News

Reguli noi de acordare a burselor pentru elevi. Când vor fi plătiți banii pentru septembrie și octombrie

Ministerul Educației a anunțat noi reguli de acordare a burselor pentru elevi și a transmis când va fi făcută prima plată din acest an.
12.09.2023 | 14:01
Reguli noi de acordare a burselor pentru elevi Cand vor fi platiti banii pentru septembrie si octombrie
Reguli noi de acordare a burselor pentru elevi. Foto: RTV
ADVERTISEMENT

Potrivit anunțului oficial, vor exista mai multe tipuri de burse cum ar fi cea de merit, de excelență cea socială sau cea pentru mame minore. Sumele variază de la câteva sute de lei lunar și pot ajunge la aproape 3.000 de lei în cazul celor mai deștepți dintre copii, potrivit documentelor transmise de Ministerul Educației.

Reguli noi de acordare a burselor pentru elevi

Cu mențiunea că acestea vor fi plătite pe 15 noiembrie pentru lunile septembrie și octombrie, bursele sunt menite să încurajeze elevii să se țină de școală și să învețe, mai ales că elevii vor fi penalizați dacă strâng mai mult de 10 absențe nemotivate de la cursuri într-o lună oarecare.

ADVERTISEMENT

Așadar, prima bursă și probabil cea mai importantă va fi ”bursa de excelență Olimpică I”, cu o valoare între 750 și 3.000 de lei. Această bursă va recompensa elevii care obțin premiile I, II, III și mențiune la olimpiadele școlare internaționale – campionatele sportive școlare internaționale recunoscute de ME și la Jocurile Olimpice în parteneriat cu COR. Trebuie menționat că bursele se plătesc lunar, pe întreaga durată a anului școlar următor obținerii distincției.

A doua bursă ca importanță e cea de excelență Olimpică II, în valoare de 700 de lei. Această bursă se adresează elevilor care obțin premiile I, II și III la olimpiadele școlare naționale organizate și finanțate de ME. Și această bursă se va plăti lunar, așadar un ajutor considerabil pentru un tânăr elev.

ADVERTISEMENT

Urmează bursa de merit, în valoare de 450 de lei, însă doar pentru elevii cu media mai mare de 9.50 și doar dacă minim 30% dintre elevii din clasa respectivă au performanțe notabile. Aici includem și elevii din loturile restrânse de pregătire pentru olimpiadele naționale și premianții I, II, III la olimpiadele școlare județene, precum și premianții I la concursurile școlare și extrașcolare naționale recunoscute și finanțate sau nefinanțate de Ministerul Educației.

Ministerul transmite că bursa de merit se acordă elevilor pe baza rezultatelor la propunerea dirigintelui, nefiind condiționate de o cerere. Urmează bursa socială, destinată elevilor cu familii cu venit mediu net/lunar/membru de familie pe ultimele 12 luni, mai mic de 50% din salariul minim net pe economie, în cuantum de 300 de lei.

ADVERTISEMENT

Bursele sociale se plătesc lunar, pe durata anului școlar. Atenție, elevii cu mai mult de 10 absențe nemotivate într-o lună își vor lua adio de la acești bani. În aceeași situație și sunt și mamele minore care nu vor primi 700 lei decât dacă au cel mult 60 de absențe nemotivate într-o lună.

În final Ministerul Educației a menționat bursa tehnologică de 300 de lei lunar pentru cei din învățământul profesional, cu condiția să nu aibă 10 absențe și mai puțin de nota 7 în anul școlar precedent. Important de reținut, elevii pot beneficia de o singură bursă de excelență olimpică pe an sau una singură de merit pe an, indiferent de rezultate. La fel poate beneficia de o singură bursă socială, iar bursa de excelență olimpică I sau II nu se cumulează cu cea de merit.

ADVERTISEMENT

În schimb, bursa socială, tehnologică și pentru mame minore se pot cumula între ele și cu restul burselor de merit. Bursele se plătesc lunar, de către școli în data de 15 a fiecărei luni, însă excepție de la scenariu vor face primele două burse din septembrie și octombrie, pentru că prima plată se va face doar pe 15 noiembrie.

Ministerul Educației explică metodologia

Ministerul Educației a oferit mai multe detalii referitor la metodologie și la întregul sistem de acordare al burselor. ”Metodologia-cadru de acordare a burselor școlare a fost trimisă spre publicare la Monitorul Oficial. Documentul prevede următoarele: bursele de merit se acordă pentru 30% din elevii din fiecare clasă, cu posibilitatea extinderii listei de beneficiari pentru a cuprinde toți elevii cu media mai mare sau egală cu 9,50.

Bursele de merit pentru elevii de clasa a V-a se vor acorda pe baza mediei notelor obținute de elevi pe parcursul primelor două intervale de învățare, bursele de merit pentru elevii de clasa a IX-a se vor acorda pe baza mediilor de admitere în învățământul liceal sau profesional.

Bursele de merit se vor acorda și pentru premiile I, II sau III la etapele județene ale olimpiadelor școlare, respectiv pentru participarea în loturile restrânse de pregătire pentru olimpiadele internaționale, bursele sociale se acordă elevilor din familii monoparentale, inclusiv elevilor cu unul dintre părinți decedați, fără a se lua în considerare nivelul venitului mediu pe membru de familie.

Bursele sociale se acordă elevilor cu deficiențe/afectări funcționale produse de boli, tulburări sau afecțiuni ale structurilor și funcțiilor organismului, bursele sociale se acordă elevilor din familii cu un venit mediu net lunar/membru de familie, pe ultimele 12 luni, mai mic de 50% din salariul minim net pe economie”, a transmis Ministerul Educației.

ADVERTISEMENT