News

Rezultate strânse la alegerile din SUA. Republicanii lui Trump pierd dramatic Senatul

Final dramatic al cursei electorale la alegerile din Statele Unite ale Americii. Democrații rămân cu un ușor avans și par să fi câștigat Senatul.
13.11.2022 | 10:31
Rezultate stranse la alegerile din SUA Republicanii lui Trump pierd dramatic Senatul
Americanii așteaptă cu sufletul la gură rezultatul alegerilor / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Democrații lui Joe Biden își vor păstra o majoritate firavă în Senat, în următorii doi ani. Din cele 100 de poziții din Senatul american, 50 sunt deținute de democrați, în timp ce republicanii și-au adjudecat 49.

Statul-cheie Nevada, câștigat de democrații lui Biden

Marea bătălie s-a dat în Nevada, acolo unde democrata Catherine Cortez Masto, fost procuror general al statului, pare să se fi desprins în câștigătoare, în fața lui Adam Laxalt, succesorul ei ca procuror general. Informația a fost confirmată de CNN, duminică dimineața.

ADVERTISEMENT

Vestea a fost primită cu satisfacție de președintele Joe Biden, aflat la un summit în Asia de Est. ”Mă simt grozav și aștept cu nerăbdare următorii doi ani”, a declarat Joe Biden, citat de România TV.

Joe Biden urmează să aibă o întrevedere cu liderul chinez Xi Jingping, luni, la Bali. Discuția dintre cei doi lideri, în marja G20, este considerată ”crucială” de specialiști, în contextul războiului din Ucraina și a tensiunilor din Asia.

ADVERTISEMENT

Trump își propusese să câștige 51 de mandate la Senat

Deși erau văzuți ca favoriți, republicanii lui Donald Trump nu au reușit să-și păstreze poziția pe care o aveau înainte de alegerile de marți, 8 noiembrie.

Până la această dată, locurile la Senat erau împărțite în mod egal, între democrați și republicani. Obiectivul lui Trump era obținerea unei majorități de minim 51-49, lucru care nu s-a întâmplat.

ADVERTISEMENT

În Georgia s-ar putea organiza și turul II

În Statele Unite ale Americii, mandatul unui senator este de șase ani, însă la fiecare doi ani sunt reînnointe circa o treime din locuri. Așa se face că, în noiembrie 2022, au devenit vacante 35 de locuri de sentaori, care au fost ocupate după alegeri.

Cele mai dure înfruntări electorale s-au dus în statele Arizona, Nevada și Georgia.

Senatorul democrat Raphael Warnock și republicanul Herschel Walker se înfruntă pentru statul Georgia, însă lupta este atât de strânsă încât, potrivit legilor acestui stat, un nou tur de scrutin ar mai putea avea loc, pe data de 6 decembrie.

ADVERTISEMENT