Sporturi

Rețetă de cozonac marca Sorin Bontea. Ce sfaturi are juratul de la Chefi la cuțite pentru gospodine

21.04.2021 | 13:25
Reteta de cozonac marca Sorin Bontea Ce sfaturi are juratul de la Chefi la cutite pentru gospodine
Rețetă de cozonac de la Sorin Bontea. Foto: Instagram & Youtube
ADVERTISEMENT

Vă prezentăm o savuroasă rețetă de cozonac marca Sorin Bontea, pe care o puteți prepara după prețioasele indicații ale bucătarului de la Chefi la cuțite, un desert ideal mai ales acum că se apropie sărbătorile pascale.

Sorin Bontea și-a dezvăluit câteva secrete culinare de când este chef al emisiunii de la Antena 1, iar unul din preparatele sale preferate este cozonacul, pe care îl face cu dibăcie și multă dragoste de fiecare dată când i se face poftă sau cei din jur îi cer asta.

ADVERTISEMENT

Cozonacul pe care Sorin Bontea l-a pregătit conține doar cacao și nucă și, după cum spune maestrul bucătar, este destul de simplu de făcut.

Rețetă de cozonac marca Sorin Bontea

Pentru rețetă aveți nevoie de un kilogram de făină, 350 de grame de zahăr, 8 gălbenușuri (doar pentru aluat), coajă de lămâie și portocală rasă și uscată, 50 de militri de ulei de floarea soarelui, jumătate de linguriță de sare, 14 grame de drodjie uscată, extract sau esență de vanilie, lapte și unt.

ADVERTISEMENT

Cantitățile prezentate de Bontea sunt pentru doi cozonaci. Prima oară se pune laptele la încălzit (în jur de 400 de mililitri).

Se amestecă în făină drojdia, coaja de lămâie și coaja de portocală. „Dacă pui sarea în gălbenușurile de ouă devine mai intensă culoarea. Am să pun 150 de grame de unt, am să-l topesc”, a continuat să explice bucătarul pe Youtube.

ADVERTISEMENT

Se dizolvă zahărul în lapte, dar acesta nu trebuie să fie fierbinte. Se adaugă ouăle și extractul de vanilie în făină și apoi laptele.

Când se omogenizează bine coca se adaugă treptat untul combinat cu ulei, puțin câte puțin. Se frământă apoi bine aluatul de cozonac.

ADVERTISEMENT

Bontea le-a arătat oamenilor tehnica prin care obține un cozonac pufos, fâșii, dându-i mai multe bule de aer. Aluatul se lasă la crescut o oră, o oră și jumătate, dar la fiecare jumătate de oră trebuie lungit și împăturat din nou.

De ce ai nevoie pentru compoziție

Pentru compoziție e nevoie de 6 albușuri, 150 de grame de zahăr, 80 de grame de cacao, 250 de grame de nucă și cam 250 de mililitri de esență de rom.

Se bat albușurile spumă cu zahărul până se face o bezea, și apoi se adaugă restul ingredientelor cu care va fi umplut cozonacul.

După ce aluatul a crescut suficient, se împarte în patru bucăți care vor forma doi cozonaci. Se umple fiecare bucată, iar poi cele două se împletesc pentru un cozonac, iar procedeul se repetă la cel de-al doilea. Se pun apoi la cuptor cozonacii. Poftă bună!

 

 

ADVERTISEMENT