Life

Descoperire inedită făcută de astronomi. Gaura neagră care distruge toate teoriile de până acum legate de cosmos

Cea mai importantă descoperire despre Univers, din ultima vreme. Studiul realizat de un grup de cercetători care schimbă tot ce se știa, până acum, despre cosmos
19.01.2024 | 10:53
Descoperire inedita facuta de astronomi Gaura neagra care distruge toate teoriile de pana acum legate de cosmos
S-a descoperit cea mai veche gaură neagră din Univers. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Cosmosul a fost mereu un subiect care i-a preocupat pe oamenii de știință. În fiecare an, se fac noi cercetări care schimbă totul. Este și cazul celei mai recente descoperiri făcute de o echipă de astronomi care a uimit întreaga lume.

A fost descoperită cea mai veche gaură neagră din Univers

Cosmosul este infinit și la fel de numeroase sunt și descoperirile care se fac constant în urma studierii spațiului. Recent, o echipă de astronomi a descoperit o gaură neagră care schimbă multe teorii emise până în prezent.

ADVERTISEMENT

Studiul a fost publicat în revista Nature și atestă prezența celei mai vechi găuri negre. Potrivit cercetătorilor, este vorba despre o gaură neagră veche, existentă încă de la începuturile cosmosului.

Descoperirea a fost realizată cu ajutorul telescopului spațial Hubble. Acesta a fost lansat în spațiu în 2016. Tot atunci a fost și momentul în care s-a descoperit cea mai veche gaură neagră.

ADVERTISEMENT

Cercetările au continuat, iar în 2022, telescopul spațial James Webb a furnizat alte informații și dovezi importante legate de cosmos. Atunci, s-a confirmat existența unui Univers mult mai tânăr, cu multe obiecte luminoase.

Cum se formează găurile negre, de fapt

Descoperirea grupului de cercetători de la Cambridge este una inedită, mai ales că, astfel, se confirmă momentul zorilor cosmice. Gaura neagră descoperită în 2016 este veche de mai bine de 430 de milioane de ani și coincide cu momentul în care s-au născut primele stele și galaxii.

ADVERTISEMENT

Gaura neagră descoperită de cercetătorii de la Cambridge are anumite caracteristici ce o fac să fie specială. De obicei, formarea unei astfel de găuri negre durează sute sau chiar miliarde de ani. Însă, nu a fost cazul și aici.

Această gaură neagră s-a format mult mai repede și s-a dezvoltat mai timpuriu decât celelalte găuri negre. Acest aspect i-a făcut pe cercetători să creadă că există diferențe de formare între găurile negre din Universul tânăr și cele din Universul apropiat.

ADVERTISEMENT

”Dacă rămânem la scenariile clasice, atunci Universul este prea tânăr pentru a găzdui o gaură neagră atât de masivă, aşa că trebuie să luăm în considerare alte modalităţi de apariţie a acesteia”, a declarat profesorul Roberto Maiolino, astrofizician la Cambridge, citat de cancan.ro.

Pentru a fi pe înțelesul tuturor, cercetătorii au explicat cum s-a format o astfel de gaură neagră. Potrivit concluziilor din urma studiului, se pare că această gaură neagră a fost ”mare” de la început.

Aceasta fie a luat naștere din explozia unei stele masive, fie s-a format prin acumularea unui nor de gaz dens. Gaura neagră din GN-z11 a avut dimensiuni imense încă de la început, iar asta se datorează faptului că nu a trecut niciodată prin faza de formare a stelelor.

ADVERTISEMENT
Tags:
Dialog halucinant între vedetele Pro TV. Filmați în timp ce analizau cât de...
Dialog halucinant între vedetele Pro TV. Filmați în timp ce analizau cât de sexy sunt colegele: „Dacă ele sunt «piese» acum, cum erau când plesneau de tinerețe?”
După 8 ani, a recunoscut relația cu Ion Țiriac și a spus totul...
După 8 ani, a recunoscut relația cu Ion Țiriac și a spus totul despre viața lângă un miliardar: "Mai bine plâng pe un iaht!"
Locul în care se consumă cele mai multe droguri. Este o universitate de...
Locul în care se consumă cele mai multe droguri. Este o universitate de top în care 90% dintre studenți au încercat
Simona Halep rupe tăcerea: „M-a părăsit, a fost un șoc să stau fără...
Simona Halep rupe tăcerea: „M-a părăsit, a fost un șoc să stau fără el”. A vorbit despre unul dintre cele mai grele momente
Prețul uriaș cu care se vinde cea mai scumpă proprietate din lume
Prețul uriaș cu care se vinde cea mai scumpă proprietate din lume
Garsonieră de 15 metri pătraţi,
Garsonieră de 15 metri pătraţi, "cu patul sub masă", scoasă la vânzare cu 143.000 de euro, preţ redus. Afaceri cu imobiliare în Milano
Scriitor reclamat de vecini dintr-un motiv bizar: „Blocul riscă să se prăbușească din...
Scriitor reclamat de vecini dintr-un motiv bizar: „Blocul riscă să se prăbușească din cauza cărților“
Luna Plină în Fecioară pe 24 februarie. Gemenii, Fecioarele, Săgetătorii și Peștii vor...
Luna Plină în Fecioară pe 24 februarie. Gemenii, Fecioarele, Săgetătorii și Peștii vor fi cei mai influențați de Luna Plină
Ce a transmis Silvia Chifiriuc, soția lui Petre Roman, în ziua în care...
Ce a transmis Silvia Chifiriuc, soția lui Petre Roman, în ziua în care Mioara a decedat: ”Numai așa vine binele și fuge răul”
Viața la bloc. Obligația care trebuie îndeplinită lună de lună
Viața la bloc. Obligația care trebuie îndeplinită lună de lună
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor!...
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Ce religie are Cătălin Măruță. A fost botezat la fel ca părinții lui
Ce religie are Cătălin Măruță. A fost botezat la fel ca părinții lui
Bianca Drăgușanu a îmbrăcat o bluză transparentă și și-a lăsat sânii la vedere....
Bianca Drăgușanu a îmbrăcat o bluză transparentă și și-a lăsat sânii la vedere. Ultimele intervenții estetice pe care și le-a făcut
Zodii protejate de Dumnezeu în ultimele zile ale lunii februarie. Au parte de...
Zodii protejate de Dumnezeu în ultimele zile ale lunii februarie. Au parte de schimbări benefice și noroc cât cuprinde