Dacă vrei să ții post și ai vrea să mânânci ceva dulce, atunci o rețetă foarte bună pentru tine este cea de cozonac pufos. Se face foarte simplu și rapid, iar lista de ingrediente nu te va costa prea mult.
450-500g făină
300ml apă minerală
80ml ulei
6 linguri de zahăr
2 plicuri zahăr vanilat
o esență lămâie sau portocală
coaja de la o lămâie sau portocală
un vârf de linguriță pudră turmeric
un pliculeț drojdie uscată
un praf de sare
100g nucă măcinată
50g stafide
esență de rom
2-3 linguri de apă
3 linguri de zahăr
2 linguri de cacao
Începem prin a cerne făina, apoi punem drojdia, zahărul vanilat și un strop de sare și omogenizăm totul.
Separat, amenstecăm esența de lămâie, zahărul, coaja de lămâie sau portocală și praful de turmeric cu apa minerală, care trebuie încălzită.
Atunci când zahărul se topește, putem opri focul, iar acest amestec trebuie pus peste făină, după care trebuie să amestecăm încet.
După aceea punem și uleiul și ne apucăm să frământăm ușor, pentru ca toate ingredientele să se combine foarte bine, iar apoi lăsăm cozonacul să crească.
Îl acoperim cu un prosop și îl ducem într-un loc cald, unde cozonacul de post ar trebui să își dubleze volumul.
Între timp, ne ocupăm de umplutura pentru cozonac, iar ingredintele le-am menționat deja mai sus.
Amestecăm nuca cu zahăr, cacao, stafide, esență de rom și apă până când avem o consistență de cremă.
Împărțim aluatul de cozonac în două. Punem niște ulei pe blat, și întindem aluatul în formă de dreptunghi. Punem jumătate de umplutură și apoi îl rulăm.
La fel trebuie să procedăm și cu celalată parte de aluat. Apoi, împletim cele două părți și punem cozonacul de post într-o tavă.
Îl lăsăm să stea 10 sau 15 minute și după aceea îl ungem cu ulei și presărăm zahăr deasupra.
Cozonacul trebuie copt la 200 de grade pentru circa 30 sau 35 de minute. Acesta trebuie lăsat un timp să se răcească după ce l-am scos din cuptor.