Life

Rețetă simplă de cozonac. Se face imediat, iese gustos și pufos

Află cum se face această rețetă simplă de cozonac. Vei putea să savurezi rapid un cozonac pufos și foarte gustos.
11.04.2024 | 07:30
Reteta simpla de cozonac Se face imediat iese gustos si pufos
Rețetă simplă de cozonac. Iată cum poți să prepari imediat cozonac gustos, ideal pentru Paște. Sursa foto: Pinterest
ADVERTISEMENT

Se apropie Paștele, iar gospodinele din toată România se pregătesc să prepare cele mai gustoase preparate specifice acestei perioade. Cu această rețetă simplă de cozonac, vei putea pune pe masa familiei tale cozonacul pufos și delicios pe care îl iubește toată lumea.

Cum se face, de fapt, cozonacul simplu și rapid

Gustul și mirosul cozonacului proaspăt este unul care însuflețește sărbătorile pascale și aduce bucurie în orice casă. Pentru ca un cozonac românesc să aibă gustul și savoarea de odinioară, trebuie ca ingredientele pe care le folosesc gospodinele să fie atent alese.

ADVERTISEMENT

De asemenea, poți scoate din cuptor un cozonac pufos și delicios doar dacă respecți pașii de preparare cu meticulozitate. În continuare, îți vom prezenta ingredientele secrete și mai puțin secrete ale cozonacului simplu și pufos, dar și pașii de preparere ai unui preparat la fel de apreciat precum gogoșile pufoase.

Ingrediente secrete pentru cozonac

Pentru ca rezultatul final să fie un cozonac pufos și gustos, este important să respecți lista ingredientelor. Asigură-te că nu alegi alte variante decât cele prezentate. Ai nevoie de:

ADVERTISEMENT
  • 1 kg de făină
  • 500 ml de lapte gras (minimum 3,5%)
  • 250 g de zahăr tos
  • două cubulețe de drojdie proaspătă
  • o linguriță de sare
  • 200 g de unt
  • 3 plicuri de zahăr vanilat

Pentru un plus de gust și savoare, rețeta simplă de cozonac trebuie completată cu o coajă de lămâie și cu umplutură. Poți să mergi pe varianta rahatului sau pe opțiunea de a adăuga bucățele de ciocolată în aluat.

ADVERTISEMENT

Cum se prepară cozonacul simplu

O rețetă simplă de cozonac implică și un proces de preparare care trebuie desfășurat cu atenție. Este nevoie să cerni făina, cu o seară înainte de a pune cozonacul la cuptor. Făina se cerne de trei ori, astfel încât să capete pufoșenie.

Separat, într-un vas, laptele trebuie amestecat cu zahărul și pus la încălzit. După ce zahărul se dizolvă, lasă amestecul la răcit.

ADVERTISEMENT

Într-un alt vas, topește drojdia și adaugă o linguriță de zahăr, diuă de făină și încă trei linguri de lapte. Pune amestecul în mijlocul movilei de făină lăsate într-un vas curat, frământă și lasă la crescut.

După ce aluatul își dublează volumul, completează cu restul laptelui și adaugă și cinci gălbenușuri de ou, bătute în prealabil. Frământă pentru 30 de minute și lasă aluatul la dospit, la cald, pentru 40 de minute.

Împarte aluatul obținut în patru bucăți. Acestea trebuie întinse pe masă și umplute cu umplutura aleasă. Preferatele gospodinelor sunt rahatul, fulgii de ciocolată, dar și variantele tradiționale precum nuca și pudra de cacao.

Transformă bucățile în suluri împletite două câte două și adaugă-le în tava în care au pus hârtie de copt. Unge fiecare cozonac cu gălbenuș de ou diluat într-o lingură de lapte și lasă la crescut.

După ce cozonacul și-a dublat volumul în tavă, poate fi introdus la cuptor. Lasă-l acolo pentru 45 de minute, iar apoi te poți bucura de un preparat gustos, pufos și obținut fără eforturi. Poftă bună!

ADVERTISEMENT