News

Republicanii îl văd pe Donald Trump din nou președinte. Ce cred însă americanii

17.02.2021 | 13:54
Republicanii il vad pe Donald Trump din nou presedinte Ce cred insa americanii
ADVERTISEMENT

Dacă astăzi s-ar desfășura alegerile pentru desemnarea candidatului republican la prezidențialele din 2024, Donald Trump ar fi favoritul clar. Aceasta este concluzia unui sondaj lansat marți, la trei zile după achitarea lui Trump în cel de-al doilea proces de punere sub acuzare.

Potrivit sondajului, un total de 59% dintre alegătorii republicani au declarat că vor ca Trump să joace un rol major în partidul lor în viitor. Această cifră reprezintă o creștere de 18 puncte procentuale față de 7 ianuarie.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, majoritatea americanilor, de această dată, este de părere că fostului președinte Trump ar trebui să i se interzică să o ocupe o viitoare funcție în stat.

Trump rămâne candidatul preferat al majorității republicanilor pentru prezidențialele din 2024

Dintre alegătorii republicani, 59% au spus că își doresc ca Trump să joace un rol proeminent în partidul lor, cu 18 puncte procentuale mai mulți față de ultimul astfel de sondaj, efectuat după revolta de la Capitoliu, relatează The Guardian. Un procent ușor mai mic, 54%, a declarat că îl va susține pe Trump în alegerile pentru a fi desemnat candidatul Partidului Republican la prezidențialele din 2024.

ADVERTISEMENT

Sondajul Politico-Morning Consult a constatat că 81% dintre republicani au declarat acum că au o viziune pozitivă asupra fostului președinte, în creștere față de 77% la începutul lunii trecute.

Zeci de mii de republicani au părăsit însă partidul după insurecția de la Capitoliu, iar majoritatea americanilor au declarat pentru un alt sondaj că ar dori să-l vadă pe Trump alungat din politică.

ADVERTISEMENT

Deși cel de-al 45-lea președinte va avea 78 de ani până în ziua alegerilor 2024, el va putea candida din nou dacă va alege, după ce a scăpat de punerea sub acuzare după un vot de 57-43 în Senat. Deși șapte republicani au votat pentru condamnarea sa, democraților le-au lipsit zece voturi pentru a-l pune pe Trump sub acuzare.

Viața lui fostului vicepreședinte Mike Pence a fost amenințată de susținătorii lui Trump care au luat Capitoliul cu asalt, în timp ce repubicanul conducea ședința de ratificarea a rezultatelor colegiului electoral care confirma înfrângerea lui Trump de către Joe Biden. El a ocupat locul al doilea în sondajul Politico-Morning Consult, cu 12%.

ADVERTISEMENT

Donald Trump Jr a împărțit locul trei, cu 6%, cu Nikki Haley. Fostul guvernator din Carolina de Sud și ambasador la Națiunile Unite a încercat să se distanțeze de Trump după revolta de la Capitoliu.

„Trebuie să recunoaștem că ne-a dezamăgit”, a declarat Haley la scurt timp după atac. „A mers pe o cale pe care nu ar fi trebuit să o urmeze și nu ar fi trebuit să-l urmăm și nu ar fi trebuit să-l ascultăm. Și nu putem lăsa acest lucru să se repete vreodată.”

Ea a mai spus că Trump „nu va mai candida din nou la funcția federală”. Însă Trump, după achitare, le-a spus suporterilor: „În curând vom ieși cu o viziune pentru un viitor american luminos, strălucitor și nelimitat”.

Mitt Romney, o figură din trecutul republican în calitate de nominalizat în 2012, acum senator de Utah, care a votat de două ori pentru condamnarea lui Trump la procesele de punere sub acuzare, a obținut 4% în noul sondaj. Ted Cruz din Texas, unul dintre senatorii care a susținut încercarea lui Trump de a-și răsturna înfrângerea electorală, a obținut 3%. Josh Hawley din Missouri, celălalt republican vocal în contestarea rezultatelor alegerilor, a obținut un procent chiar mai mic decât atât.

După ce a votat pentru achitarea lui Trump, liderul minorității republicane din Senat, Mitch McConnell, l-a certat pe Trump pentru incitarea gloatei, spunând că este responsabil „moral” pentru izbucnirea violentă și că l-a acuzat de o „abandonare a datoriei” periculoasă.

Într-o opinie publicată în The Wall Street Journal luni, McConnell a spus că rezultatul celei de-a doua destituiri a lui Trump „a fost în favoarea Constituției, nu a lui Trump”.

„Comportamentul său în timpul și după haos a fost, de asemenea, inconștient, de la atacarea vicepreședintelui Mike Pence în timpul revoltei până la lăudarea criminalilor după ce s-a încheiat”, a scris McConnell. “Respect senatorii care au ajuns la răspunsul opus. Ceea ce nu merită respect sunt afirmațiile că preocupările constituționale sunt banalități pe care senatorii curajoși le-ar fi ignorat”.

Fostul președinte l-a atacat marți pe Mitch McConnell, numindu-l „un pirat politic aspru și morocănos” într-un atac de amploare

“Mitch este un pirat politic aspru, morocănos și care nu zâmbește și, dacă senatorii republicani vor rămâne cu el, nu vor mai câștiga”, a declarat Trump. „El nu va face niciodată ceea ce trebuie făcut sau ceea ce este potrivit pentru țara noastră. Acolo unde este necesar și adecvat, voi susține rivalii principali care susțin Making America Great Again și politica noastră America First. Vrem o conducere genială, puternică, atentă și plină de compasiune.”

La sondaj au participat 1.984 de alegători republicani înregistrați, a fost realizat în perioada 14-15 februarie și are o marjă de eroare de 2 puncte procentuale.

Majoritatea americanilor îl vrea pe Trump afară din politică

Majoritatea americanilor cred că fostului președinte Trump ar trebui să i se interzică exercitarea oricărei funcții în stat, potrivit unui sondaj realizat de Universitatea Quinnipiac și citat de The Hill.

55% dintre americani au spus că lui Trump nu ar trebui să i se mai permită să candideze din nou, inclusiv în 2024, comparativ cu 43% care au susținut contrariul.

Sondajul a mai arătat că 87% dintre republicani au spus că lui Trump ar trebui să i se permită să obțină viitoare funcții, în timp ce 75% dintre republicani au spus că vor ca fostul președinte să joace un rol în viitorul partidului. La polul opus, 96% dintre democrați și 61% dintre independenți consideră că nu ar trebui să joace un rol proeminent.

Anchetatorii au descoperit că 68% dintre americani au spus că președintele de atunci nu a făcut tot ce a putut pentru a preveni insurecția din 6 ianuarie la Capitoliul SUA. 50% sunt de părere că a răspândit în mod deliberat dezinformare despre frauda electorală, în timp ce 42% susțin că și-a crezut sincer afirmațiile false.

Un sondaj YouGov/Economist lansat sâmbătă, în ziua votului din Senat, a avut rezultate similare, 53% dintre respondenți spunând că lui Trump nu ar trebui să i se permită să ocupe din nou funcția.

Anchetatorii au chestionat 1.056 adulți în perioada 11-14 februarie. Sondajul are o marjă de eroare de 3 puncte.

ADVERTISEMENT
Tags: