Dacă nu știi ce să mai mănânci în Postul Paștelui și ți-e poftă de ceva dulce, rețeta de halva de casă este cea care te poate salva. Este mult mai sănătoasă decât cea din comerț și nu ai nevoie de mulți bani ca să o prepari.
Postul Paștelui a început deja și poate fi dificil să-ți creezi un meniu, mai ales că specialiștii recomandă evitarea anumitor alimente. Totodată, prețul produselor ce pot fi consumate în această perioadă a crescut semnificativ, astfel că poți fi pus în dificultate.
Prin urmare, un desert făcut în casă este ideal. Deși se găsește halva la toate magazinele, este mult mai bine să o faci cu mâna ta, pentru că poți controla ingredientele, iar zahărul poate fi înlocuit cu îndulcitori naturali.
De altfel, migdalele, nucile de caju sau de Brazilia pot lua locul semințelor de floarea soarelui în cazul nu-ți sunt pe plac sau din diferite motive nu le poți mânca, iar când vine vorba de unt, variantele care vor face ca halvaua sa fie de post sunt untul de cocos sau de cacao.
De asemenea, în funcție de preferință mai pot fi adăugate arome, merișoare sau goji. Ingredientele absolut necesare pentru halvaua de casă sunt: 300 de grame de semințe de floarea soarelui (sau înlocuitorii menționați anterior), 150 de grame de unt de cocos sau de cacao, 150 de grame de zahăr pudră/ înlocuitor, 1 linguriță de extract de vanilie/ rom/ cafea.
Pentru a face halva de casă, primul pas este să călești, fără ulei, cele 300 de grame de semințe. Atenție, însă, pentru că acestea se rumenesc destul de repede, astfel că trebuie să amesteci constant ca să nu se ardă.
Atunci când s-au răcit, semințele se macină fie cu un robot de bucătărie, fie cu un aparat de cafea. După ce au fost mărunțite bine, se pun într-un bol cu zahărul sau îndulcitorul natural ales. Totodată, acesta este și pasul în care adaugi esența dorită.
Între timp, într-o cratiță separată se topește untul și apoi se toarnă peste amestecul din bol. Amestecă foarte bine competiția până când devine densă. Atenție, însă, pentru că ea nu trebuie să fie uscată, deci dacă e nevoie, mai adaugă unt.
Amestecul astfel obținut se așază într-o tavă tapetată anterior cu folie de aluminiu. Presează bine halvaua cu o spatulă sau cu palmele, apoi acoper-o cu folie alimentară și pune-o la frigider pentru cel puțin patru ore.