Sport

Reverența lui Daniel Șendre pentru cei care şi-au salvat clubul: ”Ridică-te Dinamo şi umblā!”

Editorialistul Fanatik, Daniel Şendre, oferă detalii despre oamenii care au făcut posibil momentul de bucurie trăit de suporteri după aprobarea noului plan de reorganizare.
05.09.2023 | 19:34
Reverenta lui Daniel Sendre pentru cei care siau salvat clubul Ridicate Dinamo si umbla
Reverența lui Daniel Șendre pentru cei care si-au salvat clubul: ”Ridică-te Dinamo si umblā!”
ADVERTISEMENT

În vara lui 2021, imediat după intrarea în insolvență, a trebuit să fac un drum la Săftica, în numele DDB, al cărui membru eram, pentru a sta de vorbă cu câțiva jucători. Perioada era una absolut critică, bani în club nu erau deloc, la echipă venise Dario Bonetti, care era obligat să țină Dinamo pe linia de plutire cu juniori de la CCJ și cu cine mai rămăsese în barcă după plecarea străinilor aduși de Cortacero.

Reverența lui Daniel Șendre pentru cei care si-au salvat clubul

Vorbim de jucători care aveau restanțe de încasat și care se simțeau înșelați. Sorescu & CO credeau că insolvenţa fusese planuită cu mult timp înainte, pe la spatele lor, ceea ce era complet fals. Dumnezeu știe că suporterii s-au luptat din răsputeri să adune bani pentru a plăti salarii și facturi către furnizori, evitând astfel falimentul, însă datoriile se tot prăvăleau, sufocându-i. Insolvența era singura variantă rămasă pentru a bloca dispariția!

ADVERTISEMENT

Suporterii au refuzat atunci ca Dinamo să moară și toți dinamoviștii să moară în el, iar jucătorii trebuiau să înțeleagă neapărat asta, în numele bătăliilor ce urmau pe teren!

În ziua aceea de vară fierbinte, la Săftica, l-am întrebat pe unul dintre băieti cum se descurcă cu căldura copleșitoare din camere, după antranemente. “Ah, păi nu mai e problemă, că acum avem aer condiționat”, mi-a răspuns.

ADVERTISEMENT

“Erau zile sălbatice, în care nici măcar mass media nu părea dispusă să încetinească vreun pic”

Știam că au, voiam doar să conștientizeze eforturile depuse pentru a le asigura cele mai bune condiții posibil. De altfel, întreaga opinie publică trebuie să știe că jucătorii lui Dinamo nu au fost abandonați niciodată, indiferent cât de critice au fost momentele!

Erau zile de coșmar, în care câțiva oameni luaseră Dinamo de mână și îl traversau strada printre tiruri, camioane, autobuze și SUV-uri rulând în mare viteză, în timp ce de pe versanți cădeau noroi, frunze îngălbenite de vremuri și bucăți mari desprinse din stânci. Claxoane, urlete, scuipați și înjurături, însă nici o urmă de frână, erau zile sălbatice, în care nici măcar mass media nu părea dispusă să încetinească vreun pic. Un singur pas greșit, o minimă ezitare și Dinamo ar fi fost una cu asfaltul. Astăzi, în loc de bucurie pentru trecerea planului ar fi fost lumânări aprinse în cimitir!

ADVERTISEMENT

Cine erau oamenii care traversau Dinamo prin furtunā, opinia publică știe, în mare, se știu și ei, eu astăzi doar îi aplaud, începând cu suporteri simpli, PCH, DDB și terminând cu RTZ, însă mai vreau să zic niste lucruri, pentru că așa este drept.

Planul de reorganizare aprobat de Instanță este unul cât se poate de corect față de angajați, instituții și companii. Deși s-au tăiat 24,5 mil de lei datorii, prin planul depus de RTZ, salariații și statul își vor primi ce au de primit de la club, integral. Singurii afectați sunt cei prinși în categoria “chirografari”, printre care se regăsesc și jucători aduși de spanioli, pe contracte aiuritoare, care au forțat practic insolvența lui Dinamo față de toți ceilalți.

ADVERTISEMENT

În categoria “chirografari” se mai regăsește însă un nume la care vreau neapărat să ajung.

“Mulți bani au pompat «Iuhaszii» în Dinamo al tuturor câinilor, nu doar al lor!”

