Life

Cea mai dulce rețetă de post. Cozonac aromat și pufos, perfect pentru postul Crăciunului

Iată cum să faci cel mai bun cozonac de post. Este o rețetă perfectă pentru postul Crăciunului și care se face foarte rapid, fără prea mari bătăi de cap.
21.11.2021 | 17:23
Cea mai dulce reteta de post Cozonac aromat si pufos perfect pentru postul Craciunului
Rețetă de cozonac de post, pas cu pas. Foto: paginidebucate.ro
ADVERTISEMENT

Dacă vrei să ții post și ai vrea să mânânci ceva dulce, atunci o rețetă foarte bună pentru tine este cea de cozonac pufos. Se face foarte simplu și rapid, iar lista de ingrediente nu te va costa prea mult.

Iată de ce ingrediente vei avea nevoie pentru aluat:

450-500g făină

300ml apă minerală

80ml ulei

6 linguri de zahăr

2 plicuri zahăr vanilat

o esență lămâie sau portocală

coaja de la o lămâie sau portocală

un vârf de linguriță pudră turmeric

un pliculeț drojdie uscată

un praf de sare

Lista de ingrediente pentru umplutură este următoarea:

100g nucă măcinată

50g stafide

esență de rom

2-3 linguri de apă

3 linguri de zahăr

2 linguri de cacao

Cum se prepară cozonacul de post

Începem prin a cerne făina, apoi punem drojdia, zahărul vanilat și un strop de sare și omogenizăm totul.

ADVERTISEMENT

Separat, amenstecăm esența de lămâie, zahărul, coaja de lămâie sau portocală și praful de turmeric cu apa minerală, care trebuie încălzită.

Atunci când zahărul se topește, putem opri focul, iar acest amestec trebuie pus peste făină, după care trebuie să amestecăm încet.

ADVERTISEMENT

După aceea punem și uleiul și ne apucăm să frământăm ușor, pentru ca toate ingredientele să se combine foarte bine, iar apoi lăsăm cozonacul să crească.

Îl acoperim cu un prosop și îl ducem într-un loc cald, unde cozonacul de post ar trebui să își dubleze volumul.

ADVERTISEMENT

Rețetă de cozonac de post, pas cu pas

Între timp, ne ocupăm de umplutura pentru cozonac, iar ingredintele le-am menționat deja mai sus.

Amestecăm nuca cu zahăr, cacao, stafide, esență de rom și apă până când avem o consistență de cremă.

ADVERTISEMENT

Împărțim aluatul de cozonac în două. Punem niște ulei pe blat, și întindem aluatul în formă de dreptunghi. Punem jumătate de umplutură și apoi îl rulăm.

La fel trebuie să procedăm și cu celalată parte de aluat. Apoi, împletim cele două părți și punem cozonacul de post într-o tavă.

Îl lăsăm să stea 10 sau 15 minute și după aceea îl ungem cu ulei și presărăm zahăr deasupra.

Cozonacul trebuie copt la 200 de grade pentru circa 30 sau 35 de minute. Acesta trebuie lăsat un timp să se răcească după ce l-am scos din cuptor.

ADVERTISEMENT