Fotbal intern

Reperele carierei lui Emmanuel Culio! Eroul de pe ”Olimpico” a jucat ultimul meci pentru CFR Cluj. Are opt trofee câștigate în „Gruia” și a fost coleg cu Sergio Aguero

16.12.2019 | 20:53
Reperele carierei lui Emmanuel Culio Eroul de pe Olimpico a jucat ultimul meci pentru CFR Cluj Are opt trofee castigate in Gruia si a fost coleg cu Sergio Aguero
ADVERTISEMENT

Partida cu Astra Giurgiu a reprezentat ultimul meci al lui Emmanuel Culio la CFR Cluj, el urmând să plece în Argentina, unde este așteptat de familia sa. Căpitanul campioanei României a câștigat de-a lungul anilor nu mai puțin de opt trofee cu CFR Cluj și a devenit eroul lor pe „Stadio Olimpico” în duelul cu AS Roma (2-1) din grupele Champions League (sezonul 2008-2009).

Reperele carierei lui Emmanuel Culio

Emmanuel Culio a jucat meciul cu numărul 226 pentru CFR Cluj în partida cu Astra Giurgiu din etapa 21 din Casa Pariurilor Liga 1. Căpitanul clujenilor va pleca în Argentina, țara sa natală, pentru a fi mai aproape de familie, însă trofeele și clipele de neuitat pe care le-a oferit, vor dăinui întotdeauna în memoriile fanilor campioanei României.

ADVERTISEMENT

Culio s-a remarcat pentru prima dată cu adevărat la CFR Cluj și în fotbalul internațional, după „dubla” cu AS Roma din grupele Champions League. Mijlocașul a povestit cum i s-a schimbat total viața după golurile de pe „Olimpico”: Acea zi a fost una specială pentru mine. O zi care înseamnă enorm pentru mine şi pentru CFR Cluj”.

„Cred că este data în care a început totul pentru mine. A fost primul meci din istoria clubului în Uefa Champions League şi am câştigat. Pentru mine a fost ziua în care a început cariera mea de fotbalist cu adevărat.

ADVERTISEMENT

Golurile mele au fost foarte importante din două motive. În primul rând pentru club, în al doilea rând pentru că în tribune erau copiii şi soţia mea. A fost minunat să împart acea bucurie cu familia mea”, și-a amintit cu mare drag Emmanuel Culio.

De la un simplu zidar, la căpitanul campioanei României

Povestea de viață a lui Emmanuel Culio este atipică, iar el nu a jucat niciodată fotbal la juniori. În tinerețe a lucrat ca zidar pentru a se putea întreține și pentru a-și ajuta familia, iar prima echipă de fotbal pentru care a jucat a fost Flandria, o formație din liga a treia argentiniană.

ADVERTISEMENT

La Flandria s-a făcut cunoscut, iar în scurt timp a ajuns la Almagro, formație la care a stat exact un an, pentru ca mai apoi să ajungă la Independiente (sezonul 2005-2006), formație celebră din prima ligă argentiniană, unde era coleg cu Sergio Aguero, un puști pe vremea aceea.

În meciul de debut al lui la Independiente, Culio l-a înlocuit în ultimele minute chiar pe Sergio Aguero, starul lui Manchester City.

ADVERTISEMENT
  • 36 de ani a împlinit Emmanuel Culio pe 30 august

CFR Cluj, cea mai frumoasă perioadă din carieră

Alături de CFR Cluj, Emmanuel Culio a câștigat 8 trofee: 4 titluri de campion în Casa Pariurilor Liga 1, două Cupe ale României și două Supercupe ale României. În palmares mai are și o Supercupă a Turciei câștigată cu Galatasaray în sezonul 2012-2013.

„Am luat decizia să plec de la club din motive familiale. Vreau în primul rând să le mulțumesc colegilor, antrenorilor și clubului pentru acest an pe care l-am petrecut aici.

Am petrecut ani minunați aici. Le mulțumesc celor de la CFR Cluj, dar și României, țară care mi-a deschis porțile către Europa și mi-a dat un nume important. Vreau să lucrez în continuare pentru club, să-l ajut, dar din afara terenului”,  a anunțat Emmanuel Culio printr-un filmuleț postat pe pagina de facebook a CFR-ului.

Pe cât de frumoasă a fost cariera lui în România, Culio a avut un scandal de-a lungul timpului și cu Gigi Becali, în care patronul FCSB-ului s-a supărat pe el pentru că mijlocașul CFR-ului a declarat că el se amuză pe seama declarațiilor făcute de latifundiarul din Pipera.

Replica lui Gigi Becali a fost tăioasă: „A început să vorbească despre mine şi titirică ăla, zidarul ăla de Culio. Nici măcar n-are voce de bărbat. Să-şi vadă de treabă, pentru că nu mă enervează pe mine aşa uşor”.

  • 550.000 de euro este cota de piață a lui Emmanuel Culio, conform transfermarkt.com
ADVERTISEMENT
Tags: