectate în secțiile de votare. Ce vor fi obligați să facă alegătorii. Document oficial

14.09.2020 | 17:44
Reguli care trebuie respectate in sectiile de votare Ce vor fi obligati sa faca alegatorii Document oficial
ADVERTISEMENT

Camera Deputaților a adoptat proiectul care va reglementa alegerile parlamentare. În consecință, Diaspora nu va vota acolo unde statele nu vor permite.

În schimb, acolo unde se va găsi înțelegere, votul va putea dura două zile, însă acest lucru nu se va întâmpla în România.

ADVERTISEMENT

Așadar, Comisia juridică a adoptat raportul de admitere cu amendamente la proiectul de lege care reglementează alegerile parlamentare din 6 decembrie.

Alegătorii din Diaspora vor putea vota timp de 2 zile acolo unde țările vor fi de acord

PNL a inclus un amendament prin care la alegerile parlamentare nu se vor organiza secții de votare în sediile misiunilor diplomatice și oficiilor consulare acolo unde „autorităţile competente din ţara de reşedinţă nu permit, din motive de securitate, în vederea prevenirii şi combaterii efectelor pandemiei de COVID-19”.

ADVERTISEMENT

CLICK AICI PENTRU A VEDEA DOCUMENTUL CU REGULILE ÎN TIMPUL VOTULUI DIN 6 DECEMBRIE

Totodată, românii din străinătate vor putea vota timp de 2 zile, sâmbăta și duminica, acolo unde autoritățile le vor permite.

De asemenea, definiția partidelor politice a fost schimbată astfel: „prin partide politice parlamentare se înţelege partidele politice şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care, la ultimele alegeri pentru Senat şi Camera Deputaţilor, au întrunit, individual sau într -o alianţă, pragul electoral şi au obţinut mandate de deputat sau de senator sau care nu au participat la ultimele alegeri parlamentare dar la data declanşării calendarului electoral pentru alegerile parlamentare au ca membrii 7 senatori sau 10 deputaţi”.

ADVERTISEMENT

Deputatul liberal Florin Roman susține, conform News.ro, că PSD ar fi respins inițial amendamentul prin care românii din Diaspora să poată vota două zile la rând.

Este greu de înţeles de ce PSD se teme atât de mult de votul românilor din Diaspora, ţinând cont de faptul că, pe fondul pandemiei de COVID-19, unele ţări nu permit deschiderea de secţii de votare. PSD a refuzat categoric şi discutarea proiectelor de lege iniţiate de PNL, prin care am propus creşterea numărului de parlamentari pentru Diaspora, având în vedere că milioane de români din afara graniţelor ţării şi-au exprimat votul la alegerile europarlamentare şi prezidenţiale”, a punctat Roman.

ADVERTISEMENT

Proiectul de lege a fost adoptat decizional de Camera Deputaților cu 182 de voturi „pentru”, 7 „împotrivă” și 5 abțineri, conform vicepreședintelui Florin Iordache.

Printre altele, oamenii care merge la vot trebuie să știe că ar trebui să aducă mască de acasă, pentru a fi siguri că vor putea vota. Potrivit legii, „siguranța sanitară” este în responsabilitatea primăriilor și prefecturilor.

(2) Materialele de protecţie sanitară prevăzute la alin. (1) se asigură de Ministerul Afacerilor Interne, iar transportul şi distribuirea acestora se asigură prin grija Ministerului Afacerilor Interne şi a instituţiilor prefectului, cu sprijinul primarilor. Pentru secţiile de votare din străinătate, materialele de protecţie sanitară prevăzute la alin. (1) se asigură de Ministerul Afacerilor Externe”.

Pe lângă amendamentul PNL, adoptat astăzi, prin care Diaspora va putea vota timp de 2 zile, acolo unde țările vor fi de acord, a trecut și amendamentul prin care românii din afară vor avea doar varianta să voteze prin corespondență sau să meargă în altă țară pentru a vota.

Desigur, rămâne de văzut în ce condiții se va întâmpla acest lucru, pentru că votul prin corespondență nu este o procedură familiară cetățenilor români.

ADVERTISEMENT
Tags: