Cu toții ne-am bucurat în copilărie de gustul batoanelor cu mac, de cele mai multe ori cumpărate pentru că bunicile sau mamele le găteau doar în zilele de sărbătoare sau, mai rar, ca desert la final de săptămână.
Pentru a vă reaminti de gustul copilăriei, FANATIK vă propune o rețetă de batoane cu mac simplu și ușor de realizat acasă. Și vă divulgă ingredientul secret care să facă preparatul pufos și delicios. Pentru început trebuie să vă pregătiți cele necesare și, să le lăsați la temperatura camerei.
Ingrediente:
Topping:
Mod de preparare:
Luați un bol și puneți făina, zahărul, sarea și drojdia și amestecați. Peste ele adăugați apa și uleiul și frământați cu mâna până se omogenizează aluatul. Se lasă la dospit timp de o oră aproape de o sursă de căldură, până crește aproape dublu față de volumul inițiat. Unele gospodine pot prefera mașina de pâine pentru o variantă mai comodă.
După procesul de dospire, aluatul îl împărțim în 8 părți egale.
Fiecare bucată o întindem în formă dreptunghiulară pentru a o putea rula.
Înfășurăm pe lungime fiecare dreptunghi de aluat și le așezăm în tava pregătită în prealabil cu hârtie de copt sau, dacă nu mai aveți, unsă cu unt și tapetată cu făină.
După rularea celor 8 batoane, mai lăsăm pentru circa 30 minute tava la loc cald. În timpul acesta facem un amestec din cele 50 ml apă și o linguriță de făină. Ungem rulorurile cu combinația obținută cu o pensulă si presărăm macul folosindu-ne de o sită.
Pentru o mai bună coacere, cuptorul se preîncălzește la 200 grade pentru câteva minute, apoi se introduce 25-30 minute tava în cuptor până se rumenesc frumos batoanele.
Cât timp are loc coacerea, preparăm siropul din apă cu zahăr și ungem batoanele cu acest lichid cât sunt încă fierbinți.
Sport la gătit și poftă bună!