Pe “Tata Nițu” și Claudiu Ciolan îi știu mai toți dinamoviștii, sunt doi oameni de afaceri care au ajutat clubul în momente grele, fie direct, fie prin intermediul DDB, fără să se bată cu cărămida în piept. Un alt om care a ajutat este și Nicolae Badea, în felul lui mai ciudat, așa, chiar tocsun, însă fie și faptul că a deschis niște uși pentru DDB a contat mult. Adevărul trebuie spus, indiferent dacă inflameaza sau nu, iar dacă omul ăsta mai mult a îngropat decât a ajutat Dinamo va lămuri timpul, nu eu!

Însă Nicu Badea era acționar la club, în definitiv, Tata Nițu și Claudiu Ciolan, nu! Și nici nea Marin! La numele ăsta sunt convins că suporterii au tresărit!

Nea Marin este seniorul familiei Iuhasz, oameni de afaceri care sponsorizează Dinamo de foarte mult timp. Tatăl, împreună cu Cătălin, fiul, băgau bani la handbal, la CS, iar în momentul în care lucrurile au luat-o complet razna la fotbal, la FC, au răspuns prezent fără să stea pe gânduri. Membri Elite Premium (€19.480) în program DDB, familia a băgat, direct în Dinamo sau prin DDB, miliarde!

Cantonament, deplasări, comisioane la antrenori și impresari, prime la jucători, salarii ale angajaților, unul chiar înainte se sărbătorile de Crăciun 2020, mulți bani au pompat “Iuhaszii” în Dinamo al tuturor câinilor, nu doar al lor!

Cu seniorul n-am vorbit niciodată, însă de dimineață l-am sunat pe Cătălin, știind că sunt în categoria “praful de pe tobă” din plan.

Mi-a confirmat ce știam; nu vor face apel în Instanță și nimic altceva pentru a-și mai recupera din banii prinși în “reorganizare”, după ce la alții renunțaseră deja, în scris, pentru că ideea a fost doar “să ajute Dinamo”!

Marian Iuhasz, în centru, şi Cătălin Iuhasz, în dreapta
Marin Iuhasz, în centru, şi Cătălin Iuhasz, în dreapta

“Despre lupta DDB poate ar merita să scriu chiar o carte”

Nea Marin și Cătălin sunt printre cei care au ținut clubul de mână, la greu, într-o discreție remarcabilă. “Am avut și beneficii prin asocierea cu brandul Dinamo”, mi-a zis cel mic, la telefon, după ce îmi confirmase crucea pusă pe “pagubă”.

“Cu banii pe care i-ați băgat în club ați fi putut să cumpărați imagine asociindu-vă cu 10 branduri, nu doar cu Dinamo”, i-am răspuns, moment în care a tăcut și tăcut am rămas, secunde bune, și eu. Era liniștea în care timp de 2 ani câinii ăștia au ajutat Dinamo să treacă în viaţa prin moarte.

Suporterii au salvat Dinamo și apoi oricine altcineva, lucru pe care sper să nu-l conteste nimeni, vreodată, în România! Dintre suporterii “simpli” nu amintesc nici un nume, pentru ca mi-ar trebui multe pagini şi riscul de a omite pe cineva e prea mare; despre lupta DDB poate ar merita să scriu chiar o carte.

În categoria chirografari se regăsesc inclusiv bani donaţi prin DDB, la care s-a renunţat, pentru ca noilor acţionari să le fie cât mai uşor de gestionat situaţia. Sper ca Red & White să nu uite asta, de aici şi pretenţiile mele extrem de mari, considerate de unii chiar exagerate. Nu sunt, pentru că sacrificiile suporterilor au fost uriaşe!

“Mă bucur că planul a trecut și sper că peste Dinamo cerul de acum să rămână mereu senin”

17 aparate de aer condiționat, odată, plus montajul, permit jucătorilor lui Dinamo să se odihnească după antrenamente și astăzi, la Săftica, în canicula verilor Red & White.

Mă bucur că planul a trecut și sper că peste Dinamo cerul de acum să rămână mereu senin, în timp ce întind mâna tuturor celor care i-au fost alături sub nori grei, care plouau moarte!

Marin și Cătălin Iuhasz sunt doi dintre acești oameni, care ar merita acțiuni la club, gratis, pentru că suporterii, prin APCH, au acţiuni deja.

În contul lor au oferit bani, sacrificii, muncă, nopți nedormite și lacrimi, soptindu-i astăzi, în ureche, prin mine, uşor: “RIDICĂ-TE DINAMO ŞI UMBLA, MÂNDRU, ONORABIL ŞI DEMN!”

Câinii tāi te salutā!

ADVERTISEMENT