Rețetă ardelenească de murături la borcan de te lingi pe degete! Gospodinele nu dau greș cu această delicatesă. Sursa foto: Pinterest.com
ADVERTISEMENT
Toamna este sezonul în care toate gospodinele pun la borcane tot felul de legume și verdețuri. Rețeta recomandată pentru joi, 10 septembrie, este cea de murături de inspirație ardelenească ceea ce înseamnă că nu conține absolut deloc oțet.
Murăturile asortate sunt realizate fără coloranți artificiali astfel încât se vor păstra la cămară o perioadă foarte lungă de timp, asta dacă nu sunt savurate înainte.
ADVERTISEMENT
Așadar, pentru a ne apuca de pus murături tot ce trebuie să facem este să ne asigurăm că avem toate cele necesare, adică legumelepreferate.
Rețetă ardelenească de murături asortate. Ingredientele necesare
Ca să preparăm niște murături de te lingi pe degete este foarte important să nu punem la borcane un singur fel de legume, ci mai degrabă asortate pentru că acestea vor împrumuta din arome.
Aceste murături sunt făcute să dobândească gustul specific în urma unui proces natural, fără conservanți, dar mai ales, fără oțet.
Legumele potrivite pentru a fi puse la murat sunt: conopida, gogonelele, țelina, morcovii, varza sau sfecla roșie. Concret, ingredientele de care avem nevoie pentru murăturile ardelenești sunt:
opțional, boabe de muștar, de ienibahar sau alte arome care vă plac.
ADVERTISEMENT
Mod de preparare murături asortate exact ca în Ardeal:
Când ne apucăm de făcut murături nu există cantități pentru că totul se face după ochi sau în funcție de borcanul în care se pun legumele
Atenționare: sfecla și varza roșie vor da o culoare ușor rozalie tuturor legumelor care se află în borcan
Sfat: folosirea merelor sau a gutuilor va face legumele mai colorate, în timp ce ardeiul iute le va păstra tari, fără să se înmoaie prea tare
Recipientele trebuie pregătite din timp, fie că e vorba de borcane, fie că este vorba de un butoi mai mare. Acestea se spală bine și se opăresc înainte de folosire
Mare atenție: la fiecare litru de apă se va adăuga o lingură cu vârf de sare neiodată
Și acum să trecem la prepararea propriu-zisă. Legumele se spală, se taie și se curăță de semințe (cele care au nevoie)
Pe fundul borcanelor se pun 2-3 tije de țelină cu tot cu frunze, iar apoi un strat de legume. Tot aici se adaugă cimbru, bețele de mărar și boabele de piper
Legumele se alternează astfel încât să se umple borcanele și să nu existe spații goale
După fiecare strat de legume se adaugă ardei iute și hrean, cât și aromele (piper, frunzele de dafin, de vișin etc)
Saramura preparată din apă clocotită cu puțină sare neiodată se adaugă peste legumele din borcane până când se umple recipientul
Legumele nu trebuie să se ridice la suprafață și trebuie să fie acoperite în totalitate de saramură
Deasupra se poate așeza o greutate care să țină legumele cât mai lipite
Borcanele cu murături asortate se agită zilnic sau măcar la două zile, în special în prima săptămână de fermentare
Fermentația poate dura în funcție de locul unde stau borcanele. Cu cât este mai răcoare, cu atât acestea vor fi gata mai repede