Ce nu trebuie să mănânci sub nicio formă în zilele de post. Aceste alimente sunt pline de E-uri și ar trebui să te ferești de ele pe cât posibil.
Preparatele de post pot conține până la 50 de E-uri, iar persoanele care vor să țină postul Paștelui trebuie să se ferească de acestea. Printre cele mai nocive a alimente de post sunt pateul vegetal, margarina, halvaua sau gumă de mestecat.
Pateul vegetal este poate cel mai nociv dintre aceste alimente, deoarece acesta conține 13 E-uri, margarina are și ea 6 E-uri, sucul de tip ceai din comerț are la rândul său alte 8 E-uri.
Dar lista nu se termină aici, pentru că și pâinea mai conține 4 E-uri, halvaua are 3 E-uri, iar laptele de soia are și el până la cinci E-uri.
Iar dacă cineva credea că guma de mestecat este sănătoasă, iată că răspunsul specialiștilor de la Info Cons a venit rapid pentru a dărâma această teorie. O singură gumă are până la 11 E-uri.
Cei mai întâlniți aditivi alimentari în acest caz sunt acidul ascorbic, care este regăsită în mod natural majoritatea fructelor și legumelor, și acidul citric, deoarece conferă un gust plăcut de acid.
Acesta din urmă este foarte solubil în apă și poate fi adăugat cu ușurință în tot felul de produse, de la jeleuri la fructe congelate, până la sucuri sau diverse tipuri de dulciuri.
Acidul citric este necesar pentru clarificarea enzimatică a sucurilor dar și pentru ca mierea de albine să nu se zaharisească atunci când o cumpărăm de pe raft.
O altă veste proastă este că o asemenea gustare de post cu pateu, margarină și lapte de soia, poate avea aproape 5,6 g de sare, în condițiile în care într-o singură zi o persoană ar trebui să consume doar 5 g, iar noi servim această porție la o singură masă.
Așadar, sfatul este unul extrem de simplu pentru persoanele care vor să țină post. Cel mai bine este să vă gătiți singuri mâncarea, fie ea cât mai simplă. Rețetele de post gătite cu propriile mâini în bucătărie sunt cu siguranță mult mai sănătoase.