Rezervația geologică ”12 Apostoli” este un loc din România pe care neapărat trebuie să-l vizitezi. Te va impresiona prin frumusețea lui, aerul proaspăt sau prin povestea care stă la baza apariției lui. Mai mult decât atât, fiecare piatră de aici simbolizează o figură enigmatică.
În Munții Călimani, pe creasta care formează cumpăna apelor dintre bazinele pâraielor Neagra Șarului și Poiana Negrii se găsește rezervația unică în regiunea Bucovinei, ”12 Apostoli”. Mulțimi de turiști vin adesea să viziteze locul, fiind impresionați de aspect și de legendele răspândite.
Rezervația geologică ”12 Apostoli” se întinde pe o suprafață de 200 de hectare, iar alături de Rezervația Științifică de Jnepeniș și Rezervația Lazul Iezer este una dintre cele mai mari zone din Parcul Național Călimani. Acesta din urmă a fost înființat datorită și faunei variate de aici, precum existența cocoșului de mesteacăn, a numeroșilor zâmbri și jneapăni sau a reliefului cu abrupturi.
Grupul de stânci care alcătuiesc rezervația ”12 Apostoli” rămâne, totuși, printre favoritele pasionaților de drumeții de munte. Ele par a fi sculpturi care înfățișează figuri precum cea a unui bătrân, a unui urs cu capul plecat sau a unei femei cu siluetă similară cu cea a zeiței Nefertiti.
Totodată, stâncile mai sunt asociate cu ”Mareșalul”, ”Mucenicul” sau cu Poarta Harlei. Printre acestea se distinge și ”Moșul cu trei fețe”, care sunt orientate către trei cărări care duc către el. Mai exact, către est, spre poteca de la Valea Haitii apare o față cu frunte înaltă și lată, spre poteca către Vârful Lucaciu se vede un cap mic cu frunte mică și barbă ascuțită, iar în fața potecii dinspre Vârful Tămădău se zărește o față mai alungită, de tip dolicocefal.
”Atracţia rezervaţiei este Moşul, o stâncă pe care, dacă o priveşti din diferite unghiuri, vezi trei feţe diferite ale unui bătrân. Fiecare stâncă are o formă care seamănă cu un om sau un animal”, spune Cristian Maxim, îngrijitor al Parcului Național Călimani, potrivit vatra-dornei.info
Nu se știe cu precizie cum s-au format aceste stânci impresionante din Bucovina. Oamenii de știință spun că au apărut ca urmare a creării unor forme stâncoase zoomorfe și antropomorfe. De cealaltă parte, istoricul Nicolae Densușianu susține că pelasgii, foști locuitori din Bucovina, au făcut aceste stânci în cinstea unor zeități.
Dacă v-am stârnit curiozitatea, aflați că puteți ajunge aici prin localitatea Gura Haitii, din Poiana Negrii sau prin stațiunea Vatra Dornei. Ca mijloc de transport, puteți lua până în Gura Haitii sau Vatra Dornei microbuz, mașină personală sau tren.
”Cei 1.760 de metri necesită între două şi trei ore de mers pe jos, gradul de dificultate fiind mediu, însă absolut necesare sunt echipamentele specifice expediţiilor montane şi apa de băut”, spune și Marian Rusu, agent de turism.