News

Restaurantele, obligate să treacă în meniu noi informații referitoare la mâncare: ”Caraghios, să scriem când s-a născut porcul sau găina”

Președintele Organizației Patronale Mamaia-Constanța se plânge că ANPC vrea să transforme ”în prozatori” patronii de restaurante.
18.10.2022 | 15:23
Restaurantele obligate sa treaca in meniu noi informatii referitoare la mancare Caraghios sa scriem cand sa nascut porcul sau gaina
Restaurantele se plâng de noi reguli. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Nicolae Bucovală se plânge după ce Autoritatea Națională pentru Protecţia Consumatorilor a stabilit ca restaurantele și alți jucători din Horeca să fie obligați să treacă pe meniu diferite informații în plus față de ceea ce există în prezent.

Restaurantele au primit un nou ordin de la ANPC

Ordinul va intra în vigoare în 20 decembrie și toate restaurantele care nu se vor conforma vor fi închise, potrivit lui Bucovală.

ADVERTISEMENT

Într-o dezbatere la care a participat și ministrul mediului Tanczos Barna și ministrul turismului Constantin Cadariu, președintele OPMC a criticat dur ordinul ANPC legat de informarea obligatorie a consumatorilor la achiziția unor produse în unitățile de alimentație publică.

“Cred că ANPC-ul vrea să ne transforme pe toţi în prozatori. Ordinul ANPC de a scrie pe lista de meniu şi când s-a născut porcul sau vita sau găina mi se pare caraghios. Şi dumneavoastră aţi fost în toată lumea şi noi mai mergem pe unde apucăm, dacă avem profit după o vară, dar nu am văzut nicăieri în lume o asemenea listă de meniu, credeţi-mă.

ADVERTISEMENT

Este imposibil să o facem. Intră în vigoare pe 20 decembrie. Înseamnă că ne vor închide pe toţi pentru că nu le putem face”, a transmis Bucovală.

Întrebat dacă se doreşte distrugerea industriei Horeca prin acest ordin, Bucovală a explicat că ordinul ANPC e ”o crimă”, conform News.ro.

ADVERTISEMENT

“Se pot face în condiţiile în care vom angaja nutriţionişti. Nu ne pricepem. Eu am terminat matematica, de unde să mă pricep la ce îmi cere ordinul ANPC-ului? De ce s-a dat acest ordin? Se doreşte într-adevăr încă o dată distrugerea HoReCa? Chiar nu înţelegem. Funcţionam foarte bine până acum. Puneam cu alergeni, cu nealergeni, cu ce era acolo. Dar acum, ca să scrii la fiecare produs de unde provine, că e îngheţat, că e dezgheţat, ce calorii, vă spun, din punctul nostru de vedere, este o crimă”, a completat Bucovală.

Ordinul ANPC transmite tuturor restaurantelor că au obligația ca pe meniuri să apară informații care fac referire la tipul și cantitatea ingredientelor care depășesc o pondere de 20 de grame din cadrul produsului finit sau al mâncării.

ADVERTISEMENT

Totodată, restaurantele trebuie să afișeze pe meniu informații privind declarația nutrițională precum și aditivii utilizați. Dacă mâncarea va fi livrată, această informație trebuie să fie pusă la dispoziția consumatorului înainte de a comanda.

De asemenea, restaurantele sunt obligate să afișeze valoarea energetică și cantitatea de grăsimi, precum și cantitatea de acizi grași saturați, de zaharuri și de sare. Important, informațiile trebuie să fie înscrise într-un loc vizibil, ”uşor accesibil, lizibil, de neşters şi nu trebuie să fie ascunse de alte materiale scrise sau fotografice, lângă produs, pe un panou sau pe lista meniu”, conform News.ro.

ADVERTISEMENT
Tags: