Life

Rețetă ardelenească de murături la borcan de te lingi pe degete! Gospodinele nu dau greș cu această delicatesă

10.09.2020 | 12:24
Reteta ardeleneasca de muraturi la borcan de te lingi pe degete Gospodinele nu dau gres cu aceasta delicatesa
Rețetă ardelenească de murături la borcan de te lingi pe degete! Gospodinele nu dau greș cu această delicatesă. Sursa foto: Pinterest.com
ADVERTISEMENT

Toamna este sezonul în care toate gospodinele pun la borcane tot felul de legume și verdețuri. Rețeta recomandată pentru joi, 10 septembrie, este cea de murături de inspirație ardelenească ceea ce înseamnă că nu conține absolut deloc oțet.

Murăturile asortate sunt realizate fără coloranți artificiali astfel încât se vor păstra la cămară o perioadă foarte lungă de timp, asta dacă nu sunt savurate înainte.

ADVERTISEMENT

Așadar, pentru a ne apuca de pus murături tot ce trebuie să facem este să ne asigurăm că avem toate cele necesare, adică legumele preferate.

Rețetă ardelenească de murături asortate. Ingredientele necesare

Ca să preparăm niște murături de te lingi pe degete este foarte important să nu punem la borcane un singur fel de legume, ci mai degrabă asortate pentru că acestea vor împrumuta din arome.

ADVERTISEMENT

Aceste murături sunt făcute să dobândească gustul specific în urma unui proces natural, fără conservanți, dar mai ales, fără oțet.

Legumele potrivite pentru a fi puse la murat sunt: conopida, gogonelele, țelina, morcovii, varza sau sfecla roșie. Concret, ingredientele de care avem nevoie pentru murăturile ardelenești sunt:

ADVERTISEMENT
  • legumele enumerate mai devreme
  • castraveții merg de minune, de asemenea
  • o rădăcină de hrean proaspătă
  • bețe de mărar uscat
  • țelină
  • ceapă
  • frunze de vișin
  • frunze de dafin
  • piper boabe
  • sare neiodată
  • opțional, boabe de muștar, de ienibahar sau alte arome care vă plac.

Mod de preparare murături asortate exact ca în Ardeal:

  1. Când ne apucăm de făcut murături nu există cantități pentru că totul se face după ochi sau în funcție de borcanul în care se pun legumele
  2. Atenționare: sfecla și varza roșie vor da o culoare ușor rozalie tuturor legumelor care se află în borcan
  3. Sfat: folosirea merelor sau a gutuilor va face legumele mai colorate, în timp ce ardeiul iute le va păstra tari, fără să se înmoaie prea tare
  4. Recipientele trebuie pregătite din timp, fie că e vorba de borcane, fie că este vorba de un butoi mai mare. Acestea se spală bine și se opăresc înainte de folosire
  5. Mare atenție: la fiecare litru de apă se va adăuga o lingură cu vârf de sare neiodată
  6. Și acum să trecem la prepararea propriu-zisă. Legumele se spală, se taie și se curăță de semințe (cele care au nevoie)
  7. Pe fundul borcanelor se pun 2-3 tije de țelină cu tot cu frunze, iar apoi un strat de legume. Tot aici se adaugă cimbru, bețele de mărar și boabele de piper
  8. Legumele se alternează astfel încât să se umple borcanele și să nu existe spații goale
  9. După fiecare strat de legume se adaugă ardei iute și hrean, cât și aromele (piper, frunzele de dafin, de vișin etc)
  10. Saramura preparată din apă clocotită cu puțină sare neiodată se adaugă peste legumele din borcane până când se umple recipientul
  11. Legumele nu trebuie să se ridice la suprafață și trebuie să fie acoperite în totalitate de saramură
  12. Deasupra se poate așeza o greutate care să țină legumele cât mai lipite
  13. Borcanele cu murături asortate se agită zilnic sau măcar la două zile, în special în prima săptămână de fermentare
  14. Fermentația poate dura în funcție de locul unde stau borcanele. Cu cât este mai răcoare, cu atât acestea vor fi gata mai repede
  15. Spor la treabă!
ADVERTISEMENT