News

Revoltător, Raiffeisen Bank a început închiderea conturilor companiilor româneşti. Austria trece la contramăsuri, enervată de ostilitatea românilor

Austria se răzbună pe români, după ce aceştia şi-au exprimat nemulţumirea cu privire la neacceptarea ţării noastre în Schengen. Unor clienţi Raiffeisen le-au fost închise conturile
27.12.2022 | 11:50
Revoltator Raiffeisen Bank a inceput inchiderea conturilor companiilor romanesti Austria trece la contramasuri enervata de ostilitatea romanilor
Raiffeisen Bank a trecut la închiderea conturilor clienţilor români Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Anunţul lui Sorin Grindeanu că Ministerul Transporturilor şi structurile din subordine îşi mută conturile de la BCR la CEC, dar fi amenzile date de ANPC mai multor companii austriece din ţara noastră, precum OMV, Hervis şi Agrana, au primit rapid răspuns din partea Vienei.

Explicaţia Raiffeisen de închidere a conturilor nu e susţinută de cifre

Austriecii au trecut la contramăsuri după declaraţiile înverşunate ale mai multor oficiali români şi anulările în serie ale vacanţelor în această ţară, după ce guvernul cancelarului Karl Nehammer a votat împotriva aderării României la spaţiul Schengen.

ADVERTISEMENT

Raiffeisen Bank, a treia bancă din punct de vedere al creditării din piața românească, a început practic închiderea conturilor companiilor româneşti, după cum o dovedeşte situaţia unui antreprenor cu afaceri în domeniul metalelor şi minereurilor.

Explicaţia băncii austriece este sumară şi lipsită de consistenţă, după cum reiese din adresa pe care Raiffeisen Bank i-a transmis-o titularului contului.

ADVERTISEMENT

“Prin prezenta vă comunicăm decizia de închidere a conturilor menționate în cuprinsul prezentei notificări, precum și a tuturor celorlate produse și servicii bancare deschise pe numele …. În justificarea acestei decizii ne prevalăm de dispozițiile legale în vigoare (Legea nr. 209/2019 privind serviciile de plată) și prevederile din Condițiile Generale de Derulare a Operațiunilor Bancare”, se arată în adresa trimisă Raiffeisen Bank, publicată de money.ro.

Adresa Raiffeisen Bank
Adresa Raiffeisen, în care titularul e informat de închiderea conturilor
Foto: money.ro

Banca austriacă ar fi justificat, neoficial, măsura de închidere a conturilor, prin faptul că respectiva companie avea un rulaj prea mic prin banca austriacă.

ADVERTISEMENT

Totuşi, potrivit site-ului Ministerului Finanțelor, compania românească a avut o cifră de afaceri de aproximativ 3 milioane de lei în 2021 și 2,8 milioane de lei în 2020, tranzacţiile derulându-se prin conturile bancare ale Reiffeisen.

Conducerea băncii austriece nu a răspuns solicitărilor money.ro cu privire la aceasă situaţie, în schimb CEO-ul Raiffaisen, Zdenek Romanek, transmitea public, pe 22 decembrie, un mesaj de susţinere a aderării ţării noastre la Schengen, “ca de la român la român”, cum spunea el.

ADVERTISEMENT

“Știm că și dumneavoastră, clienții noștri, sunteți dezamăgiți de acest rezultat intermediar. Echipa din Raiffeisen a discutat despre această situație cu unii dintre clienții nostri, cei care și-au exprimat deschis nemulțumirea. A vorbit cu fiecare dintre ei. Sincer, ca de la români la români, care își doresc ce e mai bine pentru țară și pentru dezvoltarea ei.

Suntem o bancă în care lucrează buni profesioniști români, care vin la serviciu să răspundă nevoilor dumneavoastră – prin servicii digitale simple și prin consultanța financiară menită să vă susțină proiectele personale sau de business”, arată CEO-ul Raiffeisen în scrisoarea care însoţeşte urările Sărbători pentru clienţii din România.

Decizia de închidere a conturilor vine într-un context extrem de tensionat al relaţiilor româno-austriece. Susanne Kraus-Winkler, secretarul de stat pentru Turism, a declarat într-un interviu care a fost difuzat de ATV Aktuell că se teme că votul Austriei împotriva României va afecta turismul.

“Avem în jur de un milion de înnoptări în Austria, din România, ceea ce reprezintă 0,7% din toate înnoptările. Sunt foarte, foarte puternic orientate spre sporturile de iarnă și turismul urban – chiar acum, când începe sezonul de iarnă.

Din păcate am auzit și despre anulări ale rezervărilor. Sperăm foarte mult că lucrurile se vor calma cât mai curând posibil”, a declarat aceasta.

În tot acest timp, conducerea misiunii diplomatice a României la Viena este asigurată la nivel de însărcinat de afaceri, ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, fiind rechemat de la post imediat după votul din Consiliul JAI, din 8 decembrie, care a consfinţit lăsarea României în afara spaţiului Schengen.

ADVERTISEMENT
Tags: