Mirela Vaida se pregătește intens de Paște și le-a prezentat fanilor rețeta ei de cozonac moldovenesc, așa cum făcea și mama ei în copilărie. Frumoasa blondină a menționat că îl face exact după rețeta celei care i-a dat viață.
Vedeta de la Antena 1 a postat rețeta de cozonac pe canalul ei de YouTube, unde explică, pas cu pas, cum trebuie să procedăm ca să ne iasă ca la carte.
Prezentatoarea de la „Acces Direct” a făcut cozonaci cu nucă și rahat, însă rețeta este una destul de complicată și ai nevoie de ambiție și răbdare ca să o poți pregăti.
„Este o reţetă pe care o făcea mama când eram acasă. Aşa o ştiu de la ea, aşa o s-o fac şi eu. Este vorba despre cozonac moldovenesc cu umplutură de nucă şi rahat. Este o rețetă destul de complicată”, a spus Mirela Vaida înainte de a prezenta care sunt ingredientele și pașii de urmat pentru cozonacul moldovenesc.
Într-un vas în care a fost pusă făina de grâu se presară sare, zahăr, drojdia dizolvată în lapte cald, apoi se amestecă. Mirela Vaida precizează că nu este obligatoriu să respecți un anumit gramaj și că anumite ingrediente se pot pune „după ochi”.
„După ce ați făcut aces amestec, adăugați unt, câteva linguri de smântână și între patru și șase ouă la un kilogram de făină. Apoi adaug, pe rând, 6 gălbenuşuri şi amestecăm. Mai pun şi pun lapte, să se omogenizeze.
Pun coaja de lămâie rasă şi amestecăm bine. Adaug un pic de esenţă de rom, portocală şi lămâie. Începem să omogenizăm, mai punem puţin lapte şi apă minerală, pentru a afâna acest aluat.
Deja încep să frământ coca. Este galben de la gălbenuşurile de ouă, aşa se face în Moldova. Eu nu l-am făcut cu foarte multe ouă, dar tot se cunoaşte şi vede, pentru că aşa se trebuie să arate un cozonac. O să-l las aluatul la dospit vreo oră, acoperit”, a transmis Mirela Vaida în clipul ei.
În timp ce crește aluatul, poți începe să prepari umplutura pentru cozonacul moldovenesc. Într-un vas se pun zahărul, pudra de cacao, miezul de nucă și peste ele se toarnă puțin lapte, apoi esențele (de rom, lămâie și portocală). Se amestecă pentru obținerea unei paste omogene. Tăvile de copt se vor unge cu unt.
„După ce a crescut aluatul, îl iau şi îl împart în patru, deoarece o să fac doi cozonaci împletiţi. Începem să întindem aluatul şi punem multă umplutură de nucă pe fiecare bucată. Acum, peste umplutură, punem rahat şi stafide. Apoi rulăm fiecare bucată şi împletim, două cu două, şi îi punem în tăvi.
Îi mai acoperim încă zece minute, timp în care încălzim cuptorul. În acest timp, am pus un gălbenuş cu ulei de măsline, cu care vom unge cozonacii înainte să îi punem la cuptor. La copt, îi lăsăm aproximativ 45 de minute. După ce sunt copți și îi scoatem din cuptor, îi presărăm cu zahăr pudră”, a continuat Mirela Vaida.