Life

Reţeta de zacuscă de vinete şi ardei, aşa cum o făcea bunica. Ce ingrediente îţi trebuie

06.08.2020 | 10:38
Reteta de zacusca de vinete si ardei asa cum o facea bunica Ce ingrediente iti trebuie
Reţeta de zacuscă de vinete şi ardei, aşa cum o făcea bunica. Ce ingrediente îţi trebuie sursă foto: antena1.ro
ADVERTISEMENT

Există numeroase variante și sortimente de zacuscă, dar rețeta tradițională, cea pe care o făcea bunica acasă, este cea mai gustoasă. Fanatik vă spune cum puteți obține gustul copilăriei în cel mai simplu mod.

Nu e ușor să prepari zacuscă, est drept, de aceea, cei mai mulți dau iama în magazine unde au sortimente pe alese. Gustul copilăriei, însă, nu se găsește la rafuri, așa că acele gospodine care vor să mențină tradiția moștenită de la mama și de la bunica, aleg această rețetă.

ADVERTISEMENT

Rețeta clasică de zacuscă de vinete cu roșii şi ardei nu este tocmai simplă, dar la final. veți realiza că a meritat tot efortul depus.

Cea mai bună rețetă de zacuscă de vinete

Ingrediente:

 

  • Vinete coapte, curăţate şi scurse bine – 3 kg
  • Ardei si gogoşari copţi şi curăţaţi 2 kg
  • Ceapă albă – 2 kg
  • Bulion de roşii – 3 l
  • Ulei de floarea soarelui – 500 ml
  • Sare după gust
ADVERTISEMENT

Cum se prepară

Coaceți vinetele pe tablă (tigaie veche, sau cuptor), le curățați și le lăsați să se scurgă. La fel faceți și cu ardeii și gogoșarii. Îi coaceți, le puneți sare și-i lăsați să se scurgă bine. După ce aţi copt şi curăţat vinetele, ardeii şi gogoşarii şi aţi pregătiti bulionul sau sucul de roşii, ceapa se toacă mărunt într-un robot de bucătărie sau mașina de tocat carne.

Uleiul se încinge bine într-un ceaun mare, se adaugă ceapa și lăsați să se calească, amestecând periodic. După 15 minute, se adaugă bulionul de roșii. Lăsați să fiarbă aprximativ 15 minute, amestecând încontinuu.

ADVERTISEMENT

În acest timp, vinetele și ardeii se dau prin robot sau mașina de tocat carne. Într-un alt ceaun mai mic sau tigaie adâncă turnați puțin ulei, vinetele, ardeii și le lăsați să se călească vreo 15 minute împreună.

Turnați amestecul de vinete în ceaunul cu ceapă și bulion. Amestecați, potriviți de sare, și, când începe să fiarbă bine, dați focul mic și lăsați-l vreo 2 – 3 ore la fiert, amestecând periodic.

ADVERTISEMENT

În timp ce fierbe, o să vedeți să i se schimbă textura, gustul, culoarea. Trebuie fiartă cât mai bine, conform voceatransilvaniei.ro.

Zacusca este gata când devine lucioasă și uleiul iese la suprafața. Turnați conținutul fierbinte în borcanele curate și uscate din timp.

 

ADVERTISEMENT