News

Video. Richard Branson, zbor cu succes în spațiu. Virgin Galactic a revenit pe pământ după misiune. Update

Miliardarul britanic Richard Branson (70 de ani) a zburat duminică în spațiu. Acesta s-a aflat la bordul navetei Virgin Galactic.
11.07.2021 | 18:42
Video Richard Branson zbor cu succes in spatiu Virgin Galactic a revenit pe pamant dupa misiune Update
Richard Branson zboară duminică în spațiu. Miliardarul se va afla la bordul Virgin Galactic. Lansarea, transmisă live. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT
11-07-2021
15:48

Richard Branson, misiune cu succes în spațiu. Virgin Galactic a revenit în siguranță pe pământ

În jurul orei 18:42, naveta Virgin Galactic, cu Richard Branson și alți cinci membri la bord, a revenit în siguranță la New Mexico.

Misiunea Unity a ajuns până la 80 de kilometri deasupra Pământului. A plutit 6 minute înainte să revină în locul decolării.

Imagini live de la evenimentul istoric din SUA pot fi urmărite aici:

11-07-2021
15:05

Naveta Virgin Galactic, cu Richard Branson la bord, a decolat. Zborul va dura circa 90 de minute

Avionul care poartă naveta SpaceShipTwo, la bordul căreia sunt deja Richard Branson și ceilalți membri ai echipajului, a decolat de la New Mexico și se află în zbor la circa 10.000 de metri, urcând până la altitudinea la care va lansa naveta care va urca apoi până la limita atmosferei cu spațiul cosmic.

După ce va fi eliberat de nava purtătoare, avionul spațial Unity va ajunge în 8 secunde la o viteză de 3.500 km/h, fiindcă piloții vor porni racheta și avionul spațial o va lua în sus vertical.

Ținta este să ajungă la 88 km altitudine deasupra nivelului mării și pasagerii vor experimenta 4-5 minute de imponderabilitate și vor vedea curbura pământului într-un mod foarte spectaculos.

Circa 90 de minute va dura această misiune, după care naveta cu miliardarul Richard Branson va reveni la New Mexico. 

Misiunea spațială poate fi urmărită în timp real, aici:

11-07-2021
14:30

Naveta Virgin Galactic, cu Richard Branson la bord, decolează din New Mexico

Naveta Virgin Galactic, la bordul căreia se află miliardarul Richard Branson și alți cinci membri ai echipajului misiunii Unity 22, decolează de la baza Spaceport din New Mexico.

Momentul istoric poate fi urmărit aici:

De la baza va decola și un avion purtător (mother ship) numit White Knight Two care va duce la 15.000 de metri altitudine avionul spațial (space plane).

Avionul spațial VSS Unity este pilotat de Dave Mackay și Michael Masucci. La bord, în afară de Branson, vor mai fi trei specialiști de la Virgin Galactic: Beth Moses, Colin Bennett și Sirisha Bandla. Avionul purtător VMS Eve va fi pilotat de C.J. Sturckow și Kelly Latimer.

După ce va fi eliberat de nava purtătoare (”mother ship”), avionul spațial Unity va ajunge în 8 secunde la o viteză de 3.500 km/h, fiindcă piloții vor porni racheta și avionul spațial o va lua în sus vertical.

Ținta este să ajungă la 88 km altitudine deasupra nivelului mării și pasagerii vor experimenta 4-5 minute de imponderabilitate și vor vedea curbura pământului într-un mod foarte spectaculos.

11-07-2021
13:12

Richard Branson și echipajul zborului spațial au ajuns la baza de la New Mexico

Contul de Twitter al celor de la Virgin Galactic anunță că Richard Branson și echipajul zborului spațial de duminică a ajuns la baza Spaceport America din New Mexico.

”Este o zi frumoasă pentru a merge în spațiu. Richard Branson și echipajul Unity22 au ajuns la Spaceport în New Mexico”, este mesajul postat pe site-ul de socializare.

Miliardarul britanic, care apare deplasându-se pe o bicicletă la baza de la New Mexico, se întâlnește cu colegii de zbor la baza spațială.


Zborul, inițial programat duminică la ora 16.00, a fost amânat 90 de minute din cauza condiţiilor meteorologice. Vehiculul este acum programat să fie lansat duminică, la ora României 17:30.

11-07-2021
12:51

Richard Branson, alături de Elon Musk, înainte de zborul spațial: ”Zi mare. Mă simt pregătit!”

Cu puțin timp înainte de a urca la bordul rachetei Unity SpaceShip Two ale Virgin Galactic, Richard Branson a avut timp de o întâlnire cu un alt miliardar dornic de a explora spațiul, Elon Musk.

Britanicul a postat o imagine alături de fondatorul Tesla, pe Twitter, însoțită de un mesaj.


”Avem o zi mare în față. Excelent să încep dimineața cu un prieten (n.r. Elon Musk). Mă simt bine, entuziasmat și pregătit”, a scris miliardarul în online.

Duminică, 11 iulie, miliardarul Richard Branson va încerca să zboare în spaţiu cu propria rachetă. Motoarele rachetei Unity SpaceShip Two ale Virgin Galactic vor fi activate la ora 16:00, ora României.

Lansarea va avea loc la o bază aeriană din New Mexico (SUA), iar la bord se vor afla 6 persoane: 2 piloţi şi 4 specialişti care fac parte din personalul Virgin Galactic, printre ei şi magnatul Richard Branson, fondatorul companiei.

ADVERTISEMENT

Richard Branson zboară duminică în spațiu. Miliardarul se va afla la bordul Virgin Galactic

Omul de afaceri britanic Sir Richard Branson este pe cale, duminică, să-și realizeze ambiția vieții, zburând în spațiu.

Zborul din această zi reprezintă o călătorie istorică, iar mizele sale, dincolo de progresul tehnologic, sunt deopotrivă economice. Dacă tentativa va fi una de succes, se va da startul turismului spațial.

ADVERTISEMENT

Călătoria de duminică va putea fi urmărită de întreaga omenire, în direct, pe site-ul Virgin Galactic.

Într-o primă fază, racheta va fi transportată de un avion purtător. La o altitudine de 15.000 de metri îşi va continua zborul pe cont propriu spre spaţiul suborbital.

ADVERTISEMENT

În cazul în care lucrurile vor decurge conform planului, naveta se va ridica la o altitudine maximă de 88 de kilometri deasupra spațiului terestru.

Apoi, aeronava se va întoarce şi va ateriza pe Spaceport America, baza aeriană a Virgin Galactic. Şi avionul purtător, VMS Eve, se va întoarce pe acelaşi aerodrom, scrie The Guardian.

ADVERTISEMENT

Cu totul, va fi o experienţă care probabil nu va dura mai mult de 90 de minute de la decolare. Virgin Galactic va avea o transmisiune în direct a misiunii.

La bordul Virgin Galactic, alături de Richard Branson, vor mai fi Beth Moses, astronaut instructor-şef la Virgin Galactic, Colin Bennett, inginerul-şef de operaţiuni al Virgin Galactic, şi Sirisha Bandla, vicepreşedintele pentru afaceri guvernamentale şi operaţiuni de cercetare al companiei.

Cine este Richard Branson

Richard Branson este unul dintre cei mai cunoscuți antreprenori din lume. Acesta ocupă poziția cu numărul 589 în Clasamentul Miliardarilor realizat de revista americană Forbes.

Richard Branson. Sursa foto: hepta.ro

Branson s-a născut pe 18 iulie 1950 în Blackheath, Londra. Deşi tatăl său a fost avocat, familia lui nu a fost una bogată. Având rezultate slabe la şcoală, directorul l-a descris pe Branson spunând că ”fie va ajunge în închisoare, fie milionar”.

Averea sa este estimată la 5,9 miliarde de dolari, pe care a dobândit-o în principal în urma conglomeratului său de companii care poartă numele „Virgin” (aici fiind incluse Virgin Atlantic și Virgin Galactic- compania care gestionează zborul spațial).

În 2004, a fondat compania de zboruri spațiale Virgin Galactic, care a dezvoltat avionul spațial suborbital SpaceShipTwo, conceput pentru turismul spațial.

În martie 2000, Branson a fost făcut cavaler la Palatul Buckingham pentru „servicii aduse antreprenoriatului”. Activitatea sa în domeniul comerțului, al muzicii și al transporturilor, gustul său pentru aventură, dar și activitatea sa umanitară l-au făcut o celebritate de nivel mondial. În 2007, a fost inclus pe lista „Time” cu cele mai influente 100 de personalități ale lumii.

Primul zbor turistic în spațiu, al miliardarului Jeff Bezos, programat pe 20 iulie

Zborul lui Branson dintr-un port spațial din New Mexico vine cu 9 zile înainte ca omologul său miliardar Jeff Bezos să plece în spațiu din Texas cu racheta sa Blue Origin.

Pe 29 iulie, în premieră, oamenii vor putea să călătorească în spațiu pentru a admira Pământul. Compania Blue Origin, deţinută de Jeff Bezos, se pregăteşte să lanseze primul zbor turistic în cosmos.

Zborul va dura aproximativ 11 minute. Alături de cel mai bogat om din lume, la bord se vor afla alte trei persoane. Jeff Bezos şi restul echipajului vor pluti în interiorul cabinei timp de trei minute înainte să înceapă procedurile de aterizare.

Până în prezent, trei miliardari, Bezos, Branson și Musk au investit miliarde de dolari în startup-urile lor pentru a pune la punct călătoriile private în spațiu.

Virgin Galactic are deja peste 600 de rezervări de bilete, la un preț de aproximativ 250.000 de dolari. În 2022, reprezentanții companiei iau în calcul să pună la punct un serviciu comercial complet, lucru care ar urma să reducă prețul biletului la aproximativ 40.000 de dolari.

Reuters a raportat în 2018 că Blue Origin a lui Bezos intenționa să perceapă celor interesați să călătorească în spațiu un tarif de cel puțin 200.000 de dolari pentru călătorie, pe baza unei evaluări a planurilor rivale ale lui Branson. Blue nu și-a dezvăluit, însă, planurile de prețuri pe termen lung, mai scrie sursa citată.

ADVERTISEMENT
Tags: