News

Resturi de rachetă găsite pe o plajă din România. Autoritățile încearcă să afle proveniența proiectilului

Localnicii din zona Gura Portiței, Dobrogea, au alertat autoritățile după ce au găsit pe plajă o bucată dintr-o rachetă pe plajă.
16.01.2023 | 10:56
Resturi de racheta gasite pe o plaja din Romania Autoritatile incearca sa afle provenienta proiectilului
Rachetă pe plajă, descoperită în Dobrogea. Foto: Observatornews.ro
ADVERTISEMENT

Un echipaj pirotehnic din cadrul ISU Dobrogea a intervenit pe plajă, existând informații că ar fi vorba de o rachetă rusească, conform Antena 3.

O rachetă căzută pe plajă în Dobrogea, descoperită de autorități

Momentan autoritățile au transmis doar că e vorba de o componentă care ajută la propulsarea proiectilului și nu reprezintă niciun pericol. Cu toate acestea, obiectul va fi predat experților din MApN.

ADVERTISEMENT

Specialiștii trebuie să determine originea obiectului și modul în care a ajuns pe plajă în România. Cel mai probabil obiectul a căzut în mare și a fost scos la mal de valuri.

Cu războiul din Ucraina la graniță, România privește cu maximă seriozitate orice astfel de incident, mai ales că Republica Moldova a înregistrat recent un astfel de incident de rachetă căzută la doar 20 kilometri de graniță.

ADVERTISEMENT

”În cursul serii de 15.01.2023, echipajul pirotehnic din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dobrogea al județului Constanța a fost solicitat să intervină pentru ridicarea unui element presupus a fi de muniție, scos la mal de valuri, în zona Periboina – Săcele. 

La fața locului, echipajul format din trei subofițeri și un ofițer a identificat obiectul ca fiind booster de rachetă. Acesta a fost ridicat și depozitat, iar, în cursul zilei de astăzi, 16.01.2023, va fi predat structurilor specializate din cadrul Ministerului Apărării Naționale. Obiectul nu prezintă niciun pericol, fiind vorba despre componenta care propulsează racheta”, au transmis autoritățile.

ADVERTISEMENT

Românii care găsesc astfel de elemente de muniție au obligația să sune la 112 și să anunțe această descoperire. De asemenea, pentru siguranța tuturor, oamenii trebuie să știe că trebuie să respecte niște reguli clare atunci când descoperă un astfel de obiect.

Așadar, sunt interzise ridicarea, transportul și introducerea munițiilor în încăperi sau locuințe, comercializarea lor în centre de colectare pentru fier vechi, lovirea munițiilor, introducerea munițiilor în foc, tăierea munițiilor cu scule electrice, cu ferăstrăul sau prin sudură.

ADVERTISEMENT

De asemenea, este interzisă și total nerecomandată folosirea munițiilor pentru improvizarea diferitelor unelte, utilizarea pulberilor şi explozivilor provenite din muniţii în scopuri artizanale precum și demontarea focoaselor sau a altor elemente componente, potrivit Observatornews.ro.

ADVERTISEMENT
Tags